Подреденият дом – ключът към щастливо ежедневие

Изпитани съвети и трикове от организатора на пространства Милена Серафимова

За мнозина от нас оптималното използване на мансардното пространство може да се окаже предизвикателство, но за Милена Серафимова – професионален организатор на пространства, това е вдъхновяваща задача, която с радост и усърдие изпълнява всеки ден. Днес сме изключително развълнувани да ви представим темата за подредбата на жилището с участието на една очарователна дама, доказан специалист в превръщането на дома в по-функционално и практично местенце. Вижте полезни трикове, с които да подредите всяко кътче по възможно най-добрия начин, и при това – без голям бюджет.

Милена Серафимова

Милена Серафимова

В днешното забързано ежедневие, в което се налага да жонглирате между куп задачи и буквално да прескачате от едно важно занимание към друго, е лесно да се изгубите в хаоса или да натрупате излишен стрес. Само си представете: влизате вкъщи, след дълъг и изморителен ден, а там ви посреща уютна и приветлива атмосфера без разпръснати вещи наоколо. В следващите редове ще споделим с вас няколко от причините, поради които организирането на мансардата има положително влияние върху настроението и пълноценната ви почивка.

‘’Добрият ред е основата на всичко.’’ 

‘’Добрият ред е основата на всичко.’’

Намалява стреса

Подредената мансарда помага да намалите стреса от излишното търсене и подреждане на разпилени вещи. В допълнение спестявате време, тъй като бързо и лесно взимате подходящи дрехи за случая или пък се наслаждавате на спретната кухня, в която готвите без суматоха и бъркотия, просто защото всичко си е на мястото.

Осигурява повече пространство

Организацията на дома ще ви освободи от излишни предмети и ще ви позволи да се фокусирате върху това, което е важно. Не допускайте претрупване на пространството, а се стремете към изчистен дизайн и повече простор. Това важи с още по-голяма сила за подпокривните помещения и оказва особено влияние за това да се чувствате комфортно в тях.

Осигурява повече пространство

Подобрява психическото здраве

Когато подредите дома си, не само постигате визуална естетика, но и ментална хармония. Доказано премахването на безполезни вещи дава възможност за по-лесно почистване и намалява натрупването на прах, подобрявайки качеството на въздуха в стаите.

“Организирането на мансардното помещение е повече от просто аранжиране на мебели и шкафове. То е начин да пренареждаме и преосмисляме живота си. Цялостен процес, който ни позволява да се освободим от ненужния багаж и да създадем пространство за нещо ново, изпълнени с вдъхновение.” споделя с нас Милена. 

Подобрява психическото здраве
И така, да запретнем ръкави и да разгледаме и вашата мансарда. И понеже сме почитатели на доброто изпълнение във всеки аспект, споделяме основните принципи и техники за организиране на дома.

Вижте още 5 интересни и полезни съвета за покрива.

Минимализъм

Преценете какво наистина ви е необходимо и полезно в ежедневието. Освободете се от всичко, което никога не използвате, или което е загубило някогашната си емоционална стойност за вас. А може би просто стои на рафта, защото сте свикнали да е там.

Минимализъм

Категоризация

След като сте се отървали от излишните вещи, е време да организирате останалото. Групирайте и категоризирайте по подобие, например: дрехи, книги, кухненски принадлежности и други. Това улеснява намирането им и прави пространството по-функционално.

Категоризация
Доста време ми отне да изградя лична техника, която прилагам адаптивно според конкретния случай и жилище. Всеки разполага с различно количество вещи, с различно пространство и мебели. Разпределяме зоните на дома и след това разпределяме съответните вещи според тяхната функция, като не допускаме смесване на неща от друга зона.”
Категоризация

Съвет: Етикирайте кутиите си, за да може да намирате по-лесно нещата, които ви трябват.

Вижте още как да намалите вредния шум и да подобрите качеството на живот в мансардата?

Правилно съхранение през всеки сезон

Милена препоръчва да се използват подходящи органайзери и системи за съхранение, които да помагат за подредбата на предметите. Нейните техники насочват към прости и функционални решения и бърза ориентация кое къде се намира.

“Бих посъветвала читателите на Моята мансарда да започнат с мястото, където прибират сезоните дрехи, якета и обувки. След това да закупят кутии и чували за съхранение. И накрая да започнат преглед на зимните дрехи и обувки. Като моя препоръка е да не прибират неща, които не биха носили другата зима.”

Правилно съхранение през всеки сезон
Подреждането на мансардния дом може да се превърне в творчески и стимулиращ процес. Не се притеснявайте да експериментирате и да правите промени, докато откриете личната си техника за подреждане на пространството около себе си. 
Правилно съхранение през всеки сезон
В заключение попитахме Милена кой е идеалният завършек на всеки проект. С усмивка тя ни сподели: “Финалният щрих е радостта в очите на хората, след като видят дома си красив, подреден и организиран.”
Милена Серафимова

Милена Серафимова

Всеки от нас може да направи малки, но важни стъпки към по-устойчив, подреден и организиран дом. Нека се вдъхновим от опита на Милена и да започнем със своето мансардно кътче.

Прочетете още как промяната на дома е промяна и на съзнанието.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram