10 отговора, които всички собственици на мансарди търсят – част 2

В продължението на статията за най-търсените отговори, ще ви споделим интересни, както и полезни съвети и идеи за освежаване на мансардата. Преди всичко нашата основна цел е да ви помогнем да създадете ваше неповторимо кътче под покрива, където всеки ден да се наслаждавате на удобство и комфорт със семейството.  

собственици на мансарди

Продължаваме с отговор на въпрос номер 6. А той е:

Как да комбинираме цветовете в интериора?

Цветовете са решаващи за преобладаващото настроение и комфорта у дома. Отново поради необходимостта да се разшири визуално наличното пространство в мансардата, специалистите съветват да се подберат определени цветове за интериора, като представите са различни. 

собственици на мансарди -  Моята Мансардя

Като цяло, всички се обединяват около твърдението, че снежнобялото е чудесен цвят, който оптично раздалечава стените, тъй като отразява светлината, а розовото и пастелените цветове придават топлина. С успокоителното си действие зеленото също е много подходящ цвят, символизиращ природата и широките външни простори, който създава усещане за уют във всеки дом. Комбинацията от пъстри мебели и нежни цветове на стените е препоръчвана от интериорните дизайнери.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

7. Как да организираме домашен офис под покрива?

Според специалистите мансардните офиси са отлично решение поради добрата си осветеност, топлина и комфорт. В условията на пандемия, когато много служители са принудени да работят от вкъщи, те могат да осигурят най-подходящото място за работа, стига да са удобно организирани. 

Ако потърсим сред съвременните дизайнерски решения за мансарден офис, бихме могли да открием атрактивни предложения – както за по-минималистично обзавеждане с изчистен стил, така и за по-нестандартно обзавеждане според личните предпочитания, разположението и характеристиките на помещението. 

Офис в мансардата: свежи и нестандартни идеи под покрива 

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

Ако предпочитате по-семплия дизайн, бихте могли да заложите на изчистени и красиви бели стени, дървени подове и мебели, както и минимално обзавеждане със стилно бюро и покривен прозорец над него, който да ви осигурява прекрасна гледка, когато се нуждаете да помислите. Също така, можете да използвате разчупената вътрешна архитектура на мансардата, за да разположите документи и фирмени материали на по-необичайни места. 

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

Ако вградите работна маса по дължината на стената под скосените тавани или разположите рафтове според уникалната архитектура на мансардата, бихте могли да се възползвате от наличното пространство у дома си. Очарование на домашния офис биха могли да придадат и мебелите в старинен стил и автентичната тухлена стена, която да отдели работното помещение от останалите у дома, за да можете по-ясно да разграничавате работния от домашния живот. Експертите препоръчват да помислите и за цветовете, като акцентирате с цвят върху раздвижената архитектура, за да преобразите офиса си в творческо ателие.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

8. Как да “увеличим” визуално площта на мансардата?

Водещо в отговора на този въпрос е компетентното разпределение на мебелите. Тесните пространства изискват минимален брой мебели, при това най-необходимите. А правилното им разположение позволява визуално да се разшири пространството в помещенията.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

Дизайнерите съветват леглото в спалнята да се доближи до долната част на стената, за да може погледът винаги да е насочен към широкото пространство – нещо, което интуитивно правим, когато разполагаме мебелите у дома си. 

В детската стая обаче мебелите могат да се разположат по по-различен начин. Препоръчително е леглото да е опряно до висока стена. Ако височината позволява, бихте могли да обособите зона за игра, а до скосените тавани бихте могли да поставите ниски шкафове за играчки.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

9. Как да вдъхнете живот на стария таван?

Отговорът е еднозначен – като го ремонтирате, за да го превърнете в светло, просторно и уютно място. А за да направите това по най-ефективния начин, е необходимо да се консултирате с експерти както в областта на архитектурата и строителството, така и в областта на вътрешния дизайн, тъй като ограничените размери на помещенията и скосените стени изискват специален опит и препоръки. 

На първо място, помислете за изолацията на подпокривната конструкция, за да намалите топлинните загуби и осигурите комфортен микроклимат, като помните, че добрата изолация гарантира не само това, но и звуко- и пожароизолация, както и качество на въздуха в помещенията. За последното допринасят най-новите технологии при производството на топлоизолация, които не съдържат добавен формалдехид и изкуствени бои или акрили като минералната вата с ECOSE® Technology.

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

За да освободим място за допълнителни мебели и визуално да увеличим жилищното пространство, специалистите съветват да изберем компактни мебели, които могат да заемат мястото под скосените тавани. Ако пространството е кът, може да отделите леглото от бюрото или гардероба със завеса, или да ги разделите с етажерки. За ефективно използване на тесните пространства, може да поставите голямо бюро под скосения таван, а за да ползвате светла баня, бихте могли да предвидите малко помещение с покривни прозорци и голямо огледало.

Също така, ако организирате ъглово пространство с малка кръгла маса и сгъваеми столове, може да го използвате както за да настаните гостите си, така и за домашен офис. Може да премествате някои мебели от помещение в помещение, където да служат за различни цели – табуретките биха могли да играят ролята на етажерки за книги, например. Тесните пространства биха могли да се използват пълноценно с мебелиране нагоре и надолу вместо встрани – с високи етажерки или шкафове под леглото. 

Създайте здравословна и уютна мансарда   Комбинацията от скатен и вертикален прозорец увеличава дневната светлина, която ни е така жизненоважна, особено през новия сезон. Освен това с комбинирането на няколко покривни прозореца естествено подпомагате затоплянето на пространството в слънчевите есенни дни. Да не забравяме и за панорамната гледка, която се разкрива от прозорците. Красивите есенни цветове носят блажено удоволствие и вдъхновение за собствениците на мансарди, които имат възможност да им се любуват от високо.   Здравина и устойчивост през цялата година  Колкото и инвестиции по интериора на дома да направим, ако покривът не е добре укрепен и защитен, няма как да осигурим комфортна среда в подпокривното пространство. Затова в началото на есента помислете дали е необходимо да направите цялостен ремонт на покрива, който да ви донесе мечтания уют.   Най-важното е да изберете наистина здрави и устойчиви строителни материали за покрива. Ние ви препоръчваме бетоновите керемиди, които остават непоклатими дори при екстремни атмосферни влияния.

10. Как да осигурим здравословна среда за живот в мансардата?

За да се погрижите за здравето на семейството в покривното си гнездо и осигурите неговото спокойствие и възможност за пълноценна почивка, обърнете внимание на реда и чистия въздух. Едно от предимствата на мансардата е, че поради липсата на достатъчно пространство, собствениците нямат възможност да съхраняват ненужни вещи, събиращи голямо количество прах. 

Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

За да осигурим здравословна среда на живот обаче, е необходимо редовно да се почистват килимите и пътеки, за да се отървете от акари, както и пердетата, завесите и щорите. Също така, ежедневното неколкократно проветряване на помещенията, особено в слънчевите часове на деня, също ще помогне за здравето на семейството ви. 

Доказано е, че естетическата красота на околната среда също спомага за благоприятния начин на живот у дома, затова бихте могли да обзаведете дома си с цветя, които пречистват въздуха, както и да монтирате нов прозорец, за да уловите слънцето дори и у дома, а защо не и прозорец, който се превръща в балкон – модерните производители предлагат подобни решения. 

Моята Мансарда

Отговорихме на най-важните въпроси, които всички вие – собственици на мансарди, си задавате. Ако все пак сме пропуснали да ви споделим друго експертно мнение по темата, не се колебайте да ни пишете. 

Безплатна консултация - Моята Мансарда

Можете да харесате и нашата вдъхновяваща Instagram страница и да ни последвате във Facebook.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram