7 екологични и устойчиви дейности, които ще ви спестят пари

Във време на климатични промени и динамично нарастващи цени на електроенергията, темата за енергийната ефективност и отговорното ползване на ресурсите става все по-актуална. Оказва се, че дори чрез малки стъпки можем да бъдем в полза на природата, без това да изисква от нас неимоверни усилия и дори да помага на семейния ни бюджет. Въпреки че може да ви изглеждат незначителни, вашите индивидуални действия могат значително да помогнат в посока за устойчив живот и грижа към околната среда. Ето защо днес споделяме с вас няколко екологични съвети, с които да дадете своя принос към природата, именно чрез малки действия. Вярваме, че поне едно от тях ще бъде приложимо за вашата мансарда и стил на живот.
енергийна ефективност в мансардата

1. Декорирайте дома си с растения и билки

Не е нужно да превръщате таванския етаж в ботаническа градина, за да се радвате на по-добър въздух и повече свежест у дома. Дори ако внесете само няколко растения под покрива, ще подпомогнете образуване на кислород. Освен това те са красива декорация, която придава усещане за уют и хармония. Ментата и мащерката не заемат много място, но са повече от добра идея. Ухаят невероятно и са идеално допълнение за коктейли, ястия и, разбира се, за следобеден чай. Можете да ги отглеждате в малки саксии, например на перваза на прозореца. От друга страна градинарството е прекрасно хоби, с което да релаксирате.

Декориране на дома с растения и билки

2. Енергоспестяващо осветление или как да пестим енергия у дома

Ако все още не използвате енергийно ефективни крушки и осветителни тела, следващия път, когато е време да ги подмените, изберете такива с LED технология. Те консумират по-малко енергия, а експлоатационният им период е значително по-дълъг. Питате се колко? За сравнение, обикновена 60W крушка има среден живот от 1 500 часа, докато LED крушка със същата мощност може да издържи до 25 000 часа. Разликата е наистина огромна и дори да предприемете само тази промяна, ще живеете по-екологично.
Що се отнася до естествената дневна светлина, за да си осигурите колкото може повече, обмислете поставянето на покривни прозорци. Те ще създадат усещане за повече простор и ще озарят помещенията със слънчеви лъчи по неповторим начин. Красивата гледка е още едно безспорно предимство, а добрите им изолационни качества ще ви гарантират по-добър енергиен баланс и по-ниски разходи за отопление и охлаждане на жилището.

Природосъобразен източник на енергия за вашия дом

3. Природосъобразен източник на енергия за вашия дом

Представяли ли сте си жилище, което освен мечтания интериор да ви осигурява и чиста енергия от природата? Соларният покрив е именно такава зелена инвестиция, която ще подобри енергийната ефективност на мансардния дом и ще намали битовите ви сметки. Използването на слънчевата енергия с решенията на Bramac дава възможност за обезпечаване на до 80% от енергията, необходима за загряването на топла вода, както и за подпомагане на отоплението. За нашия географски район това е изключително подходящо, заради големия брой слънчеви часове годишно, което допълнително допринася за високата ефективност на колекторите.

Соларен покрив

4. Бъдете наясно с консумацията си на вода

Сигурно ще се съгласите, че поне веднъж сте пускали чешмата да тече напразно, докато си миете зъбите, косата или пък чиниите. Статистиката показва, че 738 милиона души нямат достъп до вода – стряскаща цифра, която може би ще накара мнозина да се замислят. Ето няколко хитрини, с които да пестите ресурси и същевременно да бъдете отговорни към природата.
Колко често проверявате изправността на крановете у дома? Знаете ли, че прокапването им може да доведе до ненужен разход на до 40 литра вода на ден? Затова е важно те да са в добро състояние и периодично да правите преглед и смяна на санитарните елементи.

Бъдете наясно с консумацията си на вода
Мислете комбинативно. Например може да оползотворите водата, в която сте варили яйцата си например, за да полеете цветята? На практика след като ги махнете от тенджерата, разполагате с чиста такава, обогатена с калций, който пък е полезен за растенията.
Мислете комбинативно.
Използвайте домакинските си уреди ефективно: винаги включвайте пералнята и съдомиялната, когато са пълни. Ако пък се налага да пуснете уредите без да сте запълнили капацитета им, използвайте бърза програма или кратък цикъл.
Използвайте домакинските си уреди ефективно

5. Помислете за препарати от естествени продукти

Да, точно така, може да редуцирате използването на битова химия в домакинството и сами да подготвите универсален препарат, което никак не е трудно. Оцетът, содата бикарбонат и лимоновият сок са съставки, които имат доказани почистващи свойства. С тях можете да си направите ефикасен екологичен продукт без агресивни вещества и потенциални алергени.

Препарати от естествени продукти

6. Намалете използването на пластмаса в ежедневието си

Ако се замислите, и това не е трудна задача. На пазара има множество стилни и практични многократни бутилки за вода и торбички за покупки, с които всеки може да направи малка стъпка и да намали потреблението на еднократни пластмасови изделия. А какво ще кажете за бамбукова или стъклена кутия за храна? С нея може да сте спокойни, че ще запазвате свежестта на храна си и същевременно ще направите нещо добро за планетата. В зависимост от предпочитанията си, може да изберете дизайнерско изделие, например с гравиране на инициали или модел, подходящ за микровълнова фурна и съдомиялна.

Намалете използването на пластмаса в ежедневието си

7. Поемете ангажимент да изолирате тавана си

Дори и да отлагате тази дейност, заради стреса и неразборията от ремонтните работи, помислете за ползите, които това ще ви донесе. За щастие изолацията не е ежедневна задача за домакинството. Напротив! Тя е еднократна инвестиция и ако е качествена, остава за цял живот. LDS системата на Knauf Insulation е комбинация от каменна и стъклена вата и осигурява надеждна целогодишна защита. Тя изключително добре абсорбира и задържа топлината, като същевременно предпазва дома ви от околния шум. Благодарение на тази енергийно ефективна стъпка, ще спестите консумация на енергия в дългосрочен план, което е добра новина, както за семейните финанси, така и за околната среда.

Еcose технология
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram