Училище и офис под един покрив

Как да създадем здравословни условия и комфорт за деца и родители?

 

Домът е не просто мястото, където живеем. В него ние инвестираме средства, време и любов, за да го превърнем в уютно и комфортно пространство за цялото семейство. Има редица случаи обаче, когато мансардният дом изпълнява ролята на работно място, класна стая или занималня за нашите малчугани.

Несъмнено, когато поне две от тези функции се „пренесат“ под един покрив, ви трябва специална реорганизация на пространствата и малки трикове, които да осигурят комфорт и здравословна среда за всички. Ако ви се е налагало да работите от вкъщи и да се грижите за детето си, знаете колко добра организация изисква това, така че да бъдат успешни и двете начинания. За да осигурите здравословна атмосфера, възползвайте се от нашите съветите за работен и учебен кът под един покрив.

училище и офис под един покрив - Моята Мансарда

1. Организирайте специално предназначено работно и учебно кътче

Всеки човек се нуждае от пространство, където да се фокусира върху своите задачи. Това ще ви помогне да разграничите работния процес от личното време и ще стимулира концентрацията. Обособяването на учебен кът за детето развива неговите навици за подреденост и помага да възпитате у него уважение към пространството на другите. Независимо дали организирате място за вас или за вашето дете, ето няколко полезни трика:

  • На първо място ви трябва удобен стол, който да осигурява правилната стойка на тялото, маса или бюро с подходяща височина, съобразена с физиката на вас или детето ви, която да бъде удобна за писане или за работа на компютър. Ако имате възможност, организирайте своя чин точно под покривния прозорец. Това ще ви зареди с добро настроение и ще ви осигури повече естествена светлина. Здравни експерти доказват, че добрата осветеност намалява напрежението и умората в очите и подобрява мисловната дейност и качеството на работа.
  • Ако и двамата с половинката ви имате свободни професии или работите от вкъщи, определете работно място за всеки, така, че да се чувствате комфортно и да не си пречите.
училище и офис под един покрив - Моята Мансарда
 
  • Не забравяйте да подредите работната зона, с всичко необходимо, което обикновено ползвате в офис среда. Например калкулатор, слот за зареждане на телефон или лаптоп, тефтер за писане.
  • На бюрото на детето си може да поставите часовник, с който да го стимулирате да изгражда навици за следене на времето или с цел просто да замества учебния звънец.
  • Помислете за аранжиране на бюрата и масите с цветя или стайни растения, които да пречистват и освежават въздуха в мансардните стаи. Освен чудесен елемент в дизайна на жилището, цветята носят и редица ползи за здравето.

2. Повече естествена светлина за отлични резултати

Децата се занимават активно със своите учебни занимания в по-голяма част от деня, а родителите прекарват средно 8 часа в работа. По данни на Световната здравна организация липсата на достатъчно пряка слънчева светлина води до недостиг на важни витамини и повлиява негативно върху емоциите и настроението. За ползотворна и хармонична атмосфера е нужно помещението да бъде добре осветено.

училище и офис под един покрив - Моята Мансарда

Знаете ли, че  според проучването „Барометър на здравословния дом“ покривните прозорци VELUX пропускат два пъти по-голямо количество дневна светлина от вертикалните прозорци? Това гарантира увеличаване на концентрацията и продуктивността, както и подобряване на функциите на организма. Съветваме ви да отваряте пердета и щорите през деня, за да пренесете част от външната среда в своя дом.

Енергийна ефективност и здравословен вътрешен климат

 
 
 
училище и офис под един покрив - Моята Мансарда

3. Планирайте работните и ученически задачите предварително

Ако ви се налагало да се грижите за детето у дома и същевременно да отмятате работни задължения, със сигурност сте  усещали трудност между работните и родителски задължения. Следващите няколко съвета ще ви помогнат да бъдете максимално ефективни и в двете посоки.

  • Бъдете организирани. Така ще разполагате с достатъчно време за работа, без да сте притиснати от крайния срок за изпълнение.
  • Въздържайте се от прекаленото разсейване със странични и ненужни занимания, така ще успеете да балансирате между служебните и личните ангажименти.

Създайте график за занятия на вашето дете или следвайте училищната програма, за да му помогнете да се справи.

 
училище и офис под един покрив - Моята Мансарда

4. Поддържайте въздуха свеж

Лошото качество на въздуха в жилището може да доведе до главоболие или липса на обща кондиция и дори до здравословни проблеми и заболявания. Редовно проветрявайте стаите, в които работите или учите. Особено в сезона на вирусите и грипове, вие се нуждаете от повече чист въздух и то по-често, за да избегнете тяхното разпространение. Колкото и старателно да се почиства всяко помещение праховите частици във въздуха непрекъснато се натрупват. Ако в помещението липсва подходяща вентилация, може да увеличите многократно разпространението на микроорганизми. С монтирането на покривни прозорци у дома вие осигурявате естествена вентилация, която намалява нивата на въглероден диоксид и влага.

училище и офис под един покрив - Моята Мансарда

Свежият въздух подпомага добрата памет, концентрацията и функционалните възможности на мозъка. За да не се налага непрекъснато да следите дали се  проветряват всички помещенията в жилището, VELUX предлага лесен и удобен начин за поддържане на здравословен вътрешен климат. VELUX INTEGRA® електрически покривни прозорци, щори и сенници се управляват изключително лесно чрез смартфона. Сензорно-базираната система непрекъснато отчита температурата, влажността и нивата на CO2 в помещенията и осигурява вътрешен контрол на климата.

5. Погрижете се за чистотата наоколо

Обърнете сериозно внимание и на чистотата на творческото място, защото върху бюрата, компютрите и клавиатурите се намират десетки микроорганизми. Освен редовна дезинфекция, погрижете се мястото, на което работите и учите, да бъде добре осветено. Пряката слънчевата светлина унищожава голямо количество микробите във въздуха.

училище и офис под един покрив - Моята Мансарда

6. Отделяйте време за почивка

Така ще бъдете по-продуктивни и заредени с нови сили и енергия, за да съчетавате училище и офис под един покрив. Огранизирайте малки енергизиращи паузи, по време на които да разпуснете. Чудесна идея за това е кратка йога тренировка или серия от леки упражнения. Включете и децата. В интернет може да откриете и редица полезни видео тренировки за деца и родители.