Как да създадем светла и функционална кухня в мансардата?

Подпокривното пространство, което в много жилища остава неизползваемо, предоставя страхотна възможност за създаване на кухня. Със своите скосени тавани и уютна атмосфера, тя може да бъде очарователно допълнение към всеки дом. Когато става въпрос за проектирането ѝ обаче, има два решаващи фактора, които е важно да вземете под внимание: наличието на естествена светлина и практичността на мебелите за съхранение. Именно затова днес се спираме на тези особености и ще ви споделим ценни съвети, с които да създадете мечтаната мансардна кухня. 

Как да създадем светла и функционална кухня в мансардата?

Естествената светлина за повече жизненост

Един от най-забележителните аспекти на таванското помещение е изобилието от слънчеви лъчи, които може да ви предостави, ако го усвоите правилно. Покривните прозорци са чудесен начин да го озарите с изобилие от дневна светлина, създавайки ефирна обстановка. При проектирането на кухнята, разположете работните зони като мивка, печка и плотове в близост до прозорците. Това не само гарантира страхотна осветеност, но и уникална гледка навън, превръщайки пространството в специално място, в което да прекарвате времето си с настроение. 

Поиграйте си с цветовете

Поиграйте си с цветовете

За да създадете усещане за простор в стаята, изберете по-светли нюанси за шкафовете, плотовете и стените. Те отразяват слънчевата светлина, като придават много по-отворен вид на мансардата. Помислете за възможността да използвате бели или бежови тонове за кухненските мебели. Те ще създадат чувство за свежест и естетика, като същевременно ще придадат изискан вид. За да добавите индивидуалност на таванската кухня, използвайте ярки цветове за аксесоари и декоративни акценти. Това ще внесе жизненост, като същевременно ще запази леката и ефирна визия.

Вижте още как да извлечете максимума от таванския етаж

Поиграйте си с цветовете

Включете отразяващи елементи в дизайна

В комбинация със светлите цветове, включването на отразяващи повърхности при мебелите, оптически увеличава пространството и осветеността. Добра идея е и използването на гланцирани покрития за кухненските плотовете, тъй като те също създават усещане за простор,  дълбочина и допълнително оживяват кътчето със слънчеви отблясъци. Шкафовете с огледала или стъклени вратички също могат да допринесат за по-добра перспектива и придават на мансардата елегантност и стил.

Вижте още ръководство за избор на покривни прозорци

Минимализъм

Ефективни решения за съхранение

Съхранението в таванската кухня може да бъде предизвикателство поради скосяванията и ограниченото пространството във височина. Въпреки това, с интелигентни дизайнерски идеи можете да го оптимизирате и да използвате максимално дори малките кътчета. Заложете на индивидуален проект и изработени по поръчка шкафове, които да пасват на уникалните ъгли на вашето таванско помещение. По този начин можете да увеличите капацитета за прибиране на съдове и оборудване и същевременно да постигнете функционалност и стилна визия. Изберете изтеглящи се чекмеджета и ъглови шкафове, за да разширите допълнително наличното място. Друго страхотно решение е кухненският остров. Изработен с вградени рафтове или разтегателни плотове, той може да ви предложи работна площ, възможност за съхранение или хранене. Тези страхотни трикове гарантират лесен достъп до всичко необходимо във вашата кухня, като ефективно използват всеки сантиметър.

Ефективни решения за съхранение

А сега помислете и за вашия неизползваем таван. Фокусирайте се върху естествената светлина и използването на интелигентни решения за съхранение. Така ще постигнете уютно и красиво кътче за кулинарни изживявания и вкусни моменти. С внимателно планиране и обмислен дизайн, вашата кухня ще се превърне в завладяващо любимо местенце, в което да се наслаждавате на аромати, вкусове и щастливи емоции с любимите хора.

Вижте още как да организирате кухня в мансардата?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram