Лесни идеи за пролетно освежаване на дома

Пролетта се задава и носи така дългоочакваната свежест и отмора от дългата и вледеняваща зима. Уютът на затопления ни дом и следобедната чаша какао имат своя чар, но с настъпването на новия е време да се преместим от камината на терасата. Ще освежим облеклото и гардероба. Палтата, пуловерите и ботушите ще отстъпят място на леките пролетни шлифери и отворените обувки. Цялото приготовление за пролетния сезон обаче не се изчерпва дотук. Освен дрехите и себе си, трябва да освежим и дома, за да постигнем пълна хармония. Е, готови ли сте за пролетно освежаване на мансардата?

Помещения, по-компактни по начало, всяка лека промяна и малък детайл носи новост, а от там и положителни вълнения. Настрана от голямото пролетно почистване, можете да направите още една крачка, като освежите с лек ремонт. Освен естетическа наслада, един козметичен ремонт ще Ви донесе удовлетворение и настроение, а защо и да не се позабавлявате докато го правите.

Ето няколко предложения за освежаване на дома, които няма да ви костват прекомерни усилия и средства.

Пролетно почистване

Може да звучи досадно, но всъщност усещането след него е наистина приятно и удовлетворяващо. Разбира се, да не пропускаме факта, че е здравословно. През зимните месеци прекарваме значително повече време у дома, готвим повече, а на не малка част от нас се налага простираме прането вътре. Не без значение е и начина на отопление през зимните месеци. Разместете мебелите, за да проверите за натрупан прах и мухъл. Този досаден приятел обича да се настанява удобно по стените, зад мебелите и най-вече около и под прозорците, които цяла зима са правили конденз, заради промяната топло-студено.

Не веднъж сме поставяли темата за мухъла, причините за неговата поява, както и начина да бъде предотвратен. Разбира се, най-добрият вариант е да вземете превантивни мерки и да се погрижите за добрата изолация, както и да следвате тези няколко прости съвета, за да избегнете появата му:

 • Проветрявайте редовно. По този начин ще балансирате влажността в стаите.
 • Избягвайте да сушите прането вътре.
 • Използвайте абсорбатор, докато готвите.
 • Оставяйте малко разстояние между станата и мебелите.
 • Подсушавайте банята и не оставяйте вратата й отворена след къпане, за да не навлезе влагата в помещението.
пролетно освежаване на вашата мансарда - Моята Мансарда

Ако вече е късно и откриете мухъл в дома си, има няколко начина да се справите с него:

 • Белина. Ефикасно решение, но не особено приятно. Ако се спрете на този вариант – направете разтвор с вода в съотношение 1:1 и използвайте пулверизатор. Напръскайте замърсените места. След това изчакайте да изсъхне и би следвало и да избелее. Разбира се – белината не може да се използва върху всички повърхности, а само за: стени, фаянс, балатум, тавани.
 • За всякакви други повърхности можете да използвате оцет. Той е мощно средство в борбата с мухъла. В този случай използвайте парцал или гъба и нанесете върху замърсените места. Отново изчакайте да изсъхне, а след това използвайте гъбичка, за да забършете.
 • Сода. Тя е ефективна и дори работи в посока предотвратяване на появата на мухъл в бъдеще.

Преобразете стените си за пролетно освежаване на мансардата

След като сте преборили проблема с мухъла, можете да доведете нещата до край като пребоядисате. Една нова боя определено променя облика на дома и освежава, а и самият процес не коства прекомерни усилия, средства и време. Съществува изобилие от свежи тонове, които могат да отговорят дори на най-капризните вкусове.

Ако сте по-авантюристично настроени, имате още по-голям избор – можете да изберете комбинация от два (или повече) цвята и така да разчупите помещението без допълнителни декоративни елементи.

 
пролетно освежаване на вашата мансарда - Моята Мансарда

Друга интересна идея е да добавите текстура или просто да подберете декоративни лепенки за стена за пролетно освежаване на вашата мансарда.

За тавани в банята и мансардните помещения със склонност към влага можете да се огледате за влагоустойчив латекс, който издържа значително повече на подобни условия.

Разбира се, тапетите също са изкушаващо предложение, предвид огромното разнообразие и красиви дизайнерски решения. Дори и да звучи странно, тапети могат да се поставят и в банята, поради наличието на влагоустойчиви тапети.

 
пролетно освежаване на вашата мансарда - Моята Мансарда

Обърнете внимание на пода

Ако сте преминали през първите два процеса – да премахнете мухъла, а след това сте се решили да боядисате, то е време за финалните детайли. Придайте завършеност в дизайна на дома, като свържете цветово стените и пода. Това може да стане с красиви декоративни килимчета, каквито можете да откриете в най-разнообразни разцветки.

 

Ароматът на пролет

Свежест и благоухание – това са синонимите на пролетта. Затова, пуснете я в дома си. Няколко саксии с пролетни цветя ще донесат наслада, настроение и цвят. За да постигнете максимален ефект, можете да ги съчетаете с красиви декоративни саксии в различни цветове, така че комбинациите да се получат оригинално и да привличат и радват окото. Особено ако имате нови цветове на стените изберете нещо, което да си отива с тях, но все пак да се откроява. Естетически оформен пролетен кът ще впечатли и донесе радост на вас и семейството ви, затова не се колебайте, а отворете дома и сърцето си за новия сезон. А ако изпълните препоръките ни, споделете ги с нас като ни изпратите снимки в нашата facebook страница и вдъхновете и други да последват вашия пример.

пролетно освежаване на вашата мансарда - Моята Мансарда

Това са нашите кратки, но ключови съвета за пролетно освежаване на вашата мансарда. А вие какви освежителни ремонти планирате? Кое според вас е най-важно за дома Ви? Ще се радваме да чуем и Вашето мнение на нашата Facebook страница.

ИЗОЛАЦИЯ

изолация Кнауф - Моята Мансарда

0800 15 551 | 02 489 90 53

изолация Кнауф - Моята Мансарда

ПРОЗОРЦИ

прозорци Велукс - Моята Мансарда

02 955 99 30 | 0885 00 20 32

прозорци Велукс - Моята Мансарда

ПОКРИВИ

покриви Брамак  - Моята Мансарда

0700 119 20

покриви Брамак  - Моята Мансарда
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram