Ръководство за подготовка на уютен дом през зимата

Зимата е сезонът, в който най-осезаемо търсим домашен уют и забавено темпо. Това е времето от годината, когато се прибираме на закрито, в търсене на бягство от ниските температури навън, и правим планове за идната година. Но за да се насладите истински на нейната приказна страна, е важно да подготвим дома си за мразовитите месеци предварително. В днешната публикация в блога ще споделим някои съвети, които не само ще ви осигурят уют, но и ще намалят режийните ви сметки.

Преди да навлезем в същността на подготовка на мансардата за студените дни, нека разгледаме някои общи препоръки, които със сигурност ще са ви от полза.

Поддръжка на отоплителните тела

Организирайте професионална проверка на климатичната система, за да се уверите, че ще работи ефективно. Сменяйте редовно въздушните филтри на уредите си, за да поддържате добро качество на въздуха в помещенията.

Проверка на камината

Ако имате камина, помислете както за нейното почистване, така и за това на съответния комин – така ще може да разчитате не само на декоративен ефект от огъня, но и на отоплителен. 

Приказен мезонет

Направете есенно-зимен пазар

Декорирайте дневната и спалните с топли одеяла и завивки. Заредете кухненския шкаф с различни чайове и не забравяйте да се снабдите с продукти от първа необходимост за разчистване на сняг и лед, като например сол и голяма лопата.

A|S

А сега нека преминем към същността на подготовката за зимата!

Покривни прозорци

Покривните прозорци са уникален елемент в много мансардни домове. Те внасят допълнителна естествена светлина и усещане за простор в жилищните помещения. Ето как да ги подготвите за студените месеци:

Проверете за течове

Проверете за признаци на протичане около покривните си прозорци. В случай, че забележите влага около прозорците, всички пролуки или пукнатини трябва да се запечатат, за да се предотврати теч. Имайте предвид, че причината може и да не е в тях, а в покрива – вижте по-нататък как да се погрижите за него. Ако пък прозорците ви са в лошо състояние, все още не е късно да ги смените. Професионалист може да ги смени за по-малко от ден. 

Облечете покривните прозорци с щори

Тук влиза в действие нашият таен съвет. Монтирането на щори на покривните прозорци не само придава уют, но и осигурява допълнителен слой изолация. Не забравяйте да ги оставяте вдигнати през деня, за да позволите на слънчевата топлина да навлезе в стаята. Съответно, непременно ги спускайте през нощта, за да пазите студа настрана.

Облечете покривните прозорци с щори

Погрижете се за покрива

Добре поддържаният покрив е от решаващо значение за домашния уют през зимата. Ето как да се уверите, че е в състояние да се справи със задачата:

Погрижете се за покрива

Проверете покрива и улуците

За да избегнете появата на влага и мухъл от протичания, потърсете повредени или липсващи керемиди и ги подменете възможно най-скоро, ако е необходимо. Отстранете листата и боклуците от улуците, за да предотвратите запушването им, както и образуването на ледени висулки и повреди от вода на покрива.

Добавете изолация

Ако таванът ви не е изолиран, помислете за добавяне на съвременна изолация. Добре изолираният таван осигурява задържане на топлината в мансардата и поддържането на комфортна температура, като намалява месечните сметки.

Добавете изолация

Зимата е сезон за почивка, размисъл и топлина. Като следвате тези съвети и осигурите профилактика на ключови области като покрив, покривни прозорци и отоплителните тела, можете да създадете уютно убежище в дома си. И не забравяйте за огромното значение на щорите с изолационни качества. И така, подгответе мансардата си внимателно, прегърнете очарованието на сезона и се насладете на зимния комфорт под покрива със стил!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram