Как да поддържаме домовете си здравословни или защо вентилацията е важна

 

Факти за вентилацията

В нашето ежедневие, най-добрия инструмент за поддържане на здравословен дом е най-простият от всички: чист въздух. В следствие на различните наши дейности като пране, изпотяване, готвене, сушене на дрехи, дишане, ние овлажняваме допълнително въздуха в дома и така той съдържа повече вода, отколкото този навън. Всяко нормално семейство произвежда влажност в размер на около 10 л. вода / ден. Поради тази причина е важно да се отварят прозорците, за да се освободи дома от генерираната влага. И колкото по-ниско е нивото на влажност в нашия дом, толкова е по-малка вероятността от проблеми, свързани с влагата. Ако проветряваме нашите домове поне 3 пъти дневно, ние действително намаляваме риска от проблеми, свързани с повишената влажност. Толкова е просто.

Повечето хора твърдят, че въздухът е сух особено през зимата, което не е напълно грешно твърдение. Влажността е относителна. Колкото по-топъл е въздухът, толкова повече вода той може да поеме. През зимата къщите ни са по-топли, отколкото температурата навън. В резултат, нивото на относителната влажност на външния хладен въздух веднага ще намалее в момента, в който влезе в къщата, тъй като той се затопля. Това е добре за дома. Въпреки това, скоро въздухът ще започне усвояване на влажността, генерирана от всички наши дейности и така нивото на относителна влажност на въздуха ще се вдигне отново. Преди да стане твърде висока, ние просто трябва да заменим стария, с нов, свеж въздух отвън. Заедно с няколко рутинни процедури, като например поставянето на капаци на тенджери, по време на готвене, сушене на банята след къпане и т.н. Това ще се превърне в най-лесния и най-ефикасен начин за създаване на един добър и здравословен вътрешен климат в дома.

Знаете ли, че?

  • Дори ако актът на пропускане на свеж въздух у дома е почти инстинктивен за повечето хора, също така е факт, че равнището на проветрение в една средностатистическа къща е често незатоволително.
  • Средно човек приема 2 кг храна и вода на ден, но диша 15 кг въздух на ден (12000 литра).
  • 80 млн. европейци живеят във влажни и нездравословни домове.
  • 6 от 10 са обезпокоени за нездравословното качество на вътрешния въздух.
  • Влажният и нездравословен дом удвоява рискa от развитие на астма.
  • Само 28% проветряват няколко пъти дневно през зимата.
  • 65% от европейците сушат дрехите си на закрито, което е източник на допълнителна влага във въздуха.

Какво можете да направите?

Когато отворите прозорците, за да проветрите Вашия дом, застоялият въздух се обменя с чист, в рамките на 5-20 минути.
Когато температурата навън е 10-15° C или по-ниска, влажността на въздуха също ще спадне. Дори и през студените месеци стените, пода или мебелите да загубят малко топлина и скоро те ще си възвърнат първоначалната температура.
Доброто качество на въздуха спомага за предотвратяването на астма и алергии, а като цяло то действа подобряващо на Вашето благополучие и представяне.

 
 

Вентилация с покривни прозорци VELUX

VELUX покривни прозорци са първите на пазара, с вградена вентилация – интегрирани с уникална вентилационна клапа. Горният контролен панел за управление  на прозорци VELUX има две функции – едно притегляне позволява основна вентилация през вентилационна клапа, а още едно притегляне – отваря прозорец. Вентилационната клапа осигурява непрекъснат поток от въздух, без да предизвиква течение, дори когато прозорецът е затворен. Това е идеална възможност, когато времето не позволява един прозорец да бъде отворен, вентилация да се извършва, дори когато не сте у дома.

VELUX покривни прозорци с централна ос на отваряне

С VELUX покривни прозорци с централна ос на отваряне, чистият въздух влиза през долната част на прозореца, а застоялият такъв излиза през горната му част, като по този начин се създава ефективна естествена вентилация.

VELUX покривни прозорци с горна ос на отваряне

VELUX покривни прозорци с горна ос са идеални за лесно ръчно управление и ефективна естествена вентилация.

VELUX прозорци за плосък покрив

VELUX прозорци за плосък покрив са поставени на недостъпно място, но лесно могат да бъдат управлявани за естествена вентилация чрез панела за управление.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram