Как да охладим мансардата в летните жеги?

С покачването на температурите през лятото е изключително важно да намерим начини да поддържаме комфорт и свежест у дома. Пренебрегването на така необходимата вентилация и осигуряването на слънцезащитни решения за жилището, може да доведе до прекомерно натрупване на топлина в стаите. Това явление се отразява не само на общата температура, но и затруднява климатизацията и увеличава месечните сметки. Затова днес споделяме с вас практични съвети, които ще ви помогнат да се насладите на прохлада и уют през горещите летни месеци.

Подобрете вентилацията на таванския етаж

Подобрете вентилацията на таванския етаж

Добрата вентилация играе ключова роля за поддържането на комфортна вътрешна среда и защитава дома от прегряване. Затова вземете мерки! Помислете за отвори или отдушник, които да улеснят внасянето на свеж въздух и отвеждането на горещия. Това дава възможност за правилна циркулация, предотвратявайки задържането на топлина в подпокривното пространство. Друга възможност е поставянето на вентилатори, с които да подобрите въздушния поток. Те допълнително спомагат за обмена на въздуха и намаляването на температурата на тавана.

Подобрете вентилацията на таванския етаж

Можете да създадете естествена вентилация и чрез течение от прозорците, като използвате коминния ефект. За целта отворете прозорците на долния етаж, разположени от по-хладната страна на сградата в комбинация с тези от по-топлатa страна на тавана. Така се създава частичен вакуум, който вкарва повече въздух от долния етаж и изтласква горещия през тавана. 

Уверете се, че държите прозорците си затворени през деня, и правете проветряване само в ранните сутрешни часове или вечер, когато температурите навън са значително спаднали.

Използвайте щори и сенници за покривни прозорци

Щорите и сенници са интелигентно допълнение за охлаждане на мансардата. Покривните прозорци могат да пропускат значително количество слънчева светлина, което води до увеличаване на топлината в дома. Външните ролетни щори VELUX блокират светлината, преди тя да достигне прозореца ви и намаляват топлината от слънчевите лъчи с до 93%. Също така те действат като допълнителен изолационен слой, като свеждат до минимум преноса на топлина отвън. Така спомагат за запазване на по-хладна и приятна обстановка.

Уединение и прохлада

Още едно предимство е, че щорите намаляват прекомерната осветеност и неприятните отблясъци, които могат да направят тавана некомфортен и да ограничат неговото използване и функционалност. Външните сенници филтрират светлината, като позволяват да използвате пространството по-ефективно. Прозрачната им мрежа пропуска светлината, като същевременно запазва гледката и предпазва от топлината, идваща отвън.

Интелигентното решение за управление на вашите VELUX продукти също е чудесен начин да се увеличи ефективността на усилията за охлаждане. Интуитивното приложение VELUX ACTIVE with NETATMO следи качеството и температурата на въздуха и осигурява свеж и здравословен климат в помещенията. То автоматично отваря прозорците и пуска щорите, за да предотврати прегряване и да предложи максимално удобство.

VELUX ACTIVE with NETATMO

Обмислете добре покривното покритие

Замисляли ли сте се, че видът на избрания покривен материал може да окаже значително влияние върху температурата в мансардата? Светлите или отразяващи покривни покрития отблъскват слънчевата светлина, вместо да я поглъщат. Тези материали могат да намалят абсорбирането на топлина, като спомагат да запазите тавана и дома си по-хладни.

покривно покритие

Поддържането на свежест и уют на тавана, по време на летните горещини, е от решаващо значение за осигуряването на комфортно и здравословно жилищно пространство. Приложението на нашите съвети, ще ви гарантира по-приятна обстановка и блажено спокойствие под покрива. Не се колебайте да ги използвате. Ефектът няма да закъснее, а вие ще се радвате на перфектния вътрешен микроклимат и подобрена енергийна ефективност. 

Останете си вкъщи на хладно и се насладете на освежаващо лято!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram