6 лесни и ефикасни съвета за уютна зима в мансардата

Зимата е прекрасен сезон, в който може да се насладите на по-спокоен ритъм и повече време у дома с любимите хора. Денят е по-кратък, а вечерите дълги и студени. В този момент от годината темата за отопление става основна за много домакинства, не само поради необходимостта от създаване на комфорт, а и защото тя оказва сериозно влияние върху месечния бюджет. 

 по-спокоен ритъм и повече време у дома

Затова вижте нашите 6 ефикасни съвета, които ще запазят топлината и уюта в мансардата през тази зима. В допълнение, няма да допуснете едни от най-често срещаните грешки за отопление и ще се радвате на един енергийно ефективен сезон.

Ключът е в покривното покритие

Добре поддържаният покрив е от решаващо значение за домашния уют в студените дни. Той има защитна роля и е един от най-важните компоненти на всяка сграда. Дори при наличието на надеждна отоплителна система, ако покривът не в изрядно състояние, няма как да получите ефективност и топлина в помещенията. Ето защо не допускайте една от най-често срещаните грешки – да отлагате ремонта му и да правите поправки на парче. Има някои много важни особености, които трябва да се вземат под внимание, като например видът на покривното покритие. Ние ви препоръчваме бетонови керемиди Bramac, защото в сравнение с други решения, тяхната здравина се увеличава със всяка изминала година. Те са с висока плътност и са устойчиви на бурни ветрове и проливни дъждове. И нещо много важно – предлагат се с 30 години гаранция и имат огромно разнообразие от модели, цветове и често могат да се открият с отлични отстъпки. В допълнение само Брамак предоставя уникален подарък 15 годишна безплатна застраховка на покрива.

Защо бетонови керемиди

Не допускайте кондензация в мансардата

Кондензацията е често срещан проблем, който засяга в особено голяма степен таванските помещения. Тя може да възникне при контакта на топъл и влажен въздух с по-студени повърхности, в резултат на което влагата се превръща във водни капки. Това явление предизвиква поява на мухъл и плесен, намалена енергийна ефективност или дори структурни повреди. С течение на времето кондензацията може да отслаби градивните елементи на таванското помещение и да доведе до скъпоструващи ремонти. Затова помислите за решение, което не само отстранява проявите на проблема, но и осигурява дългосрочни ползи, а именно изолация на подпокривното пространство с минерална вата от Knauf Insulation. 

Добрата изолация – ключът към съвършената гостна стая

Най-доброто решение е именно цялостната LDS система с ECOSE® Technology. Тя гарантира надеждна изолация на подпокривното пространство, топлинен комфорт в съчетание с ефективност, звукоизолация и безопасност при пожар.

Научете всичко най-важно за подпокривната изолация с минерална вата. 

Вижте още за проблема с кондензация в мансардата

Изберете подходящи прозорци

Покривните прозорци са уникален елемент в много мансардни домове. Те внасят изобилие от естествена светлина и усещане за простор. VELUX решенията разполагат с уникална вградена вентилация за свеж въздух дори при затворен прозорец, което осигурява здравословен микроклимат. Те са разработени с иновативната изолационна система ThermoTechnology™, която гарантира допълнителен щит срещу вятър и студен въздух, поддържайки дома ви топъл. Освен това, избирайки троен стъклопакет, ще намалите топлинните загуби и ще се радвате на уюта и красивата гледка от последния етаж. А за финал, монтирането на щори на покривните прозорци предлага допълнителен слой изолация и редица други ползи. 

Проверка на камината

Съвет: Не забравяйте да вдигате щорите през деня, за да позволите на слънчевите лъчи и топлина да проникне в стаята. Съответно, непременно ги спускайте през нощта, за да пазите студа настрана.

щори Велукс

Уплътнете врати, прозорци и пукнатини

Дори само това малко подобрение може да окаже сериозен ефект върху комфорта по време на зимния сезон. Затова обърнете внимание и уплътнете всички пролуки, пукнатини, нарушения на целостта на фасадата или покрива, за да предотвратите по-сериозни проблеми. Разгледайте внимателно зоните около вратите и прозорците. Продуктите, които ще са ви необходими за подобен ремонт, могат да бъдат закупени от железарски магазин като например уплътнителна лента, силиконов уплътнител или замазка.

Осигурява повече пространство

Преподредете мебелите

Да, и това е от значение! Преразгледайте настоящата им подредба. Изкушаващо е да поставите дивана възможно най-близо до отоплителните тела, но дали това е правилно? Имате ли мебели, които закриват или блокират вентилационните отвори или радиатора? Ако е така, това може да затрудни правилната циркулация и разпределението на топлинния поток. В този случай помислете за преместването им в други части на стаята, за да осигурите оптимална циркулация на въздуха.

Съвет: Избягвайте поставянето на мокро пране пред радиаторите. Това не само ще ограничи потока на топлия въздух, но и ще доведе до изпарението на средно 5 л вода дневно в помещението.

Кондензация на таванския етаж – как да я предотвратим?

Вълшебният килим

Знаете ли, че можете да загубите около 10% от топлината в дома си чрез неизолиран под? Поставянето на килим е семпъл и ефективен трик, с който ще намалите топлинните загуби и ще запазите краката си топли. Да, определено той има не само декоративна функция. Всеки слой, който поставите над студения под е от значение, така че колкото по-дебел е килимът, толкова по-добре. Е, една пухкава кожа може да направи чудеса в зоната около масичката за кафе, но цялостен ефект може да се очаква от качествена подова изолация.

Практични съвети за използване на скосените пространства на мансардния етаж

Вярваме, че нашите практични съвети ще ви предпазят от най-често срещаните грешки при отоплението на мансардния етаж, за да се радвате на зимен уют, докато плащате по-ниски сметки. Ако и на вас ви предстои ремонт на таванския етаж или имате нужда от съвет, не се колебайте да ни пишете.

уютен-апартамент