6 причини за ремонт на мансардата тази пролет

Пролетта дойде неусетно и започна да преобразява всичко около нас. Ароматът на разцъфнали дървета, благозвучните песни на птиците и по-дългите слънчеви дни ни връщат усещането за свобода, спокойствие и хармония с природата след студените зимни месеци. Новият сезон ни носи още освежаваща и обновяваща сила, която ни е изключително необходима след като напоследък отново прекарваме повече време в затворени пространства. Днес ще споделим няколко причини за ремонт на мансардата тази пролет. Предстоят месеци на обичайно организиране почистване и подредба на жилището и планираме някои малки и по-големи промени. Лесно можем да го трансформираме в по-уютно и здравословно място за живеене.

“Моята мансарда дава възможност за напълно безплатно консултиране”

Понякога ремонтът изисква инвестиране на повече време и внимателно планиране на бюджет. Трябва да се направи избор на подходящи материали и висококвалифицирани специалисти. Затова ви напомняме, че платформата Моята мансарда дава възможност за напълно безплатно консултиране по темите за изолация, покривни прозорци и покривни покрития.  Чрез нея ще успеете да вземете информирани решения за вашия предстоящ ремонт. Можете да разчитате на нас и при избора на сертифицирани монтажници, които да ви съдействат за цялостното изпълнение на заложения от вас проект.

причини за ремонт на мансардата- Моята Мансарда

И тъй като сега е най-подходящото време както за освежаване, така и за ремонт и преустройство на дома, ние ви предлагаме няколко добри причини защо да вдъхнете нов живот на вашата мансарда още този сезон.

1. Необходимост от допълнително пространство

През последната една година прекарахме много време у дома заради пандемията. Ежедневието ни коренно се промени . Наложи се да превърнем жилища си в класни стаи, офиси, места за забавления, спорт и релакс. На преден план излезе необходимостта от обособяване на допълнително пространство и търсене на архитектурни и интериорни решения, които да предлагат повече комфорт и удобство у дома.

причини за ремонт на мансардата- Моята Мансарда

За собствениците на къщи с необитаемо таванско пространство, обособяването на мансардни помещения се оказа страхотна инвестиция. Мансардите предлагат прилагане на нестандартни решения за обзавеждане и създават отлични условия за усамотение и почивка, важни за всеки от нас. Освен да се използват като спални и детски стаи, таванските помещения могат да се превърнат в уютен кабинет за работа.  Затварянето на спортните зали за няколко месеци принуди любителите на спорта да потърсят ново място за тренировки, което в някои случаи се оказа помещение под покрива.

“децата да провеждат своите онлайн уроци”

Предполагам вече сте се убедили и в необходимостта от създаване на лично пространство, където да се фокусирате върху своите работни задачи. Както и място където децата да провеждат своите онлайн уроци. Използването на отделно помещение за работа от всекидневната или спалня, определено помага по-лесно да разграничавате работния процес от личното време.

причини за ремонт на мансардата- Моята Мансарда
2. Почистване и освежаване на жилището 

Продължаваме с още добри причини за ремонт на мансардата тази пролет. В началото на пролетта пренареждаме шкафовете и гардероба у дома и прибираме зимните дрехи и обувки за следващата година. Със затоплянето на времето пренасяме и саксиите с цветя навън и отново превръщаме терасата в място за работа и почивка. За онези от вас, които не разполагат с обособено външно пространство, но копнеят да се доближат до природата и чистия въздух навън, предлагаме монтиране на прозореца-балкон VELUX CABRIO®. Той се трансформира от прозорец в балкон за секунди и осигурява допълнително пространство към мансардата.

Разбира се, пролетното освежаване на дома задължително включва почистване на килимите, щорите и пердетата. Ако сте настроени към революционни промени в интериора мансардата, можете да изберете нова боя за стените или да замените тапетите в някоя от стаите под покрива. Не забравяйте да предадете завършеност в дизайна на дома, като комбинирате цветово пода и стените.

причини за ремонт на мансардата- Моята Мансарда
3. Промени по покрива на мансардата

След зимните месеци успяваме да направим равносметка дали има някакви повреди по покрива, вследствие на проливните дъждове и снегове. Обикновено те са свързани със счупени или разместени керемиди и протичане на покрива. Ако покривът ви има нужда от ремонт, значи пролетта е най-подходящото време, защото все още не е твърде горещо. Съветваме ви да не се заемате сами с ремонта, а да потърсите съдействие от специалисти, за да сте сигурни, че ще получите професионално обслужване и гаранция за изпълнението. Често пъти именно изборът на монтажник или строителна фирма е решаващ за качеството на покривното покритие.

Мечтаният покрив – здрав, красив и на добра цена

 

Всеки ремонт налага инвестиране на време и ресурси. Отличното познаване на видовете керемиди и покривни аксесоари заедно с техните основни характеристики е от изключителна важност. Ние ви препоръчваме да се доверите на качеството на бетоновите керемиди Bramac по няколко причини. На първо място, в сравнение с други покривни материали, здравината на бетоновите керемиди се увеличава с всяка изминала година. По този начин се гарантира дълготрайност на покрива. Друго важно тяхно предимство е високата им плътност, която позволява мразоустойчивост и стабилност при различни атмосферни влияния като бури, силни ветрове, градушки. Не на последно място, бетоновите керемиди са устойчиви на пожар и осигуряват висока защита от възпламеняване, така че дълги години след ремонта на покрива да бъдете спокойни за вашата сигурност и безопасност.

 

причини за ремонт на мансардата- Моята Мансарда
4. Смяна на старите прозорци

Eстествeната светлина е от изключително значение за здравето, комфорта и настроението на всеки един човек. Затова ако сте решили да преустроите таванското помещение, първо трябва да се заемете със смяната на старите прозорци. Монтирайки нови покривните прозорци, вие не просто ще подобрите красотата и естетиката на пространството под покрива, но и ще осигурите още повече светлина в помещенията и ще постигнете по-висока енергийна ефективност. Според европейското изследване „Барометър на здравословния дом“ на VELUX Group, покривните прозорци VELUX пропускат два пъти повече светлина в помещенията, в сравнение с вертикалните прозорци. Това е само един от аргументите, който доказва, че колкото по-високо е поставен един прозорец, толкова по добре осветено ще бъде пространството. А също така и  необходимостта от изкуствено осветление през тъмните часове от деня ще бъде намалена.

причини за ремонт на мансардата- Моята Мансарда

Разбира се, покривните прозорци не ни осигуряват единствено достъп до светлина. Вградената вентилационна система във всеки прозорец VELUX създава здравословен вътрешен климат в помещенията и значително намалява влажността на въздуха. Както сами се досещате, това  е невъзможно при старите прозорци.

 

Идеи за един модерен и красив дом

 

5. Постигане на температурен комфорт

Много домакинства отделят голяма част от своя бюджет за осигуряване на топлинен комфорт. Дали за отопление през зимата или за охлаждане през лятото, това е една от най-важните стъпки. Една от основните причини е, че жилището не е добре изолирано и това води до непрекъснати температурни промени в помещенията. Тук бързаме да ви припомним, че именно качествената и правилно поставената изолация намалява разходите за отопление и охлаждане с до 40%. Затова в началото на пролетта е препоръчително да направите проверка какво е състоянието на съществуващата топлоизолация, за да сте спокойни за уютната среда във вашия дом.

 

 

причини за ремонт на мансардата- Моята Мансарда

Ако тепърва ви предстои обособяване на подпокривно пространство, топлоизолацията на скатния покрив е задължителна част от ремонтно-строителните дейности. Чудите се какъв изолационен материал да изберете? Веднага ще ви насочим към каменната и стъклената минералната вата на Knauf Insulation. Минералната вата е устойчива на големи температурни амплитуди, химикали и микроорганизми, което я превръща в дълготрайно и качествено решение за осигуряване на комфортна среда в мансардата. Разбира се, безопасността на семейството при пожари или аварии е на първо място, затова и минералната вата е топлоизолационен продукт, който може да предотврати разпространението на огън при евентуален инцидент. Научете повече за нейните предимства.

 

7 причини защо скатният покрив трябва да бъде топлоизолиран с минерална вата

 

 

6. Съхранение на вещи

Без съмнение, в последните месеци всеки от нас е направил поне по няколко онлайн поръчки. Като започнем от книги, игри, дрехи и преминем към различни домакински електроуреди, фитнес уреди и големи технологични продукти. Вероятно повечето вече са изпитали необходимост от използване на пространство за съхранение на различни вещи. Ако разполагате с малко таванско помещение, което нямате възможност да използвате за живеене, то може да се превърне в отлично място за складиране на ваши предмети. Това, което бихме ви препоръчали е преди това да топлоизолирате подовата плоча на тавана, така че премахнете загубата на топлинна енергия през неизолирания таван. Допълнително можете да поставите дървени летви и защитни плоскости, за да създадете функционално складово помещение.

 

причини за ремонт на мансардата- Моята Мансарда

Много тавански помещения остават неизползваеми заради липса на идеи и съвети за ремонт. Затова тази пролет не пропускайте възможността да създадете ваше страхотно кътче под покрива. Ако пък сте щастлив собственик на слънчева мансарда, използвайте новия сезон за освежаване на дома. Възползвайте се от момента и за претворяване на подпокривното пространство.