Декорирайте дома си според водещите тенденции в интериорния дизайн за 2022 година

Нова година, ново ние – и може би нов интериор за нашия дом? В началото на 2022 година нека се спрем върху водещите тенденции в интериорния дизайн, тъй като и тази година ще ни се наложи да прекараме много време у дома. Въпреки че вече сме свикнали с промените в ежедневието си, наложени от пандемията, основните тенденции в дизайна ще ни помогнат да се чувстваме емоционално спокойни и защитени у дома. Затова целта е да си създадем приятен и отпускащ интериор, където да работим, учим, играем с нашите деца и да се чувстваме комфортно. 

Останете с нас, за да проследим заедно какво ни очаква през 2022 година. 

1. Биофилен дизайн – поканете природата близо до вас!

Биофилията е вроденият човешки инстинкт за свързване с природата и се очаква да бъде една от определящите тенденции в интериорния дизайн през 2022 година. Разбира се, не е изненадващо, че през последните години ние прекарваме повече време на закрито, отколкото когато и да е било преди, и всички се стремим да засилим връзката си с природата. В биофилния дизайн можем да очакваме възвръщане на естествените повърхности – теракота, керамични изделия, травертин, тръстика, дърво или корк, като те ще влязат в употреба от декорирането на стени до вани за баня, мебели и декоративни елементи. Суровият, органичен материал и несъвършените, създадени от природата предмети, които можем да свържем с „магическите чудеса на Земята“, ще определят декора в нашите домове. Естествено, най-лесният начин да поканите природата вътре в дома, е, като добавите стайни растения към интериора – градската джунгла все още е модерна. Но нека не забравяме, че дневната светлина и чистият въздух, който навлиза през покривните прозорци, също могат да ни доближат до природата. 

2. Мултифункционални пространства – бъдете готови да тренирате в домашния офис

През последните няколко години основна роля в интериорния дизайн имаше пандемията: налагаше се да намерим пространства, където нашите деца да учат, където ние да работим, релаксираме, спортуваме и общуваме помежду си. Всяко кътче, всеки обект, който ни заобикаляше, трябваше да ни служи за някаква цел. Затова през 2022 година трябва да проявим креативност и да превърнем нашето пространство в мултифункционално. 

Миналата година задържахме мебелите, които ни помагаха да се приспособим по-лесно към ситуацията, докато през тази година търсим стаи и мебели, които имат двойна функция и могат да бъдат адаптирани към промените на деня. Можем да комбинираме домашния офис с фитнес зала, а в някои от ъглите на детската стая може се обособи и „класна“ – възможностите са наистина безкрайни. Тъй като работата от вкъщи ще продължава и занапред, е необходимо да намерим пространство у дома, откъдето да работим спокойно, без смущаващи шумове. Знаете ли, че таванското помещение може да се превърне в перфектен домашен офис?

жена, която работи на бюроти и две деца в стаята -  едното е седнало на стол, а другото на земята пише домашни

3. Винтидж – 1970 година се завръща! 

Пригответе се за някои от тенденциите в интериорния дизайн на нашите родители. Декорът и цветовете от 70-те години се завръщат. Но не се тревожете, нямаме предвид оранжевия килим или завесите на вашата баба или майка, а топлите земни тонове на мебелите и елементите от декора с модерен акцент. През тази година ще наблюдаваме повече винтидж елементи в мебелите –например в крачетата на шкафове и маси, в преобладаващия цвят горчица, както и в тъканите с плътна текстура. Винтидж и античните мебели носят своя дух и история, затова и хората започват да осъзнават колко много характер могат да придадат на техните жилища. Заслужава си да споменем още, че пазаруването на винтидж предмети е чудесен начин да бъдем по-екологични и да си създадем по-устойчиви домове. 

трапезария в модерен стил

4. Устойчивостта е новата атракция!

Силно свързани с биофилния дизайн, познанията за околната среда и устойчивостта са едни от основните насоки, които водят тенденциите в днешно време и ще продължат да бъдат актуални през 2022 година. Във всяка сфера на живота – включително интериорния дизайн – хората трябва да се стремят да запазят природните ресурси за по-дълъг период от време. А как това ще се проявява конкретно в интериорния дизайн? Хората ще използват естествени материали, ще обръщат внимание къде се произвеждат мебелите, ще предпочитат работата на местни производители и ще се стремят към качество. Ъпсайклингът, или процесът по повторно използване на ненужни вещи и отпадъчни материали и превръщането им в нови продукти, също ще има роля в декорирането на дома.  

5. ​Петдесет нюанса кафяво – топли, релаксиращи, земни цветове

Създаването на уютен и безопасен интериор започва с цветовете, които използваме – нюансите на кафявото и теракотата създават усещане за топлина в помещенията и ни помагат да се асоциираме със Земята и по този начин да се свържем с природата. През тази година наситените шоколадово кафяви и по-светлите камилски цветове ще бъдат определящи, защото техните тонове носят усещане за приветливост. Но бежовото и светлокафявото са като малката черна рокля – никога не излизат от мода. 

Ако планирате да освежите мансардата тази година, почерпете вдъхновение от видеото за нашите щори за покривни прозорци VELUX, които се предлагат в повече от 70 модерни цветове.