Големите интериорни решения се раждат от предизвикателство или как да извлечете максимума от таванския етаж

Много хора си представят мансардното пространство като сцена от страшен филм – прашно и изоставено, потънало в мрак. За щастие, този мит вече е разбулен и днес то се възприема като възхитително местенце, а мнозина тайничко завиждат на онези, които живеят в тавански апартамент. Модерните тенденции очертават площта под покрива като истинско съкровище, което увеличава стойността на имота и има потенциал да предложи удивителни възможности. В новата ни блог статия ще споделим с вас как да подходите към усвояването на мансардата, така че да извлечете максимума. Затова останете с нас, ще бъде интересно. Прилагайки някои креативни оптични ефекти, няма да получите допълнителни квадратни метри, но ще постигнете много по-комфортно и функционално кътче.
как да извлечете максимума от таванския етаж

И нека таванът да заблести

Когато обзавеждате мансарден етаж, на първо място е необходимо да следвате принципа за печелене на пространство. Имайте предвид, че скосяванията му не винаги възпрепятстват тази цел. Често те могат да са чудесен начин за прилагането на артистичен интериорен дизайн. Скосената стена създава идеална фокусна точка и откроява уникалната архитектура на помещението. Боядисването в различен цвят пък ще освежи невероятно цялата стая.
 

И нека таванът да заблести
Класическите съвети за оптическо увеличаване на помещенията също работят много добре за мансардния етаж. Светлите нюанси, например, създават повече простор и в бяла стая наклонените участъци от стената почти се губят от погледа. В никакъв случай обаче не е нужно да се придържате стриктно само към този цвят. Същия ефект може да се постигне с всеки друг светъл тон.
Големите интериорни решения се раждат от предизвикателство или как да извлечете максимума от таванския етаж

Помислете и за поставяне на греди в интериора. Ако имате оригинални в конструкцията, определено сте щастливци.Те са перфектно решение, с което да разчупите белотата и да създадете модерна визия. Ако пък под покрива липсват такива, може да добавите и на по-късен етап. Лесно може да намерите „фалшиви“ варианти, които са абсолютно копие на истинските, но са много по-леки и практични за декоративни цели.

Малки стъпки, големи промени

Основно правило за по-тясна или компактна дневна е да поставите килима в средата на помещението и да разположите само половината от мебелите върху него. Така визуално стаята ще изглежда по-голяма. Ако пък килимът е по-скоро акцент и е съвсем малък, добре е да бъде в центъра, под масичката за кафе. Друга страхотна техника е да изберете модел на райета, по този начин ще създавате илюзия за повече пространство.

Малки стъпки, големи промени
Още един полезен трик е да поставите декорацията над нивото на очите. Например да поставите рамки за снимки възможно най-високо и да изберете библиотека или гардероб, които почти стигат до тавана. Определено тествайте този подход, наистина прави чудеса. И не на последно място, една по-голяма мебел разширява пространството много повече от няколко малки елемента.

Нека бъде светлина

Много важен детайл, който трябва да имате предвид, за да изглежда мансардата приветлива и просторна, е естествената светлина. Колкото повече слънце навлиза в една стая, толкова по-приятна и ведра изглежда тя..

Нека бъде светлина

Всъщност осигуряването на светлина е по-лесно, отколкото си мислите. Всичко, от което се нуждаете, са прозорци и няколко енергоспестяващи крушки. Таванският етаж дава чудесна възможност за прилагане, използване на такъв вид решения, а повечето естествени лъчи допълнително увеличават усещането за комфорт и близост до природата. Например покривни прозорци VELUX 3в1 трансформират напълно вашия дом, внасяйки в него много повече дневна светлина, чист въздух и фантастичната гледка. Това е чудесен начин да постигнете и по-здравословен дом. Не забравяйте, че покривните прозорците се изграждат за поне 25-30 години напред – една инвестиция, която определено ще промени живота ви към по-добро.

Огледалце, огледалце на стената….

Използването на отражението за увеличаване на усещането за простор е стар трик, който винаги работи. С негова помощ може да пренесете и слънчеви лъчи в тъмните ъгли или да разчупите монотонните стени, като изберете огледало с интересна рамка и декорирате специално кътче около него. И все пак, ако решите да монтирате покривни прозорци, със сигурност няма да имате тъмни ъгли, не и във вашата мансарда.

Огледалце, огледалце на стената….

Можете също така да изберете модулнo огледало. Развихрете въображението си и подредете отделните елементи в интересна форма, така освен функционалност, ще спечелите и красива декорация. Поставянето на поне две огледала едно срещу друго, пък е ефективна техника за създаване на оптическа илюзия. И като последен трик в тази област, съветваме ви да избягвате поставяне / монтиране / монтаж на огледалата на скосени стени.

Подредена стая, подреден ум

Опитайте се да се отървете от ненужните неща! Махнете „стола”, на който в края на деня слагате дрехите си, а вместо това ги приберете в гардероба. Създайте ред около себе си и не след дълго ще усетите положителния ефект от този навик. Ако е необходимо, направете списък с неща, които просто заемат място, а раздялата с тях няма да е голяма загуба. Не позволявайте любимото кътче да се превърне в претрупано място. Имайте предвид, че създавате таванско помещение, на което всички ще се радват! Направете го с любов и внимание към детайла.

Подредена стая, подреден ум