Основни грешки при ремонта на мансардата – Как да ги избегнем

Ремонтът на мансардния етаж е сериозна задача, която изисква внимателно планиране и вземане на информирани решения. Таванските помещения могат да ви предложат толкова много възможности – от допълнително пространство за семейството до отделно жилище, което да отдадете под наем. Сигурни сме, че имате различни идеи, за които сте мечтали, но подходете практично. Някои грешки при усвояването на подпокривното пространство могат да доведат до сериозни проблеми или дори да изложите на риск цялата сграда. За да постигнете отлични резултати лесно и ефективно, нашите експерти създадоха удобен списък с често срещани грешки, които да избегнете при планирането и изпълнението на вашия ремонт.

Недостатъчна вентилация в мансардата

Липса на бюджет и преглед на техническите аспекти при ремонта на мансардата

Преди да се впуснете в проекта за ремонт на тавана, направете детайлен план и бюджет с нужните пера. Така ще си гарантирате спокойствие и успех на финала без изненади и стрес. Обмислете всички технически аспекти и дейности, разходи за труд, материали и разрешителни. Ако вече сте избрали надеждна бригада, можете да се посъветвате и с нея за всички детайли.

ремонт на тавана

Разрешителни и строителни норми

Когато мечтаете за новия си тавански етаж, лесно можете да пропуснете нещо важно, като например да обърнете внимание на нормативната уредба. Затова организирайте посещение в община по местоживеене, където се намира обектът ви и проверете кои са всички строителни норми, с които трябва да се съобразите. Там може да получите информация необходими ли са проект и разрешително за преустройство (реконструкция), какво се изисква за увеличаване на разгъната застроена площ (РЗП), както и други специфики, свързани с изграждането на стълбище, ВИК и електро инсталации на помещенията.

Обмислете пространството

Общи грешки при избора на материали за покрива

Ако за покрива е използвано некачествено покритие или пък бригадата не е спазила всички изисквания и технологията при изграждането, много бързо могат да се появят проблеми, най-често свързани с течове и кондензация. В такъв случай покривът е за ремонт, като най-вероятно цялостната шпакловка отвътре също е нарушена. Затова ние ви препоръчваме надеждни керемиди и аксесоари от Брамак с доказано качество. Те се предлагат с  30 години гаранция, като Брамак предоставя 15 годишна безплатна застраховка на покрива. За да сте сигурни в качеството на изпълнението, открийте техни квалифицирани майстори в цялата страна. Винаги може да поискате препоръка за доверени майстори от екипа на Моята мансарда.

сезонна-поддръжка-velux

подпокривно фолио

Поставянето на подпокривно фолио също се препоръчва от строителни експерти. То осигурява дишането на конструкцията, пропускайки навън влагата от дървения материал и водните пари от домакинството. Фолиото поддържа покрива сух и по този начин удължава неговия живот.  

Вижте още нагледни съвети как да избегнете често допусканите грешки при покрива.

Недостатъчна или неправилно изпълнена изолация

 

изолация-скосен-покривМоже би сте чували митовете, че таванските помещения са студени през зимата и горещи през лятото.Една от често допусканите грешки е липса на качествена изолация, което може да доведе до подобен проблем. Изолацията е абсолютно задължителна стъпка за усвояването на подпокривното пространство. Тя е еднократна инвестиция и ако е качествена, остава за цял живот. Друг често срещан пропуск е изборът на изолационен материал с недобри характеристики. За да превърнете тавана в наистина приятно и комфортно място за живеене, важно е да изберете решение, което гарантира както добра хидроизолация, така и надеждна топлоизолация. Експертите препоръчват система, включваща комбинация от изолация с каменна и стъклена минерална вата, както и подпокривна мембрана.

 

Еcose технология

Най-доброто решение е да използвате LDS системата на Knauf Insulation, която е произведена от естествени материали и осигурява по-доброто качество на въздуха в помещенията. Тя изключително добре абсорбира и задържа топлината, като същевременно предпазва дома ви от околния шум. В допълнение благодарение на тази енергийно ефективна стъпка, ще пестите от консумация на енергия в дългосрочен план. Наемането на надежден изпълнител за изолация може да затрудни собствениците на жилища. Не се колебайте да поискате препоръка за доверени майстори от екипа на Моята мансарда.

Вижте още защо да направите външна изолация на мансардата.

Изберете подходящи покривни прозорци

При усвояването на подпокривния етаж възниква въпросът с какви прозорци да се осигури естествена светлина за мансардните стаи. Всъщност въпросът има продължение – колко дневна светлина е необходима, за да постигнете здравословно пространство? Таванските прозорци са специално създадени за мансардни помещения с всякакъв наклон на покрива или дори за плосък такъв. Те осигуряват изобилие от слънчеви лъчи и подобряват вентилацията, както и качеството на въздуха в мансардните стаи. Затова несъмнено включете монтирането им в списъка за ремонта. По отношение на размера, изберете възможно най-голям или поставете няколко, несъмнено ще се влюбите в атмосферата, която създават.

Какъв трябва да бъде размерът на прозорците?

Оптимизиране на пространството в мансардните помещения

Друг основен проблем е неправилното използване на пространство. Собствениците на тавански жилища често избират заемащи солидна площ мебели и в повечето случаи ги разполагат на грешните места. Друга недобра практика е блокиране на някои зони или образуване на ниши, които стават нефункционални и трудни за достигане и почистване. Затова внимателно планирайте използването на пространството в мансардата, за да максимизирате функционалността и удобството. Не прикривайте наличието на греди в помещенията. Те придават фантастична атмосфера на пространството, превръщайки го в завладяващо кътче.

Правилна преценка на височината под скосените тавани

Липса на слънцезащита

Друга заблуда е, че поставянето на щори на покривните прозорци е излишно, тъй като на последния етаж няма любопитни погледи, от които да се притеснявате. Надеждните външни щори ще ви гарантират допълнителен изолационен слой и перфектен комфорт през всеки сезон. С тях може да намалите значително употребата на климатик. Например Алуминиевите външни ролетни щори VELUX подобряват топлоизолационните свойства на таванския прозорец през зимата и лятото. Те осигуряват пълно затъмнение и го предпазват при лоши метеорологични условия, също така намаляват външния шум от дъжд и градушка.

Избор на цветове, мебели и облицовки

Недостатъчна вентилация в мансардата

Наред с добрата изолация, таванското помещение се нуждае и от достатъчна вентилация. Липсата ѝ е сигурен знак, че ще усещате мансардните стаи влажни и с влошено качество на въздуха. От там идва и митът, че са тесни и задушни. Осигуряването на добра вентилация подпомага предотвратяването на мухъл, плесен и структурни щети. Когато свежият въздух циркулира в дадено пространство, той отнема влагата. Най-силното оръжие срещу този проблем е изборът на качествена покривна система, топло и хидроизолация в комбинация с добавянето на покривни прозорци.

Недостатъчна вентилация в мансардата

Ако и на вас ви предстои ремонт или преустройство на тавана, последвайте нашите съвети, за да избегнете най-често срещаните грешки. Експертите от Моята мансарда са насреща да ви съдействат с професионални знания и насоки. Пишете ни още сега за безплатна консултация и екипът ни ще се свърже с вас.