Създайте уют в таванската стая и сбъднете детска мечта

Спомняте ли си как Джуди и Питър Шепърд откриха играта „Джуманджи“ на тавана? Тези от вас, които дори веднъж са чували тътнещия звук на бордовата игра, никога няма да я забравят. Или спомнете си Бастиан – тормозеното малко момче, което скри книгата „Приказка без край“ на тавана в училище, впоследствие я прочете и беше привлечен във вълшебната земя на Фантазия, която отчаяно се нуждаеше от герой, за да я спаси от унищожение. Не е изненадващо, че след  приказки и филми като тези, децата често възприемат тавана като омагьосано, неизмеримо пространство, където усещат страховити, но трансформиращи преживявания, които им проправят път за магически приключения. Това е и една от причините, поради която таванските помещения са идеални да бъдат превърнати в любими детски стаи. В следващите редове обобщихме най-важните съвети, които да вземете предвид, ако желаете да създадете уютна детска стая в мансардата.

пролет, мансарда

Едно от първите неща, което трябва да подсигурите, е безопасността на децата в мансардната стая. Някои тавани имат много твърд под, който може да причини нараняване и болка. Ако и вашият е такъв, най-добрият начин да избегнете неприятни преживявания е с поставяне на килим по цялата площ на стаята. Изберете хубав, цветен килим, който озарява пространството.

Споменавайки осветяването на пространството, другото важно нещо, върху което ви съветваме да помислите, е монтиране на покривни прозорци. Те помагат за привличане на дневната светлина и създаване на повече простор и приветливост в детската стая. Заслужава си да споменем още, че естествената светлина подобрява настроението на децата, помага им да се чувстват по-близо до природата и намалява нивото на напрежение. Другото голямо предимство на светлината е, че помага на децата да се концентрират, което е изключително полезно, ако планираме да създадем учебен кът в детската стая. Знаете ли, че проучване във Франция през 2012 г., включващо над 2000 деца от цяла Европа, е установило, че увеличаването на количеството дневна светлина в класната стая подобрява резултатите от тестовете на учениците по математика и логика с до 15%? [1] 

сбъднете детската мечта, таванска стая, мансарда

А за поддържане на здравословен и уютен вътрешен климат, покривните прозорци могат да бъдат комбинирани със щори. Тъй като прозорците внасят естествена светлина, в определени часове на деня и през лятото помещенията могат лесно да се затоплят или да станат прекалено светли. Щорите и сенниците предпазват от горещото време навън и осигуряват оптимално количество светлина в детската стая. Например, външната ролетна щора VELUX предпазва помещението от нагряване през лятото, поддържа уютна температура през зимата и позволява напълно блокиране на светлината по всяко време на деня – което е много полезно, докато децата спят.

таванска стая, мансарда

Когато избирате цветовете на стените, можете да създадете илюзията за повече пространство, като боядисате стените в бял или друг светъл цвят. Белите стени придават нов живот, свежест, чистота, модерно излъчване и също така отразяват светлината. За да не рискувате помещението да стане прекалено неутрално, изберете ярки цветове на мебелите, големи цветни картини или тапети с интересен принт. Така ще превърнете стаята в магическо пространство.

 

Какво влияние оказват цветовете в мансардата?

таванска стая, таван, мансарда

Наред със споменатите вече предимства на мансардните помещения, има и други. Понякога можем да се окажем в ситуация, в която бихме искали да разполагаме с повече пространство. Както всички знаем, детските играчки, дрехи, книги и аксесоари могат да заемат много място. Затова нашият съвет е да се опитате да вградите рафтове и пространства за съхранение в стената, вместо да пробвате да обзаведете детската стая с конвенционални мебели, които най-вероятно няма да паснат, заради скосените тавани.

 

мансарда, детска мечта

Високият таван дава възможности за много забавления в детската стая. Можете да поставите стена за катерене, шведска стена, хамак или двуетажни легла – само въображението може ограничи възможностите ви. Опитайте се да добавите аксесоари и приключенски мебели в стаята, за да напомняте на децата за любимите приказки, така че да могат да се почувстват в собствената си Фантазия, Нарния или Невърленд.

сбъднете мечтата на децата, стая на тавана

Открийте още вдъхновение за светли и просторни мансардни помещения тук. 

таванска стая таван

[1] UPMC / INSERM (2016) – Влиянието на светлината в европейските класни стаи върху представянето в училище