Горска вила с мансарден етаж

Имали ли сте моменти, в които сте си мечтали за бягство от ежедневието в релаксираща обстановка сред природата? И тогава, в мислите на мнозина изплува уютна къща, сгушена между дървета с панорамен изглед към вечнозелена борова гора. Ваканционният дом е прекрасен начин да създадете собствено райско кътче, в което се наслаждавате на уикендите, където децата играят на воля или където да посрещате гости извън града. Вилата е истински вдъхновяващо място, което със сигурност може да ви подари безброй щастливи спомени, както и ценни моменти на уединение. В следващите редове се потопете във вълшебната ѝ атмосфера и си представете горската къща, която винаги сте искали да имате.
горска-вила-с-мансарда

Снимки: Pinterest.com

Класики, които вдъхновяват

Няма планинска хижа, в която дървото да не е с ясно изразено присъствие. Тук на почит са мансардните греди, които гарантират уникална визия и усещане за дълбочина и релеф. Лакирането или боядисването им в различни нюанси дава още много допълнителни възможности, с които се превръщат във фантастичен детайл на интериора. Таваните с тъмни греди, например, подчертават обема и височината, докато сивият или бежов цвят добавят нотка на прохлада и спокойствие. Светлите варианти с лак пък придават по-топло и меко усещане на гостоприемност и напомнят доста на стил шале. Опциите за разположението на дървените елементи също са разнообразни. През хоризонтална подредба по целия таван, опция тип решетка или пък акцент чрез използване единствено на конструктивни греди, които създават зониращ ефект.   

класики-които-вдъхновяват

Снимки: Pinterest.com

Покривът в центъра на вниманието

Проектирането на скосяване е една от първите стъпки за постигането на така типичната обстановка, изпълнена с чар и романтика. При този тип архитектура покривът е от основно значение за цялостната визия и устойчивост на постройката. Големият наклон e характерно и предпочитано решение, тъй като не само създава нестандартен интериор и екстериор, а също така подпомага за ефективното извеждане на дъжд и сняг. Голямата височина на конструкцията пък дава допълнително свобода да развихрите въображението си и да изберете дали да организирате отделен мансарден етаж или да оползотворите обема в междинен полуетаж.

Вижте още: Как да спечелим пространство и да създадем светъл и уютен мезонет

покривът-в-центъра-на-вниманието
Изборът на покривно покритие е важен конструктивен етап, от който до голяма степен зависи и екстериорът на вилата. Безспорно керемидите с високо качество са ключов фактор за добрия комфорт и спокойствие през всеки сезон, още повече, че горската къща не се обитава целогодишно. Бетоновите керемиди осигуряват висока устойчивост срещу различни природни въздействия и екстремни климатични условия..
покрив-с-бетонови-керемиди

Обзавеждане в няколко стила

Комбинацията от солидни мебели, подова настилка и облицовка на стените от дървесина с пухкави килими и кожи подсказват за един от най-популярните стилове за горска къща – рустик. Той се характеризира именно с масивни елементи и естествени материали като камък, дървесина, вълнени, памучни, ленени или ютени тъкани. Акценти от ковано желязо или стена с облицовка от тухли са много характерни за този стил. Цветовата схема залага на топлите нюанси, като се избягват блестящи отенъци или твърде смели контрасти. Най-добрите тонове за декориране на стаите са бяло, бежово, меко и матово зелено, натурално кафяво в светлата гама.

обзавеждане в няколко стила

Стил шале (chalet) също е сред най-разпознаваемите при обзавеждането на ваканционни вили, като терминът се свързан с планинска постройка в Алпите. Сред най-отличителните му характеристики са присъствието на дърво, изобилието на големи прозорци и естествените материали, като чугунените и медните детайли, които се съчетават перфектно с визията на уютна вила. Много често и двата стила (рустик и шале) се преплитат, като всеки от тях може да се допълни в посока фарм хаус или винтидж.

Вижте още за най-актуалните стилове в интериорния дизайн

горска=вила-с-мансарден-етаж

Небето там е по-красиво

За да носи блажено усещане на хармония и спокойствие, вилата трябва да е изградена в съответствие с принципа “максимално близо до природата”. Именно затова големите панорамни прозорци са прекрасен акцент, с който се създава усещане за простор и свобода. Истински вълшебна атмосфера придават покривни прозорци, които преобразяват мансардния етаж по неповторим начин. Те внасят изобилие от слънчева светлина и уют. Поставянето им „отваря“ покрива към небето и звездите, а насладата да наблюдаваш промените в сезоните истински вдъхновява и хармонизира. Да потънеш в песента на ромолящия дъжд или да се сгушиш в топло одеяло и да се любуваш на небе с падащи снежинки, е просто магично.

модерен мансарден дом

Огънят, който събира всички заедно

Високо в планината или в гората под клоните на вековните борове, температурите осезаемо падат през нощта, особено през есенно-зимния сезон. Затова камината е прекрасен начин да си осигурите топлина и комфорт в основното помещение на вилата. Огънят безспорно се превръща в притегателно място, придавайки усещане за блаженство и сигурност. Наличието на удобни кресла или диван в близост до нея, несъмнено ще превърне кътчето край огъня в истински любимо място за близост, почивка и приятни занимания.

Съвет: За да запазите стаите топли, помислете за фасадна изолация на вилата. И тук естествените материали винаги са по-добрият избор, защото създават приятен микроклимат и позволяват на стените да дишат. Отличните им топлоизолационни свойства създават уют през зимата, като спомагат за задържането на топлия въздух. 

коте-което-е-легнало-до-камина

Хармоничен преход между свежестта навън и уютния дом

Открита входна тераса или голяма веранда с навес са идеални за плавен преход между външната и вътрешната част на вилата. Това пространство може да приюти барбекю, дървени пейки и маса, които няма как да останат неизползвани. А какво по-романтично от външна люлка и зона за почивка с удобни шезлонги? И за да стане още по-вълшебно и очарователно, добавете семпла декорация с лампички в топли тонове или големи фенери и кашпи с вечнозелени храсти.

хармонична-обстановка-на-терасата