Любопитната история за изригването на вулканa Килауеа или откъде идва идеята за създаване на едно от незаменимите решения за изолация днес

Каменната минерална вата в подпокривното пространство. Откъде идва изолацията, какво е интересно да знаем за нея?

История

Откъде идва изолацията? Идеята за каменна минерална вата се е зародила съвсем случайно, през 19 век на Хаваите. Слауеа, след изригването на вулканa Киилни ветрове охладили лавата, като допринесли за образуването на нишкообразни каменни образования. Подобния на вълна материал бил разпръснат по близките дърветата. Впоследствие бил използван от местните жители за покриване на колибите им, за да се предпазят от топлината.

След изследвания учените установили, че тези нишки притежават уникални характеристики и са идеални за производството на естествен изолационен материал, който е:

  • издръжлив и негорим – основна суровина са вулканични камъни
  • с много добри топлоизолационни характеристики – структурата подобна на вълна заключва между влакната въздух
  • с отлични механични характеристики – влакната могат да са с различна гъстота, да се ориентират в различни посоки и под различен ъгъл, като по този начин се постигнат различни технически характеристики

Последва разработването на метод за производство на каменна минерална вата. За първи път той е патентован в Америка през 1870 г. И до ден днешен производственият процес се основава на следния принцип: суровините с минерален произход се топят при високa температурa, след което чрез специална технология получената разтопена “лава” се охлажда. Към образувалите се влакна, се добавя свързващо вещество и се формират изолационни плочи каменна вата.

откъде идва изолацията- Моята Мансарда

Какво е каменната минерална вата и за какво се използва?

Каменната минерална вата е изолационен материал, предназначен за термична, звукова и пожарна защита в строителството и промишлеността.

Тенденциите в строителството, както и законодателството, налагат изисквания за все по-високо ниво на енергийна ефективност както за нови, така и за реновирани сгради. Едновременно с това съвременното строителство се стреми към използването на качествени, многофункционални материали, за предпочитане от естествен произход.

 

Каменната вата отговаря на всички горепосочени изисквания и се е утвърдила като първи избор на архитекти, инвеститори, предприемачи и собственици на жилища.

откъде идва изолацията- Моята Мансарда

Кнауф Инсулейшън присъства на Българския пазар от 2006 година, само година след като заводът за каменна минерална вата в гр. Сурдулица, Република Сърбия (известен преди това под името Вунизол), става част от Кнауф групата. Той съществува от 1974 година, а през втората половина на 2007 година е въведена в експлоатация напълно реконструираната линия за каменна минерална вата, като капацитетът на завода е увеличен няколко пъти, а производството се извършва по така наречения принцип BAT (Best Available Technology) – използвайки най-добрите налични технологии.

Същият производствен принцип се използва и в други фабрики за минерална вата на Кнауф Инсулейшън. (Към 2019 г. компанията има 27 производствени подразделения в 15 държави и разполага с екип от над 5500 души в повече от 40 страни).

откъде идва изолацията- Моята Мансарда

Каменната минерална вата намира приложение в различни сградни структури, особено на места, където има изисквания към изолационния материал за по-висока устойчивост на натиск и повишени топлоизолационни характеристики през летния период (плоски подове, подове, фасади, подпокривни пространства).

В наши дни каменната вата се счита за престижно и първокласно решение, тъй като предлага уникална комбинация от характеристики:

  • осигурява защита от студ през зимата и от топлина през лятото
  • шумозащита и пожарозащита
  • паропропусклива и устойчива на химикали, микроорганизми, птици и гризачи
  • дълговечна – размерите й не се променят при големи температурни колебания, възпрепятства появата на бактерии и се рециклира.

Търсенето на този продукт нараства с всяка изминала година, тъй като все повече расте осъзнаването и нуждата от рационално потребление на енергия. Първата мярка за постигане на енергийна ефективност със сигурност е поставянето на топлоизолацията.