Как да спечелим пространство и да създадем светъл и уютен мезонет

 

Нуждаете се от по-голямо жилище, а дори не искате да си помисляте за преместване? Толкова познато чувство. С настъпването на някои житейски промени или с разрастване на семейството често имаме нужда от повече място и тогава назрява въпросът за смяна на жилището. Запазете спокойствие и преосмислете нещата – погледнете на дома си не само в квадратни метри, но и като пространство с обем. Ако имате високи тавани и подходяща конструкция на последния етаж, решението може да бъде точно над вас. Възползвайте се от тези предимстава и преразпределете пространството в два етажа, като създадте междинен етаж (мецанин). Резултатът наистина си заслужава – ще се сдобиете със светъл и приятен мезонет в същия любим квартал, на точно същия адрес. Не губете време, дайте воля на творчеството и създайте своето мечтано кътче…

Какво е мецанин етаж и кога обособяването му е възможно?

Думата идва от италиански, в превод „среден“, а понятието означава междинен етаж (или етажи), който е отворен към долния, или етаж, който не се разпростира върху цялата площ на сградата.

мезонет

Накратко, създаването на междинно ниво е възможно, когато разполагате с по-голяма височина и конструктивните особености на сградата го позволяват. За да спечелите максимума от наличното пространство, добре е при обособяването на междинен етаж да има достатъчно височина, така че човек да може да стои изправен. Тук е моментът да съобразите и какъв е видът на вашия покрив (скатен, мансарден, плосък), защото именно това е от значение за обемите, с които ще разполагате. Също обърнете внимание и каква квадратура и кубатура се получава след поставяне на изолация, за да си гарантиране функционалност на помещенията. Изграждането на мецанин под покрива трябва да отговаря на всички строителни норми. Във всяка община по местоживеене може да проверите всички законови разпоредби, като например необходими ли са проект и разрешително за преустройство (реконструкция), какво се изисква за увеличаване на разгъната застроена площ (РЗП), както и други специфики, свързани с изграждането на стълбище, ВИК и електроинсталация на помещенията.

Прочете още полезни съвети прeди ремонта на мансардата.

мезонет

Какво е значението на типа на покрива за обособяването на мезонет?

Въпрос №1 е какъв е типът на вашия покрив. Отговорът е от основно значение, за да прецените дали е добра идея да свържете последния етаж с подпокривното пространство или пък самия таван е достатъчно висок, за да изградите два етажа на него. Обикновено високият скат е благодатен за организация на две нива или етаж и полуетаж. За разлика от него, при по-ниския скат се създават повече ограничения. В тази ситуация от голямо значение за използването на пространството е и височината на билото. Мансардният покрив осигурява най-много площ и потенциалът му със сигурност не бива да остава неизползван.

мезонет

На този етап е важно да прегледате и покривната конструкция и да помислите има ли нужда от ремонт. Ако тя е на повече от 50 години, вероятно е към края на експлоатационния си период и най-рентабилният вариант би бил да направите цялостна подмяна. Изборът на качествени керемиди ще ви гарантира сигурност и защита за години напред. Затова не се колебайте да изберете бетоновите. Тяхното безспорно предимство е, че с времето стават още по-здрави и не променят повърхността си. Вижте как бързо и лесно може да определите всичко необходимо за конфигуриране на индивидуална покривна система с продуктите на Bramac.

Нужна ли е изолация?

С изкачване на по-горен етаж се повишава и температурата, респективно на тавана на жилището в най-голяма степен се усеща влиянието от атмосферните особености като слънце, дъжд, сняг, вятър. Една от най-важните дейности при реконструкция и изграждането на мезонет е изолирането на подпокривното пространство. Тази стъпка ще ви позволи да се радвате на комфорт както през топлото лято, така и през студената зима. Липсата на изолация в тази част на дома ще доведе до загуба на близо 30% от топлината през покрива, като ще затрудни цялостното постигане на комфортен микроклимат. Предвид постоянното покачване на цените на електрическата енергия и все по-масовото използване на климатици, поставянето на качествена изолация е още едно предимство, което ще ви осигури по-ниски месечни сметки и повече спокойствие във вашия нов мезонет.

мезонет

Как да свържем нивата в мезонета по най-добрия начин?

Ако разполагате със стълба към тавана, но тя е захабена или има нужда от реновиране, най-добрият вариант би бил да поставите нова. Така решението ще се вписва в интериора и ще изпълнява не само функционална, но и естетическа роля. За свързане на мецанин често се препоръчва правата стълба, която е класически вариант, позволяващ да използвате пространството под нея, като създадете кътче за релакс или кокетна библиотека. Витата спираловидна стълба придава елегантен европейски стил, като същевременно не отнема твърде много място. Нейното предимство е, че лесно може да се постави дори и от непрофесионалист.

Някои тавани пък са достъпни с подвижна стълба. Това не е подходящ избор, когато ще ползвате покрива за детска стая, например. За съвет и избор на най-удачен вариант, може да ви помогне и архитект или проектант. Професионалното мнение ще ви предпази от нежелани грешки и излишни ремонтни или ненужни конструктивни дейности.

А сега вдъхнете светлина и живот на новото кътче

Замисляли ли сте се, че светлината е едно от основните неща, което ни кара да възприемаме помещенията като приятни и уютни? Никой не би се чувствал комфортно в тъмна и мрачна стая, обградена единствено от стени. Подарете си простор и красива гледка и превърнете мезонета си в щастливо, хармонично кътче. Обмислите поставянето на покривни прозорци, които ще подобрят цялостния вътрешен климат и ще осигурят повече естествена светлина. Наличието им ще ви радва не само с очарователни залези, но и ще изпълва с чист въздух вашето новосъздадено кралство. Без съмнение покривните прозорци също са страхотен акцент, който придава прекрасен облик на вашия мезонет. Освен това вентилацията у дома е също толкова важна, колкото и естествената светлина. Вграденият вентилационен отвор на прозорците VELUX помага помещенията да се проветряват дори без да са отворени, като през тях навлиза свеж филтриран въздух.

мезонет

Надяваме се нашите практични съвети да ви помогнат да усвоите подпокривното пространство по най-добрия начин и да го превърнете в красив и уютен мезонет, който да даде простор за нови начинания и бленувани желания. Ако и на вас ви предстои подобна стъпка, ние сме насреща, не се колебайте да се свържете с нас за безплатна консултация.