Как да разрешите проблема с влагата у дома

Навлизането на влага в жилището е един от най-често срещаните проблеми, който може да възникне по всяко време на годината. Сред причините за наличие на влага в помещенията попадат дори някои ежедневни дейности на домакинствата като готвене, къпане, пране и сушене на дрехите вътре в помещенията. Доказано е, че едно 4-членно семейство генерира около 10 л. водни пари на ден. Освен че е предпоставка за развитие на мухъл и плесен в домовете, влагата може да окаже неблагоприятно влияние и върху здравословното състояние и комфорта на семействата под покрива.

Както знаете, чистият въздух е един от най-важните фактори, които трябва да осигурим, когато прекарваме дълго време в затворени пространства. А недостатъчната вентилация в помещенията увеличава влажността на въздуха, особено през горещите месеци от годината.

“Лятото е най-подходящият момент да обмислите ремонт”

Ако имате проблеми с влагата и конденза в жилището, лятото е най-подходящият момент да обмислите ремонт и реконструкция на дома. Нашите специалисти могат да ви съдействат с безплатна консултация. Те ще ви дадат насока за най-подходящите продукти и материали за вашия мансарден дом.

проблема с влагата у дома - Моята Мансарда

Ето и няколко полезни съвета как да подобрите вътрешния климат в таванските помещения и да намалите влажността.

Поддържайте регулярна температура във всички помещения

От особена важност е да се поддържа относително еднаква температура във всички стаи у дома. Препоръчително е тя да бъде около 21 градуса по Целзий през цялата година. Ако през лятото изпитвате потребност да охладите помещенията, по-добре отворете широко прозорците вместо да използвате климатици. Постоянното отопляване и проветряване не само намаляват риска от кондензация, но също така осигуряват здравословна среда на живот у дома.

Поддържането на добър микроклимат в по-влажните помещения като кухня и баня изисква добра вентилация и непрекъснат полъх на свеж въздух след всяко готвене, чистене, пране или къпане.

През горещите месеци е лесно да осигурите бърз достъп до свеж въздух, докато през зимата продължителното проветряване може да намали температурата в помещенията. Затова прочетете нашите следващи съвети за справяне с влажността на въздуха в мансардата.

проблема с влагата у дома - Моята Мансарда
Поддържайте чист въздухът в помещенията

Редовното проветряване на мансардните помещения е най-лесният начин да освежите жилището и ограничите влагата и разпространението на бактерии и акари във въздуха. Тъй като въздухът в затворени помещения винаги съдържа редица примеси, той трябва регулярно да се обменя.

Покривните прозорци в мансардните жилище гарантират поддържане на здравословна среда в жилището. Тяхното голямо предимство е вградената вентилационна система, която позволява непрекъснат приток на свеж въздух, дори при затворени прозорци.

проблема с влагата у дома - Моята Мансарда

В натовареното ежедневие, когато се прибираме късно вечер или нямаме време да проветряваме добре помещенията, можем да се възползваме от автоматизирани решения, които да осигурят по-здравословен вътрешен климат в мансардата. Соларните покривни прозорци автоматично се отварят и затварят, благодарение на интелигентни сензори, които измерват температурата, влажността и нивата на CO2 в мансардните помещения. Така се поддържа по-добре качеството на въздуха у дома и се ограничава разпространението на мухъл и влага в жилището.

Ежедневно подобрение на дома с VELUX ACTIVE with NETATMO

Погрижете се за покрива

Покривът е основата на мансардния дом. Силата и издръжливостта му се гарантират чрез внимателния подбор на всички материали, които се влагат в неговото изграждане. Например, бетоновите керемиди Протектор плюс са с висока плътност, което позволява да не се задържа влага и едновременно с това покритието на керемидите предпазва от образуване на мъхове, лишеи и мръсотия, в сравнение с други покривни материали.

Ако покривът не е подходящо вентилиран, водните пари, които се образуват ежедневно, ще кондензират от долната му част, което може да причини плесен и загниване на покривните дървени греди. Затова качествената покривна вентилация не само ще повиши комфорта в мансардата, но и ще удължи здравината и издръжливостта на покрива.

проблема с влагата у дома - Моята Мансарда

Друг важен фактор за защита от влагата в дома, е поставянето на подпокривно фолио. То играе ролята на разделителна линия между външната среда и тавана на жилището и се поставя с цел водните пари и влагата да се отвеждат извън сградата. Фолиото дава възможност на покрива да диша и по този начин подобрява вътрешния климат в мансардата.

Подпокривно фолио на мансардата

Строителните експерти препоръчват да се избере хидроизолационно фолио, което е изработено от паропропускливи материали. Так ще се гарантира ефективно отвеждане на влагата извън дома.

проблема с влагата у дома - Моята Мансарда
Използвайте подходящи изолационни материали

Днес създаването на уютна и здравословна среда у дома е немислимо без поставянето на добра изолация. Качествените изолационни материали осигуряват едновременно термо-звуко- и пожароизолация на жилищата, a освен това позволяват стените на сградата да „дишат“

Минералната вата е пример за такъв материалтакъв паропропусклив материали, който позволява безпроблемна дифузия на водните пари като по този начин се възпрепятства развитието напоявата на конденз и мухъл.

проблема с влагата у дома - Моята Мансарда

Естествените суровини, вложени в произвеждането на каменната и стъклена минерални вати, гарантират отличното им качество, дълговечност и трайно запазване на техническите им характеристики.

Изолация на скатен покрив: Поставяне на каменна вата Кнауф Инсулейшън между покривните ребра

проблема с влагата у дома - Моята Мансарда

Освежете климата с помощта на саксийни растения

Растенията внасят уют и естетическа наслада във всеки дом. Те са естествен източник на свежест и чист въздух, а някои от тях дори могат да абсорбират излишната влагата във въздуха. Зелените растения като палмата, зелената лилия и бръшлянът помагат да се балансират нивата на влажност и да се премахнат нежеланите токсини в атмосферата.

Има  и саксийни растения, които се препоръчва да се поставят във влажни помещения, като кухня и баня. Те не изискват достъп до пряка слънчева светлина и предпазват помещенията от разпространение на мухъл и плесен, като поемат водните изпарения.

проблема с влагата у дома - Моята Мансарда

Освен спазване на ежедневни навици, които да помогнат за подобряване на качеството на стайния въздух и намаляване на влажността, от всички нас зависи да полагаме непрекъснати усилия в посока поддържане на здравословна среда у дома.

Повече идеи как да подобрите атмосферата и интериора в мансардата, ще откриете тук.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram