Перфектен комфорт в мансардата през лятото

Лятото е любим сезон на всички, изпълнен с много положителни емоции и пътувания, но и с високи температури. Когато обаче настъпят продължителни жеги, търсим прохлада и спокойствие в уюта на своя дом. Днес разбираме митовете, че подпокривното пространство е горещо през лятото и студено през зимата и споделяме с вас идеи как да се спасите от големите горещини. Благодарение на разнообразието от качествени материали с висока енергийна ефективност, екстремно топлите дни не влошават вътрешния климат в мансардата, а вие се радвате на комфорт и любими занимания. Вижте няколко страхотни идеи, които ще ви осигурят прохлада под покрива и никак не са за изпускане.

Перфектен комфорт в мансардата през лятото

Да започнем с изолация

Изолацията на подпокривното пространство е задължителна стъпка при усвояването на тавана. Колкото по-надеждна е, толкова по-приятна вътрешна среда ще ви предложи, като същевременно ще се радвате и на висока енергийна ефективност и ниски месечни сметки. Специалната LDS система с каменна и стъклена минерална вата между покривните ребра гарантира предотвратяването на прегряването през летния период. Каменната минералната вата е с отлични изолационни характеристики и е негорима, заради това е предпочитан избор за топлоизолация на подпокривни пространства. Тя е с огромно предимство в сравнение с останалите материали от сегмента, тъй като драстично намалява влиянието на високата външна температура. Стъклената минерална вата пък предлага топлинна защита и допринася за доброто качество на въздуха под покрива. Цялостната система е идеалното решение за скатен покрив, защото е дълготрайна, с висока паропропускливост, позволяваща на покрива да „диша“. Добрата и качествена изолация е важно условие, за да избегнете навлизането на топлина в помещенията и да се радвате на комфорт целогодишно.

Съвет: През най-топлите дни избягвайте приготвянето на ястия, които изискват дълга термична обработка. Кухненските фурни и котлони отделят топлина и повишават температурата в помещението. Организирайте барбекю за приятелите или семейството на терасата или забъркайте разхлаждащи напитки, например домашен студен чай или коктейли. Това ще ви помогне да останете хидратирани и да се освежите по време на горещите дни.

Щастливи под покрива

Щастливи под покрива

Едно от важните условия да запазите прохладния въздух за по-дълго у дома, е да разчитате на надеждни покривни покрития. Бетоновите керемиди Протектор Плюс са отлично решение затова. Те са перфектно гладки за по-добро отразяване на част от спектъра от инфрачервеното лъчение, като по този начин ограничават прегряването на покрива и намалява температурата на керемидите. Уникалното при тях е, че са двупластови. Допълнителният втори тънък бетонов слой е положен под високо налягане, запълвайки микропорите и изграждайки всички неравности. Това придава желаната гладкост, повишава защитата и дълготрайността ѝ срещу екстремни атмосферни въздействия.

Щастливи под покрива

Уединение и прохлада

Покривните прозорци са идеално интериорно решение, което осигурява красива гледка и свежест, но през лятото, особено следобедните часове, е важно да ограничите светлината. Със слънцезащитните продукти VELUX лесно можете да поддържате приятна температура, дори през най-жарките дни. Соларно управляваните меки външни ролетни щори намаляват навлизането на топлина в стаята с до 93%. Те предотвратяват нагряването от слънчевите лъчи, като осигуряват високо ниво на защита от топлината и допълнителен слой за изолация през зимата. Изработени са от високоустойчив полиестер, който осигурява ефективно затъмняване на стаята за пълноценна почивка.

Уединение и прохлада

Друга отлична опция са външните алуминиевите ролетни щори, които са страхотен помощник за топлинна защита и то много по-икономични от използването на климатик. Те гарантират пълно затъмняване и намаляване на шума. Това е изключително важно, ако живеете на оживена улица, в близост до училище или детска градина.

Чудите се кое VELUX решение би било най-подходящо за вашата мансарда? Попитайте нашите специалисти и получете безплатна консултация.

Уединение и прохлада

Съвет: Блокирайте изцяло навлизането на слънчеви лъчи в жилището си през най-горещите часове или през времето, което не сте у дома.

Заложете на естествени материи

Приберете настрана ръчно плетените одеяла и килими чак до есента и ги заменете с тънки и ефирни акценти. В най-топлите дни използвайте памучни чаршафи за спалните, които ще предложат свежест и комфорт по време на сън. Прибавете леки материи като лен, вискоза или коприна при декорацията на мансардата и домашните дрехи. Те осигуряват прохлада, не спарват, не дразнят кожата и са приятни на допир.

Заложете на естествени материи

Насладете се на покривната тераса

Юлските вечери са идеалното време, в което да прекарвате повече време на въздух. Ако имате покривна тераса, не похабявайте потенциала ѝ в складиране на вещи, а я превърнете в уютно пространство за отдих. Наслаждавайте се на прохладния вечерен бриз и гледката от собствен райски оазис. В същото време оставете широко отворени прозорците и терасата, за да си осигурите естествена вентилация. Приложете този трик рано сутрин или в прохладните часове през нощта и ще се изненадате от притока на свежест, който ще разведри обстановката.

Насладете се на покривната тераса

Добавете повече зеленина

Растенията са сигурен източник на повече свежест и кислород в мансардата.Те не само придават естетически вид на пространството, но също така абсорбират топлина и влага от околната среда. Разполагането на растения на терасата пък може да предложи и допълнителна сянка, която да ви защитава от преките слънчеви лъчи. При покривните тераси е подходящо отглеждането на храсти и ниски дървета в саксии или кашпи. Това ще ви осигури допълнителна свежест и зеленина, а заедно с това и повече уединение и спокойствие.

Добавете повече зеленина

С тези идеи за спасение от летните горещини вече спокойно може да обявим, че перфектното лято на последния етаж е възможно!

Прочетете още Наслаждавайте се на прохладно лято в мансардата