ПУСНЕТЕ ЗДРАВЕТО В ДОМА СИ ЧРЕЗ ИНОВАТИВНАТА СИСТЕМА VELUX ACTIVE

В един топъл септемврийски следобед се отправяме на мисия, която ни отвежда в жилищна сграда в един от модерните южни квартали на София – Белите брези. Там имаме среща с едно семейство с две деца ­– момиче на 11 години и момче на 6. Поводът на нашето гостуване е желанието ни да разберем как покривните прозорци VELUX и иновативната система за тяхното управление VELUX Active са повишили чувствително качеството на техния живот.

Още на прага на този красив дом, заедно с широката усмивка от нашите любезни домакини, сме очаровани от светлината, простора и свежестта на мансардния апартамент, в който те живеят. Това впечатление се допълва и от интериора. Той е с преобладаващи цветове бяло и светло дърво и перфектното му съчетание с топлия дървесен цвят на дограмите на покривните прозорци.

 
 
система velux active- Моята Мансарда

В търсене на нов дом

Историята на това младо семейство е типична за големия град. С израстването на двете им деца, те се нуждаят от повече пространство и затова се заемат с да търсят ново жилище. В него всеки да има свое собствено кътче, а децата – най-подходящи условия да растат, да играят и четат. Започва изморително обикаляне и многобройни огледи, докато един ден, съвсем случайно те откриват своето „съкровище“. Разглеждайки апартамент в квартал „Белите брези“, научават, че в сградата има още един свободен обект – същия по площ, но на мансардния етаж. Заинтригувани, съпрузите отиват сякаш на шега да му хвърлят един поглед. Но дори само той е бил достатъчен, за да разберат, че това е жилището на мечтите им. Това, което ги грабва мигновено са простора, уюта и светлината, която струи от множеството покривни прозорци в помещенията.

„Очаквахме да видим един стандартен апартамент, но още щом пристъпихме прага, бяхме възхитени от обилното количество слънчеви лъчи и пространство. Хареса ни, също така, разпределението на стаите, както и фактът, че ще бъдем сами на етажа“, обясняват собствениците.

система velux active- Моята Мансарда

Решението е взето бързо и без колебание. За това спомага и фактът, че при мансардните апартаменти част от площите под скосените скатове на покрива не се калкулират при определянето на цената. В същото време, тези места се оказват изключително полезни. Подходящи са за вграждане на мебели за съхранение на вещи и предразполагат развихряне на въображението.

Покривни прозорци и система VELUX Active

И ние и семейството сме единодушни, че очарованието на този дом се дължи в голяма степен на покривните прозорци. Те са общо 13 на брой във всички помещения. Този голям брой прозорци, освен че носи радост за окото, изисква доста добра информираност. Както за аксесоарите към тях и начина на ползването и поддържането им.

Още със закупуването на мансардния апартамент, семейството оборудва всички покривни прозорци с вътрешни щори VELUX. За тези гледащи на юг използваха сенници, за да спират жарките слънчеви лъчи през лятото. По-късно се добавят пак на южните прозорци и външни ролетни щори. Чрез тях се регулира максимално добре климатът и притокът на светлина в помещенията. Това, което обединява всички тези компоненти в една интелигентна система за микроклимат е VELUX Active. Това е и целта на нашето посещение – да научим повече за тази система, внедрена тук за пръв път в България.

система velux active- Моята Мансарда
“могат да управляват максимално бързо, лесно и удобно покривните прозорци”

Системата VELUX Active предоставя изключителни удобства на обитателите. С нейна помощ те могат да управляват максимално бързо, лесно и удобно покривните прозорци, включително тяхното отваряне или затваряне, както и всички външни и вътрешни щори и сенници. Всичко това е възможно и чрез отдалечен достъп от таблет или смартфон. Системата позволява да ѝ бъдат зададени конкретни стойности на температура, влага и въглероден диоксид. Тя постоянно следи и измерва, и в зависимост от стойностите им в помещенията, автоматично да управлява прозорците, щорите и сенниците, за да регулира притока на свеж въздух или засенчването там.

VELUX Active се състои от сензор за измерване на вътрешния климат, ключ за стена за непосредствено управление и гейтуей. Той се свързва с безжичната мрежа в дома и служи за управление от разстояние. Сензорът измерва трите основни за здравето показателя в помещенията и спомага за автоматичното управление на покривните прозорци. Само с едно докосване на ключа пък, може бързо да бъдат затворени всички прозорци при излизане от жилището и то да се остави да се вентилира през вентилационните клапи.

система velux active- Моята Мансарда
“управлявайки щорите според времето навън”

Инсталацията на системата VELUX Active е лесна и интуитивна. Нейната съвместимост с Apple HomeKit дава възможност тя да бъде управлявана и чрез гласови команди. В допълнение, VELUX Active е свързана със станциите на NetAtmo и реагира своевременно на променящите се метеорологични условия. Съответно затваряйки или отваряйки прозорците или управлявайки щорите според времето навън. Системата позволява множество допълнителни функционалности – например прозорците имат сензори за дъжд, които ги затваря автоматично още с първите капки.

С VELUX Active са оборудвани 3 от покривните прозорци в дома – в спалнята, детска стая и дневната. Семейство е изключително доволно от решението си да инвестират в тази иновативна система. С нейна помощ те поддържат осветеност и вътрешен климат, които са по вкуса им.

“Обичам да има въздух и вентилация, а сега сме спокойни, защото можем да поддържаме свежа атмосфера у дома, дори когато сме на работа, чрез приложение на телефоните си” – уточнява съпругата и допълва, че освен това самите прозорци VELUX са много лесни за поддръжка и почистване.

Моята Мансарда
“през студения сезон от годината в апартамента е доста топло и дори не се налага да се ползва парното”

Въвеждането на системата VELUX Active носи на семейството и още един, немаловажен плюс. Благодарение на множеството покривни прозорци в дома, през зимата в него навлиза щедро благодатната топлина и светлина на слънцето. Тя се разпределя интелигентно в апартамента чрез системата VELUX Active. Така през студения сезон от годината в апартамента е доста топло и дори не се налага да се ползва парното. През лятото влизат в действие външните ролетни щори, които намаляват чувствително температурата в помещенията.

„Те доста често са спуснати напълно през горещите летни дни, а влиянието им е несравнимо”, споделя съпругът. „За постигане на желаната температура през най-топлите дни разбира се ползваме и климатици, които също управляваме през приложение онлайн“, допълва той.

Моята Мансарда

По израза на лицата на съпрузите и по ентусиазма, с който разказват за дома си и ни развеждат из него, разбираме колко силно са привързани към мансардата, само година след като са се нанесли в нея.

“Мансардата ни дава светлина, простор, анонимност и чудесна гледка”

„Мансардата ни дава светлина, простор, анонимност и чудесна гледка, а  автоматизираното управление на щорите и покривните прозорците ни позволява лесно да създадем нужната обстановка в дома ни – за гледане на филм, почивка, сън… Децата също се справят отлично с нововъведенията в дома, а сигурността на жилището ни е увеличена – при буря можем да затворим прозорците, където и да се намираме“, споделя семейството.

“Много е приятно, когато се приберем от пътуване и вкъщи е проветрено и свежо. Доскоро постоянно се притеснявах дали не съм забравила някой прозорец отворен, но сега е въпрос на секунди да проверя и да направя необходимите настройки, и да продължа да се занимавам спокойно с работата си или да бъда пълноценно със семейството си“, добавя съпругата.

Очаровани от апартамента и погълнати от увлекателния разказ, никак не ни се иска да напуснем този свеж, просторен и уютен дом, но идва момента, в който трябва да се разделим с нашите любезни домакини. Сбогуваме се с тях, благодарни, че са ни допуснали до своя дом и са ни разкрили част от тайните съставки, които са превърнали този мансарден апартамент в истинско райско кътче сред самия град.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram