Как да вдъхнете живот на тавана и да го превърнете в най-светлата част от вашата къща?

Повече пространство? По-лесно е от колкото си мислите!

Семейството Ви вече е по-голямо от жилището или просто Ви трябва още малко допълнително пространство? Няма нужда да се заемате с болезнения процес на преместване. Точно над Вас се намира скрито съкровище, което не вижда дневна светлина – вашият таван.

Преобразете този таван и ще получите пространството, което Ви трябва, като едновременно с това ще увеличите цената на вашия имот.

Ще ви преведем през стъпките по превръщането на тъмния и прашен таван в най-светлата част от къщата.

 

Преценете потенциала на тавана.

В много еднофамилни къщи таванът не се използва.

Обикновено в тези едноетажни или двуетажни къщи таванът се превръща в склад за стари вещи. Вижте примерните снимки, за да разберете какво губите. В зависимост от размера на вашия таван, може да направите още една спалня или детска стая, както и цяло жилище, ако таванът е достатъчно голям.

Колко е важна дневната светлина?

Източниците на дневната светлина са ключови, за да успеете в превръщането на тъмното таванско помещение в светла жилищна площ. Може да имате прозорец на вертикална стена или малки капандури на покрива, но те не осигуряват достатъчно осветление за живеене. Най-добър избор за светлина под покрива са покривните прозорци. Може да ги разположите на произволно избрани позиции върху покрива и да осветите всяко тъмно кътче.

Колко покривни прозореца?

Това зависи от функцията и размера на стаята. Всекидневната изисква повече и по-големи прозорци от банята. В кухнята или кабинета е важно да има добро осветление. Естествената светлина дава чувство за простор и прави стаята по-приятна и уютна. Остъклената площ трябва да бъде поне 10-20 процента от площта на пода. Това означава, че в стая от 20 м2 трябва да има прозорец с остъклена площ поне 2м2, а по-добре и повече.

Къде да поставите покривните прозорци?

Ако покривът позволява, най-доброто осветление се постига като поставите покривните прозорци по ската на двете страни на билото.

Не поставяйте прозорците твърде високо, защото ще загубите гледката. Не забравяйте, че най-хубавите гледки са отвисоко, от покрива. Ако таванът е голям, можете да поставите допълнителни прозорци на по-голяма височина. Те дават осветление дълбоко в омещението и подпомагат вентилацията. Комбинацията от ниско и високо поставени прозорци действа като комин и осигурява достатъчно вентилация в стаята.

Обърнете специално внимание на пътя на слънцето.

На покрива имате добра възможност да използвате енергията на слънцето и да направите къщата по-икономична. При правилно поставени покривни прозорци може да намалите сметките за отопление, както и емисиите на CO2.

Четирите посоки на света Ви показват от къде слънцето ще свети към къщата. Това има значение за покривните прозорци и за топлината, която ще идва през тях.

Южна и западна светлина

Ако стаите Ви са западни или южни, слънцето ще блести ярко в горещите месеци. В този случай много подходящи са сенниците на VELUX. Те запазват стаите в летните дни, без да ограничават гледката.

Северна и източна светлина

В северните стаи слънцето достига само с отразени лъчи, което Ви дава хладно и приглушено осветление. Източните прозорци получават златна светлина и къси слънчеви лъчи сутрин. В спални и детски е добре прозорците да се поставят с изглед към пътя на слънцето, към всички възможни прозорци.