Как да създадем функционален и красив интериор в мансардата?

Практични съвети и трикове от интериорния дизайнер и декоратор Аделина Каспарянова

Мансардният етаж предоставя изключителни възможности за създаване на мечтания дом под звездите. Днес съвременните тенденции очертават площта под покрива като истинско съкровище, а мнозина тайничко завиждат на онези, които живеят в тавански апартамент. Невероятните скосени тавани и завладяващи кътчета ни приканват да създадем функционални, но същевременно и красиви пространства, които отразяват нашата индивидуалност и стил. Но кой е най-добрият начин да внесем елегантност и уют в този дом от мечтите ни? 

За да отговорим на тези въпроси, поканихме талантливата Аделина Каспарянова, интериорен дизайнер и декоратор, която с работата си успява да достави истинска радост на околните. Нейните ценни насоки и добри практики ще ви помогнат за създаването на стилно таванско кътче и то със страхотна функционалност. 

Аделина Каспарянова
“Мансардните помещения излъчват много очарование, но представляват и предизвикателство, особено ако ограничените височини затрудняват движението в над 80% от жилището.”  

Следващите трикове ще ви помогнат да се справите дори в тази ситуация и  да създадете практична и хармонична атмосфера.

Според днешния ни гост-специалист една от най-често допусканите грешки е неправилното усвояване на пространството. Собствениците често разполагат мебели, заемащи голяма площ на неподходящи места и така не усвояват пространството пълноценно. При други случаи, достъпът до дадени зони е неудобен или се получават ниши около шкафове, мебели и легла, което ги прави нефункционални и трудни за почистване.

Правилна преценка на височината под скосените тавани

Правилна преценка на височината под скосените тавани

Когато имате прекрасни идеи как да обзаведете апартамента си, непременно трябва да помислите за височините на специфичните пространства. Често не са пречка, но понякога не позволяват да стоим спокойно изправени под тях. Затова е важно да има ясна преценка на обемите и скосяванията. Всъщност обаче наклонените участъци могат да бъдат впечатляващи акценти или практични ниши. Подходящи шкафове и гардероби пък биха могли да се интегрират прекрасно в цялостния дизайн и да се използват пълноценно. 

Аделина съветва:

Често има места, които са ниски и труднодостъпни и други, които са по-високи от стандартите. Ако леглото е под скосяване, забравете за модел с големи размери в обем, но пък ако е там, където таванът позволява, може да подчертаете с висока табла или голяма картина над него. Помислете също за вана под подобно скосяване, но не и за душ. Спокойно можете да сложите и бюро, на което с лекота да прехвърляте работните си ангажименти.

Правилна преценка на височината под скосените тавани

Три пъти мери, един път режи

От изключително значение е свалянето на точни размери, а тази стъпка ще ви помогне да избегнете нежелани изненади по време на разполагане на мебелите. При скосените тавани, измерванията трябва да бъдат особено прецизни, за да се гарантира пълна функционалност и правилното планиране при обзавеждането.

Аделина съветва:

“При обзавеждането на мансардни жилища винаги обмислете добре всяка своя нужда, всяка своя хрумка. Преценете всички възможности и спазвайте правилото „Три пъти мери, един път режи.’’ Чудесна идея е да се изберат мебели по поръчка, които да бъдат създадени специално за нестандартното кътче и неговите особености.  Безценен е съветът на специалиста, при възможност винаги се допитвайте до интериорен дизайнер”.

Три пъти мери, един път обзавеждай

Когато създавате интериора на своята мансарда, най-добрият начин да постигнете удобство и комфорт е чрез ясен план и добре обмислени решения. 

Малки стъпки, големи промени

Какво е важно да знаем при поставянето на осветителни тела в мансардата?

Разполагането на правилните осветителни тела изисква прецизност и креативност. Подходящата светлина може да подчертае архитектурните детайли или да допълни атмосферата, която искате да създадете.  

“Когато осветителните тела се поставят на таван с наклон, може да се окаже, че падат прекалено ниско, светят в различна от желаната посока или просто не стоят, или не се спускат по желания начин.”, предупреждава Аделина.

Аделина Каспарянова

Интериорен проект на тавански апартамент, Аделина Каспарянова

Обмислете добре и тази част от интериора, както и мястото, където сте решили да ги сложите. Това  може да окаже голямо значение за цялостната атмосфера на помещенията. Изберете такива позиции, които да разпръскват светлина равномерно и да добавят простор и уют в общото усещане за комфорт.

Декорацията ꟷ финален щрих с гаранция за уют и красив дома

След дълъг и интензивен процес на създаване на мечтаното жилище под покрива, накрая хората често ги обзема усещането, че нещо е непълно и имат нужда от някакъв финален, магически щрих, който ще постави всичко на мястото си. 

Декорацията ꟷ финален щрих с гаранция за уют и красив дом
Апартаментът е готов, точно такъв, какъвто сте си го представяли, но нещо не е наред… Това е моментът преди да се сложат первазите на пода и завесите, щорите на прозорците, уж дребни детайли, но сякаш поставят края на строителната площадка, тогава проектът е завършен. Другият така важен момент, за жалост, често се отлага или никога не се случва ꟷ килими и декорация, картини или други детайли.“, споделя с нас Аделина.
Интериорен проект на тавански апартамент

Интериорен проект на тавански апартамент, Аделина Каспарянова

Не пропускайте този етап и застелете меки килими, които ще се превърнат в чудесен акцент и ще създадат усещане за уют. Закачете картини на стените, които отразяват вашия стил и интереси. Поставете свещи, които ще създадат приятна атмосфера и нежно осветление. Цветята в различни кътчета не само освежават въздуха, но и носят природната енергия.

Именно тези дребни, на пръв поглед, но важни детайли, оживяват дома ви и изразяват вашата индивидуалност, категорична е Аделина и завършва с посланието да подберем всички декорации в подходящи форми и цветове, които хармонично се вписват в дизайна и нашия стил.

Прочетете още Когато „от утре“ таванът трябва да е топлоизолиран и да ме приюти…

Снимки:

Марияна Петрова (mamuri), VELUX, www.pexels.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram