10 отговора, които всички собственици на мансарди търсят – част 1

Продължавайки традицията да предлагаме отговори на въпроси, които вълнуват както хората, планиращи да изградят мансарден дом или да се преместят в такъв, както и вече обитаващи подпокривно пространство, нека обединим най-често задаваните въпроси относно осигуряването на най-подходящите условия за живот в мансардата, които всички си задават.

собственици на мансарди

В първата част на тази статия отговаряме на тези въпроси, събрали богатия опит на доказаните у нас специалисти в областта на покривните прозорци, изолацията и покривните покрития. Ще разгледаме основни теми, на които всеки трябва да обърне внимание, за да осигури както цялостна защита, стабилност и устойчивост на своето гнездо на покрива, така и здравето на семейството си.

собственици на мансарди -  Моята Мансардя

1. Как да усвоите таванското помещение във вашия дом?

Преобразяването на подпокривното пространство е чудесен начин да се увеличи пространството за живеене в сградата или да се подобри средата на живот във вече изградени мансарди без необходимост от скъпи строителни дейности. Тъй като четирите страни на мансардния покрив са с остър наклон, е изключително лесно таванът да се превърне в допълнителна стая, например детска или всекидневна.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

Предимството да се разшири жилищното пространство осигурява по-голяма гъвкавост, тъй като не е необходимо преместването в по-голямо жилище. Мансардните помещения са идеални за разрастващи се семейства, които не биха искали да инвестират в нов имот, и са все по-атрактивни както за жителите на големите градове, така и за собствениците на къщи сред природата, които избират да усвоят таванския етаж. 

Дневна и кухня в мансардата – идеи за планиране на общо помещение под покрива

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

Също така, благодарение на големия брой покривни прозорци по цялата дължина на долния скат на покрива естествената светлина може лесно да прониква във всички помещения. Наклонът на стаите в мансардата спомага и за по-благоприятното разпределяне на топлината и по-висока енергийна ефективност, затова и домът се отоплява по-лесно през зимата.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

2. Сигурни ли сме в здравината на покрива?

За да усвоим таванското помещение у дома, е необходимо на първо място да се погрижим за покрива – за неговата здравина и издръжливост при всякакви климатични условия. Изборът на керемидите е от основно значение, затова специалистите препоръчват използването на бетонови керемиди. Тъй като процесите по втвърдяване на бетона обикновено продължават около 50 години, здравината на тези керемиди се увеличава постепенно и можете да сте сигурни в издръжливостта на покрива.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

Покривното покритие на всяка сграда трябва да бъде издръжливо, надеждно и силно, а изборът до голяма степен зависи от конкретните климатични условия в района, в който живеем. Вземете решението за избор на покрив внимателно, за да се насочите към този, който отговаря на тези условия, но и подхожда на останалата част от сградата. 

Покривът е покрив, когато не е само здрав, а и красив

Разбира се, изискванията към всички типове покриви са еднакви – да издържат на проливни дъждове, силни ветрове, бури и градушки. За да сме сигурни в здравината на покрива, е добре да помислим и за теглото му – необходимо е той да е с оптимално тегло, както и за керемидите – те трябва да бъдат с идеална форма и да пасват отлично.

За да бъдат качествени керемидите, не е хубаво те да са произведени при много високи температури (някои видове се изпичат при 1000°), тъй като може да се получи деформация. Също така, за да издържат на градушка, специалистите съветват да не се избират покривни материали с лакирани и глазирани повърхности, които се нацепват и започват да пропускат вода.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

Устойчивостта на пожар на покривните материали е от огромно значение, затова е необходимо те да са негорими и да осигуряват висока защита срещу възпламеняване при прехвръкване на искра или високи външни температури.

3. Как да обзаведем подходящо подпокривното пространство?

Винаги когато обмисляме да обзаведем мансардата, дори тя да е широка и просторна, водещ е въпросът за скосените стени и как най-оптимално да се разположат мебелите, така че да се използват на пръв поглед неизползваемите пространства.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

За да създадем уют и комфорт в мансардните помещения, е необходимо да оптимизираме жилищното пространство така, че да създадем подходяща работна зона през деня и удобство през нощта. Затова е добре да подберем по-нестандартни, минималистични и ниски мебели, които могат да се трансформират. Например диванът може да се превръща в удобна спалня, а леглата – да се прибират към стената. 

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

За да освободим място за допълнителни мебели и визуално да увеличим жилищното пространство, специалистите съветват да изберем компактни мебели, които могат да заемат мястото под скосените тавани. Ако пространството е кът, може да отделите леглото от бюрото или гардероба със завеса, или да ги разделите с етажерки. За ефективно използване на тесните пространства, може да поставите голямо бюро под скосения таван, а за да ползвате светла баня, бихте могли да предвидите малко помещение с покривни прозорци и голямо огледало.

Също така, ако организирате ъглово пространство с малка кръгла маса и сгъваеми столове, може да го използвате както за да настаните гостите си, така и за домашен офис. Може да премествате някои мебели от помещение в помещение, където да служат за различни цели – табуретките биха могли да играят ролята на етажерки за книги, например. Тесните пространства биха могли да се използват пълноценно с мебелиране нагоре и надолу вместо встрани – с високи етажерки или шкафове под леглото. 

Създайте здравословна и уютна мансарда   Комбинацията от скатен и вертикален прозорец увеличава дневната светлина, която ни е така жизненоважна, особено през новия сезон. Освен това с комбинирането на няколко покривни прозореца естествено подпомагате затоплянето на пространството в слънчевите есенни дни. Да не забравяме и за панорамната гледка, която се разкрива от прозорците. Красивите есенни цветове носят блажено удоволствие и вдъхновение за собствениците на мансарди, които имат възможност да им се любуват от високо.   Здравина и устойчивост през цялата година  Колкото и инвестиции по интериора на дома да направим, ако покривът не е добре укрепен и защитен, няма как да осигурим комфортна среда в подпокривното пространство. Затова в началото на есента помислете дали е необходимо да направите цялостен ремонт на покрива, който да ви донесе мечтания уют.   Най-важното е да изберете наистина здрави и устойчиви строителни материали за покрива. Ние ви препоръчваме бетоновите керемиди, които остават непоклатими дори при екстремни атмосферни влияния.

4. Дали ще ни бъде топло в мансардата тази зима?

Както вече стана ясно, използването на високоефективна фасадна топлоизолация не само намалява разходите за отопление през зимата, но и предотвратява необходимостта от работа на климатици в мансардните помещения през лятото.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

Топлоизолацията на подпокривното пространство е сред най-ефективните методи за осигуряване на благоприятен вътрешен климат. Наред с широкоизвестното приложение на топлоизолацията за предпазване от студ и топлина, тя може да предпази помещенията от влага, да предотврати разпространението на пожар, ако е от негорим материал, и да предпазва и от ударен и въздушен шум. При избора на подходяща топлоизолация основни фактори за вземане на решение са също нейната влагоустойчивост, както и устойчивостта ѝ срещу химикали и насекоми.

Моята Мансарда

Според експертите възвръщаемостта на инвестицията в изолация с минерална вата е огромна и се усеща бързо, в рамките на няколко години, тъй като намалява значително сметките за отопление и електроенергия. Също така, вече споменахме енергийната ефективност на мансардата, осигурявана от покривните прозорци и самия покрив – слънчевите лъчи през зимата ще проникват през прозорците и ще затоплят покрива така, че никога да не ви е студено в „гнездото под звездите“.ю

За да осигурите регулярна целогодишна температура, бихте могли да използвате и някои стандартни интериорни решения, като например поставянето на мек килим на пода, за да запазите топлия въздух в помещението през зимата, или на затъмнителни щори за терморегулация през лятото.

Необитаемо подпокривно пространство с нова функционалност бързо и лесно

Моята Мансарда

5. Къде в мансардата е подходящо да се монтират покривни прозорци?

Независимо от функцията на помещението, таванският етаж се нуждае от изобилна светлина, за да бъде здравословен, и да може да предостави най-прекрасните гледки спрямо другите разположения в сградата. Мансардата осигурява прекрасни възможности за осветеност благодарение на покривните прозорци

 

Моята Мансарда

Според експертите заетата от прозорци мансардна площ е добре да представлява най-малко 10 на сто от общата площ на помещенията, като основно предимство на подпокривното пространство е, че спокойно могат да бъдат монтирани нови прозорци – както над, така и под покривните. Разбира се, обикновено детската стая и всекидневната се определят като онези помещения, които е добре да са отлично осветени. В дневната е добре да се монтират най-малко няколко покривни прозореца, тъй като я използваме както за почивка и забавления, така и за домашен офис.

Значението на светлина в спалнята, всекидневната и детската стая

В кухнята също е препоръчително да бъде разположен поне един покривен прозорец, който да осигури проветряване на помещението, когато готвите, както и осветеност на пространството за хранене. За кухненското помещение още са подходящи прозорците за плосък покрив, които да отвеждат навън миризмите. Покривният прозорец в спалнята би осигурил гледка към звездното небе в подходящи климатични условия и подходящо осветление сутрин, при първите слънчеви лъчи, за чудесно настроение. 

Моята Мансарда

Също така, ако монтирате покривен прозорец в банята, бихте могли да се насладите на прекрасни моменти на релаксация във ваната. Покривните прозорци са подходящи и за необичайни места като дрешници например, които обикновено са тъмни и дрехите се откриват по-трудно.

В продължението на статията за най-търсените отговори от собственици на мансарди, ще ви разкажем повече за интериора и освежаването на мансардата. А в случай, че имате нужда от съвети и консултация от водещи специалисти в сферата на изолация, покривните прозорци и покривни покрития, свържете се с нас.

Безплатна консултация - Моята Мансарда

Можете да харесате и нашата вдъхновяваща Instagram страница и да ни последвате във Facebook

Очаквайте продължение…

Прочетете 10 отговора, които всички собственици на мансарди търсят – част 2

 

ИЗОЛАЦИЯ
0800 15 551 | 02 489 90 53
ПРОЗОРЦИ
02 955 99 30 | 0885 00 20 32
ПОКРИВИ
0700 119 20
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram