Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Домът е единственото място, където се чувстваме напълно спокойни и изпитваме топлина, уют и сигурност. В последните месеци жилището играе ролята на офис, училище и кът за забавление, което допълнително създава необходимост от постигане на една по-здравословна и комфортна среда за живеене. Често подценяван, интериорът оказва изключително силно влияние върху емоциите и възприятията на всеки човек. 

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Изборът на подходящи тонове и нюанси в декора придава индивидуалност и носи неповторим заряд на всяко помещение под покрива. Затова е необходимо да знаете какво символизират цветовете, преди да се захванете с обзавеждането на дома. Предлагаме ви заедно да разгледаме основните правила, по които да декорирате помещенията в мансардата

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Значението на цветовете

Преди да разгледаме кътовете в мансардата, е необходимо да си припомним какви асоциации създават цветовете. Както знаем още от училище, основните цветове са син, червен и жълт и от тяхното смесване в различни количества се получават всички останали. Според възприятието им с окото, условно можем да ги разделим на топли и студени. Първите са позитивни, силно наситени и изпъкващи, често асоциирани с пламък и огън. Докато втората група цветове изразяват спокойствие, елегантност, студенина. 

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Най-лесно можем да планираме интериора у дома, като се придържаме към правилото, че по-светлите, ярки цветове въздействат подсъзнателно върху чувствата и действията ни, а тъмните създават усещане за спокойствие и хармония. Затова рядко ще видите всекидневна, декорирана изцяло в тъмни цветове или спалня, в която липсват успокояващи тонове. Цветовете лесно влияят върху взаимоотношенията и неслучайно казваме, че червеният огнен цвят се асоциира с любовта и страстта, а зеленият – със спокойствието и хармоничния живот.

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Всекидневна под покрива

Помещението, в което обичайно прекарваме най-много време у дома, е всекидневната. В зависимост от нейната площ и разположение, можете да прецените кои цветове да комбинирате. Ако дневната е просторна и обагрена от дневна светлина, можете да съчетаете тъмни и светли нюанси в интериора. Например, стените да бъдат в светли земни цветове като зелено, синьо и жълто, а мебелите да контрастират в тъмната гама на кафявото, сивото и лилавото. За по-тъмни помещения със северно изложение, препоръчваме изцяло светли цветове, които визуално да променят размера на стаята, като внесат свежест, топлина и повече уют. 

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Един от най-лесните начини да осигурите повече светлина в мансардата е чрез монтиране на покривен прозорец или комбинация от прозорци. Така ще повишите комфорта в помещенията и ще създадете здравословен вътрешен климат за цялото семейство. Не забравяйте и страхотната панорамна гледка, която ще се разкрие от вашето жилище. 

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Кухня в мансардата

Кухнята е пространството, където бихте могли да експериментирате най-много с цветовете. Използването на студени цветове ще засили усещането за елегантност и стил и ще постави силен и ярък акцент в интериора. От друга страна, с използването на изцяло тъмни цветове има опасност пространството да изглежда сиво и мрачно. 

Винаги можете да внесете хармония, като изберете по-светли цветове за стените в кухнята или да наблегнете на топлите цветове при избора на мебели. Имайте предвид, че светлите кухни стимулират апетита, докато по-тъмният интериор го потиска.

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Мечтана спалня 

В най-съкровеното и интимно кътче на дома е важно да придадете отпускаща атмосфера и комфорт. Най-подходящите цветове за целта са синьото и зеленото. Смята се, че те подпомагат съня и действат релаксиращо на ума и тялото. Когато избирате обзавеждането в спалнята, се доверете на по-меките нюанси и избягвайте ярките цветове или големи количества от тях.

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Дори да декорирате спалнята по всички правила и препоръки на интериорните дизайнери, можете да срещнете проблем с гръмогласните съседи или семействата с малки деца, които непрекъснато лудуват. С качествена изолация ще се наслаждавате на пълно усамотение във вашата мансардна спалня. Шумоизолацията с минерална вата  на Knauf Insulation предотвратява разпространението на звука през отделните помещения и гарантира истинско спокойствие и почивка в спалнята.

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Уютна детска стая

Обзавеждането и декорирането на детската стая е една от най-предизвикателните задачи. За целта е необходимо да се съобразите с възрастта на детето и основните му ежедневни занимания. На учениците им е необходима много светлина, за да могат да се концентрират върху учебните занимания. Затова ви съветваме да заложите на по-светлите цветове, които ще отразяват по-добре светлината и ще придават свежест и простор на помещенията. Добавете зелено, розово, синьо или друг пастелен цвят в определени кътове на помещението.

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

За най-малките са подходящи цветове като жълто и зелено, защото носят успокоение. За да разнообразите интериора, винаги можете да добавите флорални мотиви, изображения на животни или на анимационни герои по стените и да развиете креативността и фантазията на децата. Ярките цветове оставете за зоната за игра, така че да предизвикате и развиете активността на малчугана. 

Ако се притеснявате, че силните цветове могат да попречат на съня на децата, бързаме да ви успокоим. Затъмнителните ролетни щори и щорите за покривни прозорци “Ден и нощ” се предлагат в чудесни детски дизайни и напълно блокират светлината за спокоен и пълноценен сън. Можете да изберете щори за вашите покривни прозорци VELUX в разнообразие от цветове и десени, подходящи за момчета и момичета.  

Баня под звездите

Обикновено мансардните бани са по-малки по размер, затова повечето собственици залагат на светли цветове. Истината е, че с подходящото осветление и обилно количество дневна светлина ще се наслаждавате на истинско спа блаженство, независимо от цветовете в интериора. Ако обичате да експериментирате, съчетайте смело тъмни и светли нюанси. Заложете на червеното, което предизвиква усещане за усамотение и интимност или на зеленото, което действа успокояващо и релаксиращо.

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Красотата на дома отвътре и отвън

Изборът на подходящи цветове в мансардата не е свързан единствено с интериорния дизайн. Жилището може да изглежда страхотно отвътре, но първото впечатление винаги се създава от екстериора. Да вземем например покрива. Освен да защитава от атмосферни и климатични условия, той трябва да поставя и естетически завършек на всеки дом. За щастие, бетоновите керемиди Bramac се предлагат в богата гама от модели и цветове, които ще задоволят дори за най-претенциозния вкус. Кафяво, червено-кафяво, антик, черен брилянт са само част от цветовете на покривни покрития, с които да създадете уникален облик на вашата мансарда.

Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Цветовете могат да въздействат на нашите настроение, начин на мислене и дори психическо състояние. Не подценявайте интериора, а помислете дори за малките детайли, които да превърнат вашата мансарда в неповторимо място за живеене. За още вдъхновяващи идеи харесайте нашата Instagram страница и ни последвайте във Facebook.