Признаците, които казват, че прекарвате прекалено много време на закрито 
Защо е важно да прекарвате повече време навън

В свят, в който все повече се цени продуктивността и ефективността, е лесно да попаднете в капана на това да оставате твърде дълго на закрито. Независимо дали се дължи на служебни задължения, гледане на любими сериали или просто на това, че се чувстват приятно в собственото си пространство, мнозина пропускат да излизат навън толкова често, колкото е нужно на тялото и ума им. Днес обръщаме внимание на онези едва доловими признаци, които подсказват, че може би прекарвате нездравословно много време затворени у дома или на работното място. Ето някои от тях, за които да внимавате.

повече време навън<br />

Липса на енергия
Чувствате се мудни и лениви? Тялото ви може би се нуждае от слънчева светлина и свеж въздух, за да избегнете подобно усещане.

Промени в настроението
Забелязвате ли необичайно влошаване на настроението си? Продължителното стоене в затворени помещения може да допринесе за чувство на раздразнителност и тревожност.

Влошаване на съня
Често заспивате трудно? Естественият ритъм на тялото се нуждае от слънчева светлина, за да може да се регулира и да се настрои за почивка през нощта.

Повишени нива на стрес
Чувствате се фрустрирани, нервни или тревожни? Излизането навън, дори за кратко, може значително да понижи чувството за напрегнатост и да помогне да балансирате ума и тялото си.

Физическа болка
Изпитвате внезапна, необяснима болка? Липсата на движение и свеж въздух може да доведат дори до различни дискомфорти в тялото.

Защо е важно да прекарвате повече време навън

Защо е важно да прекарвате на време на открито

След като посочихме някои признаци, които показват, че може би оставаме твърде много у дома или в офиса, нека да проучим защо е толкова важно да включим активности навън в дневната ни рутина:

Повишаване на нивото на витамин D
Слънчевата светлина осигурява така важния витамин D, който е от решаващо значение за здравето на костите и регулирането на настроението.

Психическо благополучие
Заниманията сред природата намаляват стреса и тревожността, освежават ума и стимулират креативността.

Подобряване на концентрацията
Оставете поне за малко всички устройства и екрани и постойте навън, това гарантирано ще подобри фокуса и уменията ви за решаване на проблеми.

Психическо благополучие

Физическо здраве
Дейностите на открито влияят положително и на сърдечно съдовата система, както и на общата физическа форма.

Връзка с природата
Възстановяването на връзката с естественото повишава щастието и удовлетвореността от живота.

Здравословните фактори – естествената светлина и свеж въздух у дома

Макар че е изключително важно да излизате навън, не забравяйте и ползите за здравето от естествената светлина и свежия въздух у дома. Честото отваряне на прозорците, за да влезе свеж въздух, може да подобри вътрешния микроклимат, както и да намали риска от респираторни заболявания и алергии. Слънчевите лъчи не само озаряват жилищните пространства, но и регулират вътрешния ви часовник, като спомагат за по-добър сън и цялостно благосъстояние.

Вижте още: Пуснете здравето в дома си чрез иновативната система VELUX ACTIVE

естествената светлина и свеж въздух у дома

В заключение, въпреки че удобствата на дома са неоспорими, навън ви очакват толкова много прекрасни занимания. Независимо дали става въпрос за спокойна разходка в парка, поход в планината или просто за чаша чай на верандата, отделянето на време на открито може да окаже сериозно въздействие върху вашето психическо и физическо здраве. Така че обуйте удобни обувки и излезте навън. Насладете се на чудесата на природа и живейте по-здравословно и по-щастливо.