Полезни съвети за почистване и грижа на покривни прозорци

Покривните прозорци не само внасят стил и естествена светлина в дома ви, но и придават специална атмосфера и отлична функционалност на таванския етаж. VELUX е доказан производител, който повече от 80 години предлага висококачествени продукти, предназначени да подобрят комфорта и здравословния микроклимат във всяко подпокривно пространство за години напред. Въпреки това, за да се запази тяхната ефективност и дълготрайност във времето, от съществено значение е правилната грижа и тяхното почистване.
.
Не пропускайте етапа по поддръжка

Не пропускайте етапа по поддръжка

Периодично оглеждайте покривните прозорци за признаци на повреди като пукнатини, течове или поява на кондензация. Обърнете внимание и на покрива. Струпването на листа, клони или мръсотия могат да запушат отводнителните улеи и да причинят образуване на зони с вода. Съветваме ви да правите подобен преглед при всяка смяна на сезоните и след много силни дъждове или бури, за да избегнете неприятни последици.

"Не мога да намеря подходящ специалист"

Как да почиствате покривните си прозорци

Позволете на слънчевата светлина да влезе през хубави и чисти прозорци! Започнете с отстраняването на прах, листа, боклуци или дори паяжини от външната им страна с помощта на мека четка или прахосмукачка с подходящ накрайник. Покривни прозорци VELUX могат да се ротират, което улеснява почистването им. За целта, завъртете крилото на 180 градуса. Позицията му трябва да се фиксира, като поставите резето в насрещника в долната част на касата. Тази мярка за безопасност ви позволява да почиствате и с двете ръце.

Подгответе предварително разтвор от сапун или подходящ препарат. Използвайте мека гъба или кърпа, навлажнена със сапунена вода, за да почистите внимателно стъклата. При упорити петна или натрупана мръсотия помислете за професионален спрей за стъклени повърхности. Избягвайте да използвате агресивни химикали или абразивни материали, тъй като те могат да повредят стъклото или неговата рамка. Като последна стъпка минете с чиста, суха кърпа, за да подсушите и да предотвратите появата на петна.
Енергийна ефективност

Сезонна поддръжка

Периодично проверявайте уплътненията и лентите за защита около покривните прозорци, за да се уверите, че са непокътнати и нямат повреди. Огледайте за признаци на проникване на вода или въздух около рамката, ако е нужно използвайте устойчиви на атмосферни влияния изолиращи материали. Разгледайте внимателно пантите и дръжките, трябва да работят безпроблемно. При необходимост нанесете малко количество смазка на силиконова основа върху движещите се части, за да осигурите плавно отваряне и затваряне.

сезонна-поддръжка-velux
Правилното почистване и поддръжка са от съществено значение, за да запазите красотата и функционалността на вашите покривни прозорци VELUX. Като следвате тези лесни стъпки, можете да си гарантирате, че те ще останат в оптимално състояние, осигурявайки ви естествена светлина и вентилация за години напред. Не забравяйте винаги да използвате щадящи кърпи и препарати и да избягвате агресивни или абразивни материали, които могат да повредят стъклото или рамката.
Свежият въздух – ключово фактор

При правилна грижа, вашите покривни прозорци VELUX ще продължат да подобряват атмосферата и комфорта на дома ви в продължение на години.

Прочетете още: Посрещнете пролетта в мансардата