Система LDS

Идеалната система за изолация на мансарда

7 ПРИЧИНИ ЗАЩО СКАТНИЯТ ПОКРИВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТОПЛОИЗОЛИРАН С МИНЕРАЛНА ВАТА

Проектът Моята мансарда e ваш доверен партньор във всички строително-ремонтни дейности на мансардата през последните години. За този период имахме възможността да видим на място или чрез снимките и видеоклипове, които ни изпратихте, много къщи и апартаменти, в които е поставена топлоизолация на скатния покрив и е усвоено подпокривното пространство. Всеки случай бе специфичен, точно както всеки таван има своята история.

Някои от вас изградиха препоръчаната от нас LDS система (комбинация от каменна и стъклена минерална вата и две подпокривни мембрани). Други поставиха само вътрешната мембрана и каменна вата, а други топлоизолираха изцяло със стъклена вата… Всеки според своите възможности и е напълно в реда на нещата – докато това решение ви носи желаните ползи.

топлоизолиране с минерална вата - Моята Мансарда

Преди обаче да се достигне до крайния положителен резултат – уютно  и използваемо подпокривно пространство много хора се обърнаха към „Моята мансарда“ както с технически въпроси,  свързани с избора и изграждането на правилното системно топлоизолационно решение за техния дом, така и по-общи като – „Какви са предимствата на топлоизолирането на подпокривното пространство с минерална вата?“. Благодарим ви за гласуваното доверие през всички тези години и нека отново си припомним 7-е причини защо скатният поркив трябва да бъде топлоизолиран с минерална вата:

 

1. Трайно решение

Знаете ли, че през летните месеци температурата на покрива може да се повиши до 80 ° C (при някои покривни покрития тя може да достигне и до над 100 °C)? Каменната и стъклена минерална вата са топлоизолационни продукти, чиято форма и размери не се променят под въздействието на високи температури или големи температурни амплитуди. Топлоизолационен материали на петролна основа би започнал да променя формата си изложен на такива условия за по-дълъг период от време.

В допълнение: минералната вата е устойчива на химикали, гризачи и микроорганизми. Каменната и стъклената вата са дълговечни продукти! Животът им е дори по-дълъг от този на сградата, а след разрушаване или демонтаж могат да бъдат рециклирани. Какво повече може да се иска от строителен материал.

 

2. Лятна термична стабилност

Когато говорим за топлоизолация, винаги мислим първо за зимата и изолацията от студа. Обаче тези, които живеят в нетоплоизолиран или неправилно топлоизолиран таван (виж т.1), много добре знаят какъв „ад” е да се пребивава там през лятото.
Е, тук е моментът на сцената да се появи каменната минерална вата, която препоръчваме да бъде монтирана между покривните ребра. Продуктът абсорбира и задържа топлината в себе си, а по-късно я освобождава постепенно към останалите топлоизолационни материали, като по този начин се предотвратява прегряването на жилищното пространство и се поддържа постояна стайна температура.

Ако се чудите: „А какво да кажем за стъклената минерална вата?“ – тя се държи подобно на каменната като топлоизолиращ материал, но е с по-дълги нишки и по-гъвкава. Това определя и най-честото й приложение – под покривните ребра. Тя прекъсва топлинния мост, защитава от пожар конструкцията и чудесно уплътнява пространството между покривната конструкция и окачения таван.

топлоизолиране с минерална вата - Моята Мансарда

3. По-добро качество на въздуха

Както каменната, така и стъклената вата са минерални вати. Суровините, от които се получават (камъни с вулканичен произход и кварцов пясък) са всъщност минерали.

В допълнение: минералната вата на Knauf Insulation за топлоизолация на  скатен покрив се произвежда по уникална и патентована ECOSE технология, базирана на биоразградими материали. Тази технология донесе многобройни награди в световен мащаб на Knauf Insulation, но ние сме най-горди от сертификата Eurofins Gold – доказателство, че пространството, в което са вложени нашите минерални вати, има високо качество на въздуха в затворени помещения!

Какво означава това? Минерална вата с технология ECOSE е без добавен формалдехид и не отделя вредни емисии в пространството. Ето защо с нашата естествено кафявата минерална вата в подпокривното пространство (само минералната вата с ECOSE технология е кафява, защото няма изкуствени оцветители), вие сте напълно спокойни за качеството на въздуха в помещенията.

топлоизолиране с минерална вата - Моята Мансарда

4. Таванът „диша“

Ще използваме отново споменаваната многократно асоциация – „Как се чувствате, когато имате памучен или въленен шал около лицето си и как, когато сте облечени с дреха от синтетична материя или дъждобран?“. Е, същото важи и за вашия дом. Освен постигането на топлинен комфорт – да не ни е нито прекалено студено през зимата, нито прекалено горещо през лятото, за комфорта ни на обитаване изключително важно е и дрехите ни и изолацията на дома ни да „дишат“.

 

Защо това е важно за сградите?

Знаете ли, че човек през деня „произвежда“ 400 мл водна пара само с дишането си? Умножете това по броя на членовете на семейството си. А къде е готвенето, душът, сушенето на прането? Цялата тази влага трябва да излезе някъде, нали? Защото, ако не излезе, влизаме в порочен кръг: конденз, влага, плесен и гъбички, петна по стените и тавана, кашлица, алергии, астма и бронхит…
Каменната и стъклената вата са паропропускливи материали. Влакната, от които са изградени позволяват на водните пари да напуснат вътрешното пространство без никакъв риск от конденз. Това важи както за минералната вата на покрива, така и за тази на фасадата. Да, каква изолация имате на фасадата на сградата, в която живеете или в която работите? Помислете отново за топлоизолиране с минерална вата.

топлоизолиране с минерална вата - Моята Мансарда

5. Гъвкавост

Каменната и стъклената вата са гъвкави материали. Това е особено важно за монтирането им между покривните ребра, за да бъдат добре прикрепени, за да се поберат и запълнят добре всички пролуки, неравности и отвори. Знаем колко неточно може да бъде грубото строителство и как разстоянието между покривните ребра може да се окаже неравномерно. А защо това е проблем? Защото всяка неизолирана част, дори и такава до 1 см  представлява „топлинен мост“. Това е място, където „изтича“ енергията както отвън навътре през лятото, така и отвътре навън през зимата.

Ето защо при поставянето между подпокривните ребра обикновено плочите минерална вата се изрязват с 1-2 см по-широки от разстоянието между покривните ребра. По този начин при монтаж те се заклинват добре и уплътнят пространството напълно

топлоизолиране с минерална вата - Моята Мансарда

6. Сигурност

Каменната и стъклена вата са негорими материали. Какво на практика означава това? Tемпературата на огъня, т.е. пожара е около 600 ° C, каменната вата се топи при температура над 1000 ° C, а стъклената над 700 ° C. Следователно никоя минерална вата не може да изгори в случай на пожар. Т.е. минералната вата е топлоизолационен продукт, който предотвратява разпространението на огъня. Факт е, че за опасността от възникването на пожар и какви превантивни мерки сме могли да вземем се говори най-често след като се случи трагедия.

Моята Мансарда

Но ето факти, които ще ни накарат да се замислим сериозно за пожаробезопастността в сградите:

  • 90% от времето си прекарваме в сгради;
  • 90% от пожарите възникват в сгради;
  • Достатъчни са само 3 минути, за да обхване пожарът цяла стая;
  • При възникнал пожар значителна част от него се разпространява към незасегнатата част на сградата точно през покривната конструкция. Това е особено опасно в градска среда, където сградите доста често са долепени една до друга и пожарът може да се предаде от покрива на една сграда към съседна на нея изключително бързо;
  • 50% от жертвите на пожари загиват от вдишването на токсични газове, а не от самите пламъци.Каменната и стъклената минерална вата не се топят, нито отделят токсичен дим в случай на пожар.

Всичко по-горе написано ни дава достатъчно аргументи, за това колко е важно да обмислим внимателно и вземем правилното решение при избора на топлоизолационни материали.

 

7. Звукова защита

И ако за пожарите все пак нещо се говори, то за шума и звуковото замърсяване в градските райони и последствията му върху нашето здраве не се коментира почти нищо.

Шумът е проблем, който притеснява всички, но рядко се занимаваме с него. Ако строите или обновявате своето жилище, този аспект не трябва да се пренебрегва. Стъклената и каменнатата минерална вата са влакнести материали, което ги превръща в отличен звукоизолационен материл. Звукът се „улавя” между техните влакна и по този начин се осигурява звукова защита в шумна среда. С минералната вата в покривната конструкция външният шум ще бъде значително намален.

 Моята Мансарда

Както винаги, екипът на Моята мансарда сме тук, за да отговорим на всички ваши въпроси по отношение на изолационните материали за вашето подпокривно пространство.

Опитахме се да разгледаме най-често срещаните конструктивни решения на скатни покриви в България и по този начин да ви улесним при избора на изолационни материали и начина им на монтаж – намерете вашия случай и вижте кой тип LDS система ви подхожда. И да – изолацията се прави най-често веднъж в живота, затова е важно да се направи правилно!

Затова разгледайте и нашите ВИДЕО СЪВЕТИ за изолация на дома.