Приказен мезонет, претворен с любов от мечта до реалност

Специално неуловимо вдъхновение обзема мислите ни, когато си представим своя бъдещ приказен дом под покрива. Заедно с идеите за щастлив и безгрижен живот, ние политаме към вълнуващи картини в еуфорично настроение. Точно тогава, в най-хубавия момент обаче, се вмъква една особено важна подробност, която не може да бъде пренебрегната. Въпреки че нашата представа е прекрасна, тя се нуждае от безспорен специалист, който да успее да я претвори в действителност.

Приказен мезонет

Като истински вълшебници именно това успяват да създават с огромно творческо вдъхновение нашите партньори в Моята мансарда, архитектите от Grayscale architects, които през годините са реализирали много от вашите мансардни проекти. Във всеки един от от тях, те доказват, че нещата могат да се случват с лекота, като създават красива и функционална среда, в която хората да живеят щастливи, следвайки своя собствен стил и мечти. Работата им съчетава по неоспорим начин голямо внимание към детайла и индивидуалните предпочитания, като успяват да превръщат дори трудно осъществимите идеи в пространство на хармония и красота.

Всяко едно мансардно жилище има различен потенциал, който ние с удоволствие разгръщаме в проектите си“, споделят арх. Александра Петкова и арх. Симеон Симеонов от Grayscale architects и разказват за предизвикателствата, пред които се изправят в ежедневието си.

A|S

В следващите редове ви представяме един удивителен идеен проект на мезонет, който талантливите архитекти са създали в плавна хармония от топли цветове, дървесни материали и природни елементи като стъкло, камък и масив.

Вижте как да превърнете необитаемия таван в пространство с нова функционалност бързо и лесно

1.-Всекидневна-мезонет-22011-3-1920x794


Особености на мансардата, които дават размах на мечтите

Въпреки че най-често хората са скептични и си представят пространството под покрива като складова площ, всъщност това съвсем не е така. Мансардните помещения могат да се превърнат в уютно, комфортно и функционално кътче, особено когато хората се обърнат за съвет към професионалисти. Това е начин те да успеят да извлекат максималния потенциал, убедени са Александра и Симеон.

1.-Всекидневна-мезонет-22011-2-1920x1180

Проектирането и обзавеждането на подпокривни пространства със скосени тавани и зони с малка височина изискват внимание, познания и добре обмислени идеи. Те имат уникални възможности, които могат да бъдат използвани с вдъхновение и креативност”, вярват от Алекс и Симеон и се впускат в разнообразни задачи, без значение, че са трудни за осъществяване.

Всеки проект е една интересна история за трансформация, която съчетава естетика и функционалност, вплитайки както индивидуален стил и желанията на бъдещите стопани, така и особеностите на пространството.

2.-Коридор-мезонет-22011-1-1920x874

Стилен мезонет под покрива – пътят на идеята оживяла в 3D визуализации

Един такъв страхотен пример за стил и функционалност от нашите партньори Grayscale architects е проектирането на този проект на мезонет в София. Той е създаден изцяло в търсене на баланс между творчество, съвременни тенденции и удобство. В началото при създаването му специалистите ясно фиксират концепцията на помещенията, като се съобразяват с обективните дадености и развиват потенциала на всички специфични зони.

В този случай попаднахме на собственици, които бяха убедени, че това е именно техният апартамент, а от нас се очакваше да реализираме мечтите им. Водейки се от техните желания за дизайн на дома, както и нашия опит и виждане за интериорните решения, успяхме да постигнем визия, в която срещаме „старото“ и „новото“. По този начин успяхме да получим баланс в интериора между модерната визия и усещане за природа, интегрирайки зеления цвят, дървото като естествен материал в контраст с тъмните нюанси и златните елементи.“, споделят от архитектите от Grayscale architects.

8.-Мастър-спалня-мезонет-22011-2-1920x1048

Казусите – възможност за размах на идеите

Докато обаче се стигне до окончателния облик в процеса на работата, неминуемо изникват и задачи, които проектантите трябва да решат. Една от тях е свързана с детската стая, в която трябва да бъдат разположени едновременно легло, достатъчно голям гардероб, бюро, както и зона за игра с необходимата височина. Заради скосенията е важно да се избягва обособяване на труднодостъпни места, които в бъдеще биха били трудни за почистване или пък ще имат неясна функционална роля.

Приказен мезонет, претворен с любов от мечта до реалност

Друг основен проблем при по-старите тавански етажи е липсата на достатъчно естествена светлина. Днес огромният им потенциал рядко остава неизползван, благодарение на  интегрирането на покривни прозорци. В отговор на тези нужда в една от детските стаи е проектиран специалния VELUX Cabrio прозорец, който предоставя не само светлина и свеж въздух, но и за секунди се превръща от прозорец в балкон.

Бани и сервизни помещения

В банята също е предвидено VELUX решение, което създава уникална визия и допълнително спомога за естествената вентилация на помещението.

Bathroom

Обособяването на зона за мокро помещение за пералня и сушилня е още един съществен момент, който е направен с внимание. Кътчето е разположено удобно близо до всички дрешници и едновременно с това е отделено от спалните. Архитектите решават зоната за пералня и сушилня да бъде в коридора на втория етаж, под скосяванията, като реализацията ѝ е елегантна и функционална. Те успяват да оформят една стена с мебели, в която е позиционирано мокрото помещение. До него интегрират врата към детската баня, така че да е с максимална височина и да стои цялостно. От друга страна, тъй като баните също са с характерните скосявания, е предвидено различните зони в тях да имат максимално функционално използване.

5.-Стълбище-мезонет-22011-2-1920x902

От проект до мезонет на мечтите

След като бъде изяснена концепцията, се пристъпва към изготвянето на техническото задание, за да бъде то реализирано успешно. Така мечтаното жилище се превръща в един уникален дом, съчетаващ в себе си рационални връзки, съвременните интериорни тенденции и разбира се, желанията на собствениците. Основната концепция на жилището включва топли цветове, дървесни материали и природни елементи като стъкло, камък и масив.

3.-Трапезария-мезонет-22011-1-1920x1205

“Всяка идея е различна сама по себе си. За нас финалният щрих на добре свършената работа е усмивката на лицата на хората, когато видят за първи път проекта, а на финала и реализацията му.”, споделят от Grayscale architects и обещават, че ще ни разведат отново в построения вече приказен мезонет.