5 съвета за устойчиво строителство

В днешния бързоразвиващ се свят устойчивите решения не са просто модерна тенденция, а истинска необходимост, а енергийната ефективност става все по-важна. Изправени сме пред различни предизвикателства, като глобално изменение на климата и нарастващи разходи за енергия. „Зелените“ жилища стават все по-актуална тема, тъй като използват ресурсите, енергията и материалите на заобикалящия ни свят. Чрез новите интелигентни технологии и висококачествени материали те доказано намаляват разходите, спестявайки енергия и вода. Така освен икономия, насърчаваме отговорно поведение и към природата. Днес ще ви предложим редица ценни насоки, които да ви помогнат да изградите своя мансарден дом по устойчив начин.

Изолацията – ключът към уют и спокойствие

Един от начините за подобряване на енергийната ефективност е инвестицията в качествена изолация на вашия дом. Добрата изолация е изключително важна част и основна характеристика на екологичните къщи. Тя гарантира усещане за топлина през зимата и прохлада през лятото, като едновременно с това намалява необходимостта от отопление и климатизация. Изборът на надеждни материали е ключов етап за създаването на устойчив дом. Всички знаем, че най-добрите топлоизолационни материали са именно естествените. Точно това предлага  Knauf Insulation  с продуктите си минерална вата с ECOSE® Technology. Иновативната технология за производство на свързващото вещество в тях е базирана на бързо възобновяеми, естествени, намиращи се в изобилие в природата суровини, вместо на химически вещества на петролна основа. Минералната вата eс най-висок клас по реакция на огън A1, в съчетание с  максимална ефективност при топло- и звукоизолация. Продуктите на Knauf Insulation с ECOSE® Technology повишават общия рейтинг на обектите според най-използваните рейтингови системи за зелено строителство (LEED и BREEAM).

 5 съвета за устойчиво строителство

Възобновяеми енергийни източници в баланс с околната среда

Обмислете възможностите за инсталиране на слънчеви панели или други възобновяеми енергийни системи, които да намалят зависимостта ви от традиционни енергийни източници. Така ще имате сигурно и екосъобразно решение за покривно покритие. С иновативни вградени фотоволтаични решения от Брамак ще си осигурите няколко уникални предимства. Интеграцията на соларните панели в скатния покрив предоставя напълно хармонично покритие. Освен това вградените модули заменят стандартните керемиди, изключват критичните пробиви и минимизират риск от повреди. Този подход не само че е по-ефективен, но и спестява времето за монтаж и материали. Способността им да се поставят директно гарантира по-добро сцепление. Безпроблемното интегриране на фотоволтаичните модули в дизайна на покрива хармонизира по естетически начин с околната среда и дава редица ползи за собствениците. С тази модерна технология вие можете да се наслаждавате на всеки момент у дома, докато пестите.

Възобновяеми енергийни източници в баланс с околната среда

Изберете надеждни покривни прозорци

Всички сме наясно, че прозорците могат да са отговорни за голяма част от загубата на енергия в дома. Затова изборът на качествени продукти е от изключително значение. Покривните прозорци играят важна роля в енергоефективността на мансардния дом. VELUX решенията са разработени с уникалната ThermoTechnology™, която гарантира изолационна система с допълнителен щит срещу вятър и студен въздух, като поддържа дома ви топъл. Освен това, избирайки енергийно ефективен стъклопакет, ще намалите топлинните загуби, въглеродния отпечатък и сметките за битови услуги едновременно. 

кабинет-под-покрива

Покривните прозорци осигуряват по-добър енергиен баланс, отколкото този, постигнат чрез вертикалните прозорци и така се намаляват значително разходите за електроенергия. При тях топлинната енергия, получавана директно от слънцето, е доста повече, тъй като слънчевите лъчи влизат директно през по-голямата част от деня и отопляват помещенията. Същото се отнася и за дневната светлина – през покривните прозорци стаите се осветяват много по-добре естествено, което е комфортно, полезно за здравето и намалява нуждата от изкуствено осветление.

покривни прозорци

Изберете енергоспестяващи уреди и интелигентни системи за управление

Независимо дали сега започвате изграждане на своя идеален дом или вече сте в напреднала фаза на проекта, всяка стъпка в посока природосъобразно строителство е крачка към по-добро бъдеще. Използването на енергоспестяващи уреди и интелигентни системи за управление не само улеснява ежедневието ви, но и предоставя значително пестене на енергия. С правилната домакинска техника и развитието на добри енергийни навици можете да намалите месечните си сметки, както и да подобрите качеството си на живот, помагайки за активното опазване на природата. Когато изберете интелигентни системи, те стават вашите истински съюзници в усилията за оптимизиране на консумацията на ресурси. От контролирането на осветлението и отварянето и затварянето на покривните ви прозорци, до управлението на отоплението и охлаждането, интелигентните уреди ви предоставят възможността да постигнете оптимални настройки, по-добър вътрешен климат и енергийна ефективност.

Бляскава магия

Надяваме се, че всички предимства на устойчивото строителство ще ви убедят колко важно е то и колко благоприятни ефекти има върху качеството ви на живот. Ако и на вас ви предстои подобен проект и имате нужда от съвет, не се колебайте да ни пишете за безплатна консултация.