Учебната година наближава. Подобрете способността за учене на децата у дома

След дългото и безгрижно лято новата учебна година отново е на прага ни. И въпреки че еуфорията покрай отварянето на училищата е намалена заради епидемиологичната обстановка, много скоро учениците ще се върнат в класните стаи. За по-малките новата учебна година ще бъде предизвикателство, в случай че онлайн обучението отново е на дневен ред. 

Учебната година наближава - моята мансарда

Според проучвания учениците по-трудно се концентрират върху учебния материал, когато се подготвят сами у дома. Има и различни външни фактори, които допълнително оказват голямо влияние върху производителността на децата, особено когато вътрешният климат в жилището не е здравословен.

Първият учебен ден наближава и основна задача на родителите е да осигурят подходящи условия за учене в детските стаи. В тази статия сме ви подбрали основните стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите концентрацията на децата и те да постигат по-добри резултати, когато учат у дома. 

Учебната година наближава - моята мансарда
Проветрявайте стаята преди учене

Чистият въздух помага за по-добрата концентрация по време на учебния процес. През по-хладните месеци от годината, е достатъчно прозорците да бъдат отворени за не повече от 10 минути преди подготовка на учебните занятия. Топлинните загуби при краткотрайна вентилация ще бъдат минимални, а детето ще се чувства ободрено, когато се заеме със своите уроци. 

Учебната година наближава - моята мансарда

„Интересен факт е, че стайният въздух може да бъде до пет пъти по-замърсен от въздуха на открито. А продължителният престой на застоял въздух, особено за детския организъм, причината умора, отпадналост и дори главоболие. Твърде сухият или влажен въздух също вреден за здравето на децата, особено когато трябва да са фокусирани над уроците“

Появата на конденз по прозорците и на влага в ъглите на стените може веднага да ви подскаже, че не проветрявате достатъчно детската стая. Доказано е, че добрата вентилация намалява концентрацията на въглероден диоксид във въздуха, което подобрява учебния процес. 

Учебната година наближава - моята мансарда
Погрижете се за климата в детската стая

Повечето родители смятат, че по-високата температура е ползотворна по време на учене, но добре затоплените помещения могат да предизвикат сънливост и умора, особено при по-малките учениците. И обратното, когато температурата в детската стая е по-ниска, ученикът не се чувства комфортно и по-трудно усвоява учебния материал. 

Затова специалисти са на мнение, че оптималната температура за учене варира между 21 и 23 градуса по Целзий. В такава среда се приема, че тялото изразходва по-малко количество енергия, за да се стопли и съответно учениците са по-съсредоточени и фокусирани върху уроците.

Учебната година наближава - моята мансарда

На мансардният етаж е изключително трудно да се поддържа регулярна температура през цялата година, ако няма подходящи хидро- и топлоизолация. Ако планирате ремонт на детската стая ви препоръчваме да се спрете на изолационна система, включваща комбинация от изолация с каменна и стъклена минерална вата, както и подпокривна мембрана. 

Предимството на изолационните продукти на Кнауф Инсулейшън е използването на естествени материали, които гарантират отлично качество на въздуха и по-добра концентрация по време на учене. 

Озарете стаята на ученика с естествена светлина 

Помещенията, които са достатъчно добре осветени, допринасят за по-ефективното учене, в сравнение с неосветените стаи. Недостигът на витамин D оказва влияние върху общото настроение на учениците и способността им за концентрация. Затова съветваме всички родители да инвестират в поставянето на повече прозорци в детската стая, ако пространството позволява. 

 

Учебната година наближава - моята мансарда

За мансардните жилища най-подходящи са покривните прозорци, защото осигуряват по-голямо количество естествена светлина, в сравнение с вертикалните. Ако се притеснявате за достъпа на малките учениците до покривните прозорци, можете да изберете такива с горно управление. Ако пък желаете децата сами да отварят прозорците, за да проветряват през деня, VELUX предлага чудесно решение, което комбинира скатни и вертикални елементи

Естествената светлина увеличава продуктивността и способността за учене. Затова бюрото на ученика трябва да е разположено под или в непосредствена близост до покривния прозорец. Така, независимо дали детето ще чете, учи или гледа онлайн уроци, то ще се чувства удобно и ще усвоява лесно информацията. 

Учебната година наближава - моята мансарда
Регулирайте околния шум 

В класната стая учениците са свикнали на страничните шумове – било то по коридорите, на игрището пред училище или дори по време на практическите часове. Затова осигуряването на пълна тишина и спокойствие у дома е чудесно решение, с което ще подобрите способността им за учене. Освен това в мансардата винаги е по-тихо заради отдалечеността от улицата и движението.

„Високите нива на шум са най-опасни за здравето и концентрацията на децата. В стаята на ученика не се препоръчва да има телевизор или звукова уредба, нито по време на учене да се слуша музика със слушалки.„

Учебната година наближава - моята мансарда

Има още един начин да ограничите нивата на силен шум в мансардата. Веднага ще си помислите за звукоизолацията. Разбира се… но в допълнение с правилното покривно покритие. Винаги е по-приятно и комфортно да се учи и почива под надежден, качествен и екологичен покрив. Благодарение на модерните материали и прецизните форми на керемидите Брамак жилището винаги е добре шумоизолирано. В стаите под покрива тишината е гарантирана, защото керемидите Брамак редуцират външния шум с до 6 децибела, при това по-добре от керамичните и металните покрития. Освен това здравината на керемидите е тествана на екстремни тестове и натоварвания, така че да устои на резките промени в климата, които все по-често наблюдаваме през последните години. 

Учебната година наближава - моята мансарда

Технологията PROTECTOR PLUS от Брамак предлага подобрена технология за качествено ново покритие, гладка и естетична повърхност със затворени микро пори. Най-новият цвят от палитрата на Брамак PROTECTOR PLUS – гранит металик има специално повърхностно интегрирани пигменти, които отразяват част от инфрачервената светлина и така предпазват дома от прегряване, дори в най-горещите дни. 

Осигурете добри условия за сън на ученика

Качествената почивка е изключително важна за детския организъм. 8 часа сън на ден са достатъчни учениците да се чувстват отпочинали и енергични за всички предизвикателства в училище. Затова се уверете, че няма странични фактори, които да попречат на съня на децата. 

Учебната година наближава - моята мансарда

Ограничете светлината вечер с поставяне на затъмнителни щори. Изключете всички устройства, които разсейват ученика преди лягане и проветрявайте стаята вечер, за да влезе свеж въздух. 

Ако търсите идеи как да реконструирате и обзаведете детската стая, прочетете статията за Училищни премеждия и есенни предизвикателства под покрива. И не забравяйте, че успехите

ИЗОЛАЦИЯ
0800 15 551 | 02 489 90 53
ПРОЗОРЦИ
02 955 99 30 | 0885 00 20 32
ПОКРИВИ
0700 119 20
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram