Съхранете за дълго топлината в мансардата през студените месеци 

За мнозина зимата не е любим сезон от годината. Навън е студено. Придвижването е затруднено заради заледените настилки, а дните са по-къси и рядко имаме възможност да се насладим на красиви зимни разходки. Друга сериозна причина да мечтаем зимата да отмине по-бързо е отоплението на жилището. Темата е предизвикателна не само поради необходимостта от създаване на уютна обстановка в дома, а и защото оказва сериозно влияние върху семейния бюджет. С увеличението на сметките за електроенергия, всяко домакинство търси най-ефективните начини за отопление на дома и разпределяне на топлината равномерно във всички помещения.

топлината в мансардата - моята мансарда

Днес са познати редица алтернативни начини за поддържане на приятна температура в мансардата през студените месеци. Ние ще ви предложим различен прочит на въпроса с отоплението на подпокривното пространство, което ще бъде ваш основен приоритет в следващите поне 2 месеца. Подготвили сме няколко съвета, насоки за продукти и полезни идеи как да съхраните топлината за по-дълго тази зима. 

съхранете топлината

Преграда срещу студа през зимата

Един от безспорно най-добрите начини за постигане на благоприятен климат в мансардните жилища е чрез поставяне на топлоизолация. Това гарантира не само по-приятна среда в жилището през студените месеци, но и намаляване на сметките за отопление. Енергията ще продължава да поскъпва и затова още на етап планиране на строеж на жилище е необходимо да се консултирате със специалист какъв топлоизолационен материал да изберете в зависимост от спецификите на имота. 

топлина в мансардата

Както знаете при отопление на едно жилище, топлината преминава нагоре към стените и покрива. Затова за живущите в подпокривни пространства е най-важно скатният покрив да бъде добре изолиран, а дебелината на топлоизолацията е препоръчително да бъде поне 25 см. 

Стъклената минерална вата притежава изключителни топлоизолационни свойства. Те ви осигурят комфортна температура у дома през целия зимен сезон. Ако я поставите в комбинация с каменна минерална вата, ще осигурите едно дългосрочно решение на проблема със затоплянето на мансардата през зимата. 

Научете повече защо скатният покрив трябва да бъде топлоизолиран с минерална вата

 

изолация за мансарда

Необходимостта от вентилация

През цялата година покривът е подложен на всякакви атмосферни влияния. Той има изключително важна защитна роля, особено за помещенията, разположени непосредствено под него. И тъй като говорим за студените месеци проверката за щети по покрива, като счупени или разместени керемиди, причинени вследствие на неблагоприятните климатични условия, е неотложна. Напомняме ви, че сега можете да закупите керемиди Брамак с 20% отстъпка и избрани покривни аксесоари с 10% отстъпка. Повече информация ще откриете тук

Както разбрахме, изолирането на покривната конструкция ще помогне за задържане на по-голямата част от топлината в обитаемите помещения, без да преминава навън. Но при обитаване на едно жилище се отделя и голямо количество влага. Тя може да увреди дървената конструкция на покрива, както и да окаже въздействие върху топлоизолацията и да намали трайно изолационните качества на материалите. Това на практика означава, че дори да сте заложили на най-висококачествените топлоизолационни продукти, можете да не успеете да задържите топлината у дома за дълго. 

покривна конструкция-моята мансарда

Важно е да знаете още, че дори и при редовно проветряване има остатъчна влага, която се просмуква в стените. Решението е създаване на естествената вентилация между керемидите и дъсчената обшивка, чрез която се отстранява част от влагата, проникнала в покривната конструкция и топлоизолация. Поставянето на подпокривно фолио поддържа покрива сух,  като пропуска навън влагата от дървения материал и водните пари от домакинството. 

Научете най-важното за покривното покритие тук

покривна изолация-моята мансарда

Ефективно решение за зимните дни и нощи

През зимата най-много се наслаждаваме на слънчевите дни. И когато сме у дома, отваряме широко прозорците, за да пренесем нежните слънчеви лъчи. Безспорен факт е, че колкото по-дълго помещенията се огряват през зимата, толкова по-малка е нуждата от отопление на дома. А жителите на мансарди или къщи с тавански етажи имат значително преимущество в това отношение, защото обичайно в тези жилища са монтирани покривни прозорци. Те пропускат два пъти повече светлина отколкото стандартните фасадни прозорци и това улеснява затоплянето на жилищното пространство през зимата. 

покривни прозорци - Моята Мансарда

При монтаж върху скатен покрив, всички покривни прозорци са пряко изложени на различни климатични въздействия. Ето защо и видът на стъклопакета е от особено значение за отличната топлоизолация на дома и за по-ниските разходи за енергия. Препоръчваме ви да изберете покривни прозорци с троен стъклопакет и термоизолационен комплект.

топлина в мансардата

Ако през деня често успяваме да постигнем комфортен вътрешен климат с по-малък разход на електроенергия, през студените нощи обичайно засилваме отоплението. Но знаете ли, че много по-добре се запазва топлината през нощта, ако спуснете щорите. Тук обаче има едно допълнение – това правило важи за покривните прозорци, които разполагат със затъмнителни термо щори, направени от специален изолационен материал. Освен че напълно затъмняват помещенията, термо щорите осигуряват допълнителна топлоизолация за уют и по-добър сън. И най-важното, поддържат комфортна температура за по-дълго. 

Научете още за ползите от монтирането на покривни прозорци

 

топлина в мансардата

През най-студените месеци от годината разчитаме на своите жилища да ни гарантират сигурност и защита срещу суровото време навън. От нас самите зависи в какви материали и продукти ще инвестираме, така че да имаме дългосрочни ползи и да се радваме на топъл и уютен дом през зимните месеци. 

Ако имате нужда от експертни съвети за ремонта или реконструкцията на вашия дом, свържете се с екипа на проекта Моята мансарда. Не забравяйте да ни последвате и в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Бъдете здрави и се наслаждавайте на красотата на зимата на топло в мансардата.

ИЗОЛАЦИЯ
0800 15 551 | 02 489 90 53
ПРОЗОРЦИ
02 955 99 30 | 0885 00 20 32
ПОКРИВИ
0700 119 20
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram