Най-доброто оръжие срещу тъмнината през зимата

Или как да озарите дома си с помощта на естествената светлина

Мнозина биха описали зимата като тъмна и студена, но тя е и сезонът на любовта ꟷ моментът, в който можем да се насладим на време, прекарано със семейството си. Ако дневната светлина у дома ви липсва през тези месеци, покривните прозорци могат да преобразят мансардните пространства и да ви осигурят изобилие от слънчеви лъчи и настроение. Затова днес ще поговорим за различните видове покривни прозорци и аксесоари. Това е тема, която ще ви улесни при създаването на мечтаното таванско помещение.
 естествената светлина

Как да пестите електричество и да печелите свежест в мансардата

С каквито и прозорци да разполагате, от изключителна важност е да проветрявате поне 3 пъти на ден. По този начин вие позволявате на чистия въздух да изпълни вашата мансарда и си гарантирате по-здравословна среда. Знаете ли, че в помещенията, обитавани от едно четиричленно семейство, се отделя около 10 литра влага за ден¹?

естествена светлина
Покривните прозорци VELUX с автоматично управление са модерно решение, което предлага интелигентна вентилация и се грижи за обмена на въздух, независимо дали сте си вкъщи или навън. Специалните им сензори следят метеорологичните данни в реално време, както и влажността на въздуха в помещенията. По този начин ви спестяват притеснението дали ще завали дъжд, докато не сте у дома, а сте оставили прозорците отворени. От друга страна, продуктите с ръчно управление могат да се отварят, само когато сте вкъщи, а всички знаем колко често забравяме да ги затворим, което пък води до изразходване на повече енергия за затопляне на стаята и по-високи сметки за електроенергия.
естествена светлина

Вентилацията е важна не само през деня, но и през нощта. Възрастните се нуждаят от около 8 часа почивка. През по-хладните и студени месеци вратите и прозорците на вашите спални са затворени през нощта. Представете си колко добре би се отразило наличието на няколко кратки проветрявания през този период? Затова покривните прозорци VELUX с електрическо управление предоставят повече възможност от тези с ръчно управление. Могат да бъдат предварително настроени за едно или две отваряния през нощта, което ще ви осигури навлизането на повече чист въздух и свежест. С прозорци с ръчно управление това може да бъде осъществимо само преди да заспите или едва на сутринта.

Панорамен изглед с двойна ос на отваряне или удобството на прозорец с централна ос

Покривни прозорци VELUX с двойна ос на отваряне откриват дома ви към хоризонта и увеличават максимално количеството естествена светлина, която навлиза във вашия дом. Тази опция е особено добра, ако имате невероятна гледка от мансардното си кътче, на която може да се любувате.

естествена светлина

Покривният прозорец с класическа централна ос и горна дръжка е най-популярният и удобен вариант, тъй като е лесен за използване, бюджетен избор, а и повечето хора са свикнали с такъв тип управление. 

естествена светлина

Въпреки че покривните прозорци с двойна ос на отваряне се предлагат с практична долна дръжка, трябва да помислите и на каква височина искате да бъдат поставени, както и дали има нещо, което планирате да поставите под тях. Едва ли ще искате да местите всичко от бюрото си, когато имате нужда от чист въздух.

естествена светлина

Естественa дървeсина или полиуретан

Знаете ли, че покривните прозорци VELUX с полиуретаново покритие имат повърхност 100% без нужда от поддръжка? От друга страна, за решенията от естествената дървесина трябва да се полага грижа и при необходимост да се прелакират и импрегнират. Затова, ако предпочитате естествени материали, то дървеният покривен прозорец е правилният избор за вас.

Ако пък търсите решение за мокро помещение, то трябва да изберете прозорците с бяло полиуретаново водоустойчиво покритие. То има здрава сърцевина от термомодифицирана дървесина и обли ъгли, без снадки. Прозорците в бял цвят, предлагат елегантност и идеално хармонират с обзавеждането на всяка таванска стая. Освен това повърхността им е изключително издръжлива, дълготрайна и не се надрасква.

Какъв прозорец VELUX е най-подходящ за Вашия дом – дървен с лаково покритие или бял полиуретанов? Гледайте видеото.

дървен прозорец с лаково покритие.

А за да насърчат грижата към планетата, 99% от използваната за производство на продукти VELUX дървесина, е получена в следствие на сертифицирано устойчиво управление на горите. Така вие правите не само естествен, но и екологичен избор.

Външни или вътрешни щори

Както вътрешните, така и външните щори предлагат затъмняване, което е основна предпоставка за пълноценна почивка. Именно качеството на съня е ключът към физическа и психическа сила и регенерация, независимо в коя възрастова група попадате. Затова добавете VELUX затъмняваща вътрешна щора или затъмняваща външна щора и преоткрийте комфорта на вашата спалня. И двата вида ще ви предложат фантастични резултати – въпросът е какво точно искате да постигнете с поставянето на щорите?

естествена светлина
Външните ролетни щори VELUX са идеално решение за всеки сезон, предпазвайки помещенията от студа през зимата и осигурявайки температурен комфорт през лятото. В допълнение, намаляват шума от дъжд, бури и звуци на града. 
естествена светлина
Вътрешните ролетни щори пък са фантастичен елемент, който изключително добре допълва цялостния дизайн на дома и гарантира блокиране на светлината за идеален сън през деня и нощта. Те предлагат редица предимства като модерни десени, бърз и лесен монтаж в рамките на няколко минути и висока издръжливост във времето.
Вътрешни ролетни щори