7 идеи за дневната в мансардния етаж

Холът във вашата мансарда е едно от местата, в които се събира цялото семейство – в почивните дни бездействате заедно, а през седмицата вечер гледате телевизия и общувате. Там също каните гостите си, понякога работите на дивана или просто четете интересна книга. Разпускате след дългия работен ден, слушате музика, играете с децата и т.н. Неслучайно буквалният превод от английски език за това помещение е “стая за живеене”. Там просто можете да правите всичко!

Затова е и много важно вашата дневна да е добре обзаведена, за да се чувствате уютно и добре в собствения си дом. Това е много лесно, когато притежавате мансарда, макар и първоначално скосените тавани да ви се струват предизвикателство от гледна точка на обзавеждане. На първо място, в тези помещения често има много повече светлина, която прониква през покривните прозорци, а това допринася за цялостната атмосфера на дома, изключително важна за вас и вашето семейство. Разбира се, здравословната среда се постига и с подходяща изолация на покрива и стените.

 

Ето няколко идеи за дневната и как максимално да използвате пространството във вашата мансарда:

1 Скосените стени въобще не трябва да ви плашат. Ниското пространство в дъното им е чудесно за вградени мебели и етажерки. Може да поставите там дори един диван – точно под покривния прозорец, където светлината ще е най-наситена. Така спестявате много от пространството на дневната и ще разполагате с повече място.

 
 
идеи за дневната - Моята Мансарда

2. За да изглежда холът ви по-просторен и светъл, използвайте отворения таван и максималната му височина. Най-подходящи са по-светлите и пастелни цветове: бежово, светлозелено, бяло, нежно лилаво или розово, небесносиньо. Те имат свойството да успокояват и освежават. От друга страна, по-тъмните и наситени цветове затварят помещението и светлината се ограничава. При постигане на желания интериор може да боядисате само една от стените в по-тъмен нюанс.

идеи за дневната - Моята Мансарда

3. Скосените стени в мансардната дневна са много подходящи за семейната библиотека! Рафтовете с книги носят един по-уютен завършек на цялостното обзавеждане. Библиотеката може да е съчетана с шкафове в долната си част, в които удонбо можете да съхранявате ваши вещи.

идеи за дневната - Моята Мансарда

4. Ако разполагате с голямо пространство, може да го разделите с преградни стени и да оформите оделни кътове в дневната – трапезария, място за релакс, кабинет за работа и т.н. За да запазите простора в помещението, поставете плъзкащи се врати със стъклени елементи.

 
идеи за дневната - Моята Мансарда

5. Може да превърнете хола си в същинска джунгла – само добавете няколко вази и саксии с цветя. Така не само ще освежите въздуха, но и ще се чувствате по-близко до земята, макар и мансардата ви да е високо в облаците. Дървото под формата на декоративни греди, от друга страна, особено ако изглежда необработено, създава допълнителен уют и топлина.

 Моята Мансарда
6. Все пак се консултирайте със специалист, който да ви посъветва за помещението, с което разполагате. Ако височината го позволява, защо да не добавите един полуетаж?
Моята Мансарда
7. И най-важният съвет: развихрете въображението си и измислете нещо нетрадиционно! Мансардното помещение позволява да се приложат необикновени решения, които да ви карат да се усмихвате всеки път, когато влизате в него.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram