5 интересни и полезни съвета за покрива

На всеки, на когото му се е налагало да се занимава с покриви, му е известно, че покривът е много повече от една част от сградата. Откакто съществува човечеството, покривът е на първо място, а неговата основна функция е ЗАЩИТА. Днес към стандартните функции на покрива спадат и защитата срещу външни влияния като дъжд, сняг, вятър, горещина, студ, както и срещу огън, UV лъчи, вредни вещества и отлагания. Към всички тях трябва да добавим и още една важна функция – покривите са едно от най-изразителните средства на архитектурното изкуство.

“покривът е извървял доста дълъг път в развитието си”

От дърво и листа, кал и слама, кожа и тъкани, през каменни плочи и глинени керемиди… до модерната керемида, покривът е извървял доста дълъг път в развитието си. Началото на истинското промишлено производство на керемиди е било поставено в хода на индустриалната революция в Англия през 1805 г. Тези керемиди били с лоша изолация, затова майсторите правели покривите с добър наклон за оттичане на дъждовната вода. 40 години по-късно, през 1844 г., един собственик на каменна кариера в град Staudach im Chiemgau в Германия успява да произведе първите „покривни плочи от цимент“. Името на новатора е Адолф Кроер.  

5 съвета за покрива - Моята Мансарда

В началото на XIX век бетонът отдавна не е новост. Той е бил познат като материал за отливане на строителни елементи още в древен Рим. Но г-н Кроер за първи път в света използвал бетона като суровина за производството на покривни елементи по индустриален способ. Материалът се оказал изключително удобен за целта – устойчив на формоване и негорим.

Първоначално тази керемида се произвеждала ръчно, а автоматизираното производство на керемиди стартира в края на XIX в. и началото на XX век в Англия. Първата машинно произведена керемида в Германия излиза от производствената линия през 1954 г. с нея Рудолф Браас поставя нови стандарти в строителния бранш, актуални и до днес.

Брамак е част от най-големия производител на покривни системи”

През 1966 г. в Австрия две компании – BRAAS and Co и Hofman and Maculan създават дружеството Брамак. Днес Брамак е част от най-големия производител на покривни системи за скатни и плоски покриви в Европа – BMI GROUP.

5 съвета за покрива - Моята Мансарда

И днес марката Брамак е една от най-разпознаваемите на пазарите, на които оперира. Компаниите от групата са лидери в производството и продажбите на интелигентни и иновативни покривни решения, като активно създават тенденции, изследват и задоволяват дори неосъзнати потребности. А заедно с миналото и настоящето изграждат покривната култура на бъдещето. 

Нашите 5 съвета за покрива, с които да обогатите знанията си са:
  • Броят на циклите на замръзване/размръзване на керемидите Брамак надхвърля 16 пъти изискванията на нормите! Съгласно Европейската норма EN491 бетоновите керемиди трябва да издържат 25 цикъла на замръзване и размръзване. Нашите вътрешни предписания изискват броят на извършваните изпитания да достига дори 400! Специалната ни гаранция за мразоустойчивост е доказателството!
30 годишна гаранция потвърждава това.”
  • С абсорбирането на CO2 керемидите на Брамак стават все по-здрави във времето. Здравината на бетоновите керемиди нараства с времето, благодарение на абсорбирането на CO2 до 50%. Те стават все по-твърди и здрави, при това без промяна в повърхността. Писмената ни 30 годишна гаранция потвърждава това.
  • Здравината на керемидите Брамак надхвърля изискванията на нормите. Направените в EMPA екстремни тестове и изпитания (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology) установяват, че са с 25% по-здрави от предписанията на строгата европейска норма. Това качество оказва своето влияние преди всичко при капризите на времето и екстремни климатични условия – бури, градушки, проливен дъжд, тежест от натрупване на сняг. Затова само Брамак може спокойно да подари на клиентите си 15 годишна безплатна застраховка на покрива. Просто е – изберете оригинална покривна система Брамак.
5 съвета за покрива - Моята Мансарда
  • Керемидите Брамак са един отличен екологичен избор за покривен материал. Според изследване на независимия Еко Институт във Фрайбург, Германия, керемидите на Брамак показват не само най-добрия екобаланс от всички покривни материали, но през целия си жизнен цикъл имат свойството да абсорбират от въздуха дори CO2.Средно, един Брамак покрив абсорбира над 250 г. CO2! Това е един активен принос към опазването на природата на всеки притежател на покрив Брамак.
  • Производството на керемидите Брамак причинява значително по-малко вредни емисии на CO2 от други покривни материали. И по-конкретно: с 55% по-малко от керамичните керемиди, с 53% по-малко от металните покривни елементи. Също така, разходът на енергия е със 71% по-малък от този при керамичните и със 74% по-малък от този при металните покривни елементи.
Брамак керемиди, пропускат по-малко шум в дома.”
  • Покривите, изградени с Брамак керемиди, пропускат по-малко шум в дома. Изследвания на ift Rosenheim, Германия (Институт за изследване и тестване на качеството и сигурността) показват, че благодарение на модерните материали и прецизните форми на керемидите, допринасящи за перфектен монтаж с по-малко фуги, керемидите Брамак са по-шумоизолиращи в сравнение с керамичните. Те редуцират външния шум с до 6 децибела повече.
5 съвета за покрива - Моята Мансарда

Това бяха нашите 5 съвета за покрива, с които да обогатите знанията и уменията си. 

Ние не обещаваме, ние гарантираме! Добре дошли в нашия свят: www.bramac.bg; www.bmigroup.com

Поискайте консултация от специалисти

Ако търсите подходящо решение за ремонт на вашия покрив, не се колебайте да поискате безплатна консултация от нашите специалисти.

 
Моята Мансарда

Фото кредит

https://www.bramac.com/