Kак един изоставен таван се превръща в мансарда с необикновена форма

Златна Прага безспорно е смятана за един от най-красивите градове в света. Разхождайки се из улиците й ще откриете комбинация от стилове като барок, готик и кубизъм, които оформят архитектурния облик от двата бряга на река Вълтава. Прага е един от малкото европейски градове, успели максимално да се съхранят от разрухата на войните през XX век и днес ни разкрива пластове история и красота. В новия блог екипът ни е подготвил вдъхновение за живота под покрива, този път директно от чешката столица. В следващите редове споделяме история за трансформацията на един необикновен тавански апартамент, изникнал като истински шедьовър сред прах в изоставено тъмно пространство. Запознайте се с този удивителен дом, носещ усещане за хармония и безграничност и надникнете в любопитните му помещения.

Kак един изоставен таван се превръща в мансарда с необикновена форма

Да живееш щастливо в пространство без ограничения

Преди преустройството апартаментът е неизползваемо таванско помещение в жилищна сграда, а след това се превръща в уникален двуетажен мезонет. На първото ниво са разположени кухня, трапезария, хол и кабинет, както и три спални, две бани и сервизни помещения, които са обособени като гардеробни. Двете нива се свързват със стълбище като пространството е отворено и към горната галерия, предназначена за гости.

Да живееш щастливо в пространство без ограничения

И така да не губим повече време, а да започнем с разходката. Този модерен и нестандартен апартамент впечатлява с елегантност и архитектурен стил, който създава атмосфера на свобода и безграничност. Основната му концепция е за общо отворено пространство с плавни и заоблени контури, като дори ъглите са омекотени и сякаш границите на стените изчезват. Комбинацията от скосени тавани и овални форми създава феноменален облик на жилището и тотално преобръща представите за тавански етаж. Цялостният интериор се отличава с изчистени линии, естествени материали и цветове, вдъхновени от природата и нейната сила, съчетани с изобилие от дневна светлина.

Да живееш щастливо в пространство без ограничения

“Когато започнахме да мислим по този грандиозен тавански етаж в Прага, си казахме, че ни предстои истинско предизвикателство – да се справим с почти изцяло отвореното му пространство и стени, в които правите ъгли са рядкост. Липсата на граници се превърна в основен мотив на работата ни. Зоните за сън и почивка, планирахме да са отделени, но останалите общи помещения плавно се преливат едно в друго. “ – споделят архитектите на проекта.

Да живееш щастливо в пространство без ограничения

Детайли, умело съчетани с функционалност

Още от входа впечатление прави хармоничната цялост на мезонета и повече от интересни решения като стълбището. При него изцяло липсва парапет, а по стъпалата му се извива тънка мрежа от неръждаема стомана, наподобяваща рибарска плетка. Така се гарантира сигурност без да се нарушава принципа за отвореност. В допълнение стълбището има вградена камина от към нивото на дневната, а от другата страна е и библиотека, ефирно изкачваща се към горната галерия. Рафтовете от естествено дърво са подредени като стена от тухли, а двете най-долни стъпала са кухи и предлагат допълнително място за съхранение.

Детайли, умело съчетани с функционалност

Очарованието на входната зона е не по-малко. Практичните и почти невидими вградени гардероби и шкафове, са хармонично вплетени в интериора, скривайки от погледа всичко излишно. Впечатление правят дървените носещи греди, които са стилен акцент, който създава усещане за масивност. Коридорът плавно ни отвежда към основните помещения. Кухнята е минималистично, но същевременно практично организирана с голям остров и кухненски шкафове по цялата височина на основният работен участък. Материалите, които са използвани са дърво, мрамор и гранит, а цветовата тоналност е в бяло и сиво. В центъра ѝ е разположена масивна орехова маса, която отлично кореспондира с черните столове за хранене, изработени с по-фини елементи с по-грациозни линии.

Очарованието на входната зона

Изпълнени с простор и свобода, дневни кътчета за споделяне

Следваща спирка е красивата дневна, която вдъхва осезаемост, чистота и естествен акцент с използването на натурални материали, текстури и мебели. Обляна в дневна светлина, благодарение на покривни прозорци, тя естествено хармонира с останалите зони в галерията и провокира усещане за спокойствие и комфорт. Цветовете тук са класическо бяло, натурално сиво и пастелни бежови тонове, които се откриват при подовата настилка, килима и елементите от дървесина, поддържайки цялостна приемственост и баланс. Отново на показ е дървената носеща конструкция на покрива, която подчертава височината и архитектурни особености на скосения таван. Модерна и изчистена камина внася още повече уют, топлина и концепция за близост до природата и споделени моменти с любимите хора.

Изпълнени с простор и свобода, дневни кътчета за споделяне

Баня = удобство

Баните са изчистени, залагайки на семпла визия, без излишни детайли и мотиви. Цветовият код остава в бяло и сиво, а основните разлики са в размера на избраните плочки, който варива от съвсем малки варианти до модели с голяма площ. 

Ако и вие планирате да реновирате таванското си помещение, възползвайте се от професионална безплатната консултация. Направете първата крачка, внесете щипка креативност и превърнете стария таван в модерно пространство.

Източник: www.dezeen.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram