Да откриеш щастието сред изобилие от светлина и свеж въздух

Изборът на ново жилище определено е сред най-важните решения, които всяко семейство взема. Особено днес, когато е необходимо да осигурим по-добро качество на живот и здравословна среда у дома. Въпреки че е избрало големия град, семейството, с което ще ви срещнем днес, е открило перфектното съчетание между спокойствие, удобство и динамична градска среда в своя мансарден апартамент, в столичния квартал Борово. Благодарение на покривни прозорци VELUX. 

Основното желание на семейството е било да намери пространство, изпълнено с много светлина и простор. Вдъхновени от своя предишен апартамент, разположен непосредствено под покрива, собствениците бързо се насочили към високите етажи на жилищните сгради. Там те откриват прекрасни условия за реализиране на един съвременен, модерен дом, който разполага с неповторима архитектура, светли помещения и фантастични гледки. 

 

покривни прозорци velux - Моята Мансарда

Покривните прозорци като неразделна част от уникалния облик на жилището 

За да осигури най-добри условия за живот за себе си и своята малка дъщеря, собственичката на жилището решава да внесе някои архитектурни промени в своя нов дом.  Започва от основното помещение, където скосението на тавана е голямо и полезното пространство във всекидневната е било ограничено. Най-доброто решение за създаване на допълнителна площ, което собственичката намира, е монтиране на системата VELUX Капандура в комбинация от 6 покривни прозореца. По този начин дневната бива озарена от много светлина, а в помещението е постигнато усещането за повече простор и свобода. 

„За мен е много важна светлината, която осигуряват покривните прозорци. Ако живеехме на нисък етаж, би било невъзможно да постигнем толкова добра осветеност. След монтирането на Капандурата вече можем да се наслаждаваме на чудесни гледки и непрекъснато да се любуваме на синьото небе“- споделя собственичката. Допълнителното пространство е дало възможност за влагане на различни архитектурни решения в помещението.  Като създаване на кът за хранене точно под покривните прозорци, допълва още тя. 

покривни прозорци velux - Моята Мансарда

Специфичният дизайн, обусловен от наклоните на покрива, е създал прекрасна атмосфера във всекидневната. Дървесните елементи, които напомнят за живота сред природата, са вплетени в интериора на цялото помещение. Всяко кътче от дневната е оптимално оползотворено, а собственичката е доволна, че може да декорира дори пространството под прозорците с красиви саксийни растения.  

В най-горещите дни от годината семейството регулира вътрешния климат, благодарение на външни сенници, с които са снабдени покривните прозорци. Те намаляват притока на топлина в помещението, като същевременно запазват оптималното количество жизненоважна светлина, в съчетание с навлизането на свеж въздух. Освен че допринасят за постигане на желаната температура,  външните сенници не закриват гледката към простора наоколо. Лесното им ръчно управление гарантира безпроблемна употреба и дълготрайна ефективност. 

покривни прозорци velux - Моята Мансарда
Необходимостта от животворна светлина и чист въздух

Спалнята и детската стая са със западно изложение. Затова комбинацията от по два покривни прозореца VELUX с вертикални елементи е чудесно решение, гарантиращо по-голяма осветеност и отлично използване на предимствата на вертикалния и скатния прозорец. 

“Моето основно изискване беше в детската стая да има и вертикални прозорци. Така дъщеря ми сама може да проветрява своята стая, когато е необходимо. Освен това нейният ръст не позволяваше да се любува на цялата гледката, която се разкрива от покривните прозорци. Благодарение на вертикалните елементи малката вече получава лесен достъп до изгледа навън” – коментира собственичката. 

Слънчевата светлина и свежият въздух са от изключително значение за детето. Те създават здравословни условия за живот и повишават производителността и концентрацията, особено по време на учебния процес. Неслучайно бюрото на ученика е поставено под прозорците. 

покривни прозорци velux - Моята Мансарда

Точно до детската стая е разположена и спалнята. Освен за почивка и отмора, помещението изпълнява и още една функция – на домашен офис. Затова светлината е жизненоважна за собственичката, която по професия е дизайнер. Тя споделя, че прозорците създават една по-уютна обстановка и стимулират нейната креативност и творчество. Белият цвят на стените и мебелите в спалнята увеличава визуално пространството, а дограмата на прозорците, изработена от първокласна борова дървесина, естествено се вписва в интериора. 

Детска стая - Моята Мансарда

Съвсем скоро във всички помещения в апартамента предстои да бъдат поставени и щори, които да гарантират спокойствието и качествената почивка на семейството през нощта. За удобството на най-малките също е помислено. VELUX предлага телескопични пръчки за задвижване на щори с ръчно управление, така че лесно и бързо щорите да могат да се отварят и затварят.  

покривни прозорци velux - Моята Мансарда

Възможност за спокойствие и комфорт дори в големия град

Да живееш в непосредствена близост до един от най-натоварените булеварди в столицата първоначално се е струвало голямо предизвикателство за семейството. След монтирането на покривните прозорци всички притеснения изчезват, защото техните отлични изолационни свойства напълно премахват шума.

Семейството дори споделя, че когато прозорците във всекидневната са отворени, се чуват единствено песните на птиците, което ги пренася сред природата и ги зарежда с много настроение. От дневната има директен достъп до терасата на апартамента, откъдето се разкрива красива гледка към планината и към любимо място за разходка на семейството – Копитото.

покривни прозорци velux - Моята Мансарда

Друго голямо предимство на покривни прозорци VELUX е възможността за поддържане на подходяща температура както през лятото, така и през зимата. В пролетно-летния сезон семейството разчита на външните сенници за намаляване на топлината, както и на вградената вентилационна система в покривните прозорци – за прохлада и естествено проветрение. 

През студените месеци слънчевата топлината, която навлиза през покривните прозорци в помещенията, помага за затопляне и създаване на уютна обстановка. Освен това те премахват и нуждата от непрекъснато използване на уреди за отопление или охлаждане на дома.

покривни прозорци velux - Моята Мансарда

„Покривни прозорци VELUX носят една неповторима атмосфера, която не може да бъде заменена. В последните месеци прекарваме много време у дома и въпреки че ни предстоят довършителни дейности по новото жилище, се чувстваме прекрасно сред изобилието от толкова много светлина“ – разказва собственичката. 

Сгушени в тази очарователна мансарда, едно семейство успява да намери своето мечтано кътче под покрива. А не е ли домът мястото, където се чувстваме истински щастливи?