Как да подобрите енергийната ефективност на вашия дом?

Достъпни техники, с които да спечелите по-ниски сметки и повече комфорт

Знаете ли, че три от четири европейски жилища не са енергийно ефективни, като 70% от тях могат да си позволят подобрения, но само 1% от тях правят ремонт у дома всяка година[1]? Изненадващо, загубата на топлина може да бъде намалена с до 60% с подмяната на прозорците в помещенията.[2]

Въпреки че всяко домакинство има определен бюджет за подобрения, това не означава, че непременно трябва да правите компромис с качеството на материалите. Помислете внимателно преди да изберете необходимите строителни решения, тъй като именно те могат да превърнат една семпла къща във вашия мечтан и сигурен дом. За да ви помогнем да ограничите разходите, без да правите твърде много отстъпки, днес споделяме с вас практични съвети за комфортен вътрешен климат, с които ще използвате по-малко електроенергия.

есенна декорация

Таванското помещение може да донесе редица предимства на имота ви и едновременно с това да ви спести доста средства, ако то се усвои. По този начин печелите допълнително пространство за живеене и увеличавате стойността на жилището, без да закупувате земя. Освен това, сметките за комунални услуги през зимата са по-ниски, поради естествения процес на движение на топлия въздух нагоре към последния етаж на сградата.

Прочетете още: Как да спечелим пространство и да създадем светъл и уютен мезонет.

Независимо дали живеете на партер или в мансарда, енергийната ефективност на вашия дом силно зависи от степента на изолация. В едно добре изолирано жилище мразовитото време навън не може да изстуди стените, нито пък въздуха в помещенията. Основно предимство на санираните сгради е, че температурата се повишава сравнително бързо, а топлият въздух се задържа в стаите. Така комбинацията от изолация и често проветряване ще ви осигури по-ниски сметки и по-здравословен микроклимат.

есенна декорация

Един помощник – много ползи за вътрешния климат

Чували ли сте за устройството рекуператор и неговите предимства? То представлява вентилационно решение, което използва повторно топлия въздух в стаята, добавяйки към него външен свеж въздух. Освен това системата филтрира нововъведения поток, премахвайки праховите частици и неприятни миризми.Използването на такова устройство не само намалява разходите за отопление чрез повторно използване на вече затоплен въздух, но също така осигурява свежест в помещенията. Рекуператорът е силно препоръчван за астматици или хора с алергии към полени, тъй като предоставя значително по-здравословна среда у дома.

Прозорецът – силен енергийно ефективен щит срещу студа

Замисляли ли сте се какво е състоянието на прозорците ви и как те влияят на сметките ви за отопление? Обърнете внимание, че ако те са направени по стара технология, е най-добре да бъдат сменени, тъй като имат значително по-слаби изолационни характеристики. Поставянето на нов модел е отлична възможност да направите дома си по-енергийно ефективен, контролирайки топлинните загуби и печалби, като изберете вариант с оптимални размери и ориентация.

мансардна спалня

Енергийният баланс представлява разликата между постъпващата слънчевата енергия и тази, която се извежда от същото помещение. Общата загуба на топлина от един прозорец зависи от стойността на топлопреминаване (Uw) и въздухопропускливостта. От друга страна, прозорците, изработени от по-висококачествени материали, са сигурен гарант за постигане на висок енергиен баланс. Съответно колкото по-добри материали и технологии са вложени в прозореца, [3] толкова по-висока ще бъде стойността на този показател.

Знаете ли, че покривните прозорци обикновено имат по-добър енергиен баланс от фасадните, що се отнася до отоплителния сезон? Избирайки по-ефективни модели, понижавате сметките си за климатизация и въглеродния си отпечатък. Например покривният прозорец VELUX с троен стъклопакет ви позволява да намалите термостата си с 1-2 °C, благодарение на интелигентно проектиране, с което ограничавате загубата на енергия. Така се радвате на повече комфорт и поддържате дома си по-светъл и топъл.

есенна декорация

Да направим сравнение на две различни помещения в слънчевите часове на зимен ден. Забелязва се, че в стаята с покривни прозорци и намален с 1-2 градуса термостат, се регистрира същата температура, както в стая с включено отопление, но без покривен прозорец. Благодарение на покривните прозорци можете да намалите сметките за отопление през студените месеци, без да нарушавате усещането си за комфорт.

Прочетете още на velux.com и вижте как различните прозорци влияят върху потреблението на енергия в сградата (източникът е на английски).

Енергийна ефективност и стилна визия

В допълнение, покривните аксесоари, като щори и сенници, оказват огромно влияние върху намаляването на месечните разходи. Те осигуряват не само благоприятен микроклимат у дома, но и изключително добре допълват интериорния дизайн, като внасят уют и стилна обстановка. По време на отоплителния сезон от особена важност е осигуряването на възможно най-много слънчева светлина, респективно и топлина на мансардния етаж.

есенна декорация

Затова споделяме с вас още един хитър начин, който ще ви помогне максимално да се възползвате от благоприятните възможности, които осигурява времето. Лесно е: преди да излезете сутринта от вкъщи, проверете прогнозата. Ако денят се очертава слънчев и топъл, вдигнете щорите и спечелете енергия от природата, която ще затопли дома ви съвсем безплатно

есенна декорация

Като последен съвет, с който да подобрите топлоизолационния ефект на прозорците, препоръчваме ви да поставите и външни ролетни щори VELUX. Подобна инвестиция може да намали допълнително сметките ви за отопление през зимата, както и енергията, изразходвана през лятото за климатизация на таванските помещения с до 49%[4]. Освен това, външните щори могат да ви предложат пълно затъмнение в стаята, което е доказано най-добрата предпоставка за дълбок и спокоен сън. Още едно тяхно предимство е, уединението, което създават, предпазвайки ви от уличните шумове и светлини.

Надяваме се днешните съвети да ви помогнат да създадете удобно жилище на достъпни цени и да насърчим стремежа към грижа за околната среда, защото енергийната ефективност на вашия дом намалява не само личните ви разходи, но и помага на планетата.


[1] Проучване 2020 Барометър на здравословния дом

[2] Mit kell tudni a tetőablakcseréről? – tetoteriablak.hu

[3] Прочетете още на velux.com и вижте как различните прозорци влияят върху потреблението на енергия в сградата (източникът е на английски).

[4] Проучване 2020 Барометър на здравословния дом