Единствено небето е граница или как да увеличите потенциала на своя дом?

Имате нужда от повече пространство, но не можете да си позволите да се преместите в по-голямо жилище? Или пък искате да продадете къщата си на възможно най-добрата цена? Е ние имаме чудесни новини. Съществуват няколко отлични възможности, с които може да постигнете всичко това и същевременно да направите дома си по-комфортен и по-приветлив. Днес ще ви покажем интересни трикове, с които да постигнете впечатляваща разлика. При това бързо и по достъпен начин. Вижте кои са най-важните от тях.

увеличете потенциала на своя дом

Избор на цветове, мебели и облицовки

Чували ли сте, че пребоядисването може да повиши цената на имота? Да, определено е така. Тази инвестиция създава по-спретнат и чист вид на жилището, като освежава атмосферата. Изборът на бяло или производни тонове в съчетание с изобилие от дневна светлина пък създава усещане за повече простор и визуално намалява ограничаващия ефект от скосените стени. 

Декориране на дома с растения и билки

От друга страна, правилно подбраното обзавеждане също може да помогне много за печелене на пространство. Ниските мебели например, традиционно увеличават усещането за височина и обем, така че зоната, граничеща със скосените стени, да не изглежда твърде ниска. Освен това, поставяйки ги по дължина на стаята, оптически ще постигнете разширяване на помещението.

 разширяване на помещението

Увеличаване на жилищната площ благодарение на тавана

Усвояването на подпокривното пространство ще ви предложи повече жилищна площ без много усилия и без да е необходимо да се местите. Същевременно това увеличава стойността на вашия имот. Сигурни сме, че следващият ви въпрос ще е в каква посока да планирате преустройство? По ширина или по височина. Първият вариант предполага, че застроената площ на къщата също се променя и съответно трябва да се прецени дали размерът на парцела ще позволи това. Възможно е обаче да разгърнете потенциала на дома си и във височина – към покрива. Така на практика получавате няколко възможности. Да създадете самостоятелно жилище на таванския етаж, или да се радвате на полуетаж, като свържете площта на долното ниво с новоизграденото пространство във височина. И двете опции имат отлични предимства и са чудесни начини да постигнете целите си. Въпросът е кое ви допада повече.

Увеличаване на жилищната площ благодарение на тавана

Имайте предвид, че усвояването на тавана ще ви предложи не само още няколко стаи, но и ще ви спечели дългосрочна добавена стойност. Затова направете го както трябва и планувайте професионално изследване на къщата. Така ще може да избегнете появата на мухъл и конденз, а в допълнение можете да определите степента на очакваните топлинни загуби. Сега вече разполагате с полезна информация, с която да се направи точен проект за топлоизолация. 

плануване на професионално изследване на къщата

Прозорец към света

Поставянето на покривни прозорци VELUX на вашето таванско помещение създава повече простор и осигурява изобилие от естествена светлина и свеж въздух. Това не само повишава стойността на дома ви, но и качеството на живот и цялостния ви комфорт. Смяната на прозорците също може да окаже влияние за постигането на значително по-добрата изолация, което респективно означава и по-ниски сметки. На имотния пазар къща с по-малко режийни разходи винаги струва повече. Знаете ли, че монтирането на покривни прозорци, изработени със съвременни технологии, може да доведе до подобряване на енергийната ефективност до няколко класа¹?

покривни прозорци VELUX

Ако обаче това е прекалено голям разход за вас, тогава е подходящо да поставите вътрешни и външни щори, които ще ви предложат допълнителен топлоизолационен ефект. Затъмнителните термо щори VELUX помагат да контролирате дневната светлина и да си осигурите до 25% по-добра изолация през цялата година!² Струва си нали?

Затъмнителни термо щори VELUX

Поставете дворна настилка

Един от най-добрите ходове е асфалтирането, тъй като естетически е сред добрите решения, но и се полага лесно, а в допълнение гарантира отлична функционалност, в сравнение с други варианти. Вече няма да има нужда да косите моравата, да плевите трева от павираните повърхности, нито да се тревожите за наводнения или образуване на кал от дъждовна вода. Дори по-големи превозни средства ще могат лесно и без проблемно да достигат до дома ви след проливни дъждове.

дворна настилка

Топлоизолация

Качествената фасадна топлоизолация³ ще ви гарантира висок вътрешен комфорт през всеки сезон с използване на много по-малко енергия. Това не означава, че няма да се налага да затопляте или охлаждате дома си, но ресурсите, които ще влагате за климатизация, ще са много по-малко. В дългосрочен план ще възвърнете инвестираната в топлоизолация сума, а режийните разходи ще се намалят осезаемо.

Използвайте съветите ни и създайте дома, който заслужавате! 

______________________________________________________________________________________________________________________________

¹ Източник
² Източник
³ Топлоизолиране на фасада с каменна минерална вата