ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО И ОБЗАВЕЖДАНЕ НА МАНСАРДА – ИЗБОР НА ПОМЕЩЕНИЯ, СЪЧЕТАВАНЕ НА ЦВЕТОВЕ, ИЗБОР НА МЕБЕЛИ

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО И ОБЗАВЕЖДАНЕ НА МАНСАРДА – ИЗБОР НА ПОМЕЩЕНИЯ, СЪЧЕТАВАНЕ НА ЦВЕТОВЕ, ИЗБОР НА МЕБЕЛИ

Устройството и разпределението на мансардните помещения представлява много по-голямо предизвикателство от това на обикновените жилища.  Равните тавани са заменени от скосени, под които се спотайват уютни ниши в очакване на интересно интериорно решение. Oсветеността е различна, мястото е по-малко, но по-ценно, изобщо нищо не е съвсем същото. Това обаче е страхотно, защото с щипка рационална мисъл и вложена енергия, мансардата може да се превърне в най-уютното място в целия дом. Ако и вие сте от хората, които не са превърнали пространството под покрива в килер, то разгледайте нашите съвети за устройство на мансардни помещения и почерпете вдъхновение.

Жилищата и начинът, по който ги подреждаме, уютът, който създаваме, е експресия на собствената ни личност. При взимането на интериорни решения обаче, има и редица фактори, с които е редно да се съобразим, за да бъде визията логически издържана и да се чувстваме свободни в помещението.Предлагаме няколко практични съвета за обзавеждане на таванско помещение.

пролет, мансарда

Движениe

Динамиката на движението в едно помещение е ключова за вашия психологически уют и спокойствие. Всичко, което трябва непрекъснато да заобикаляте, да изваждате и прибирате е затормозяващо и силно непрепоръчително. Колкото повече свобода на движението, толкова по-добре. Помислете също и за броя на хората, които ще циркулират на съответното място. Например, ако става дума за кухня, позиционирайте печката и мивката с внимание, така че поне двама души да могат да работят в кухненския кът без да се блъскат и да си пречат взаимно.

 

Височина

Повечето тавански помещения са скосени. Въображението ви може да се отключи именно заради различните височини на стените и таваните. Може да експериментирате повече, като приложите различни тенденции в декорацията на стаите. В кътовете, в които не можете да се движите изправени можете да поставите мека мебел и различни декорации, така че да създадете красота и уют в дома. В момента съществуват най-разнообразни креативни решения, които са на съвсем достъпни цени.

Ако живеете в мансардно помещение със сигурност сте приели скосяванията за симпатична даденост, така че се възползвайте от тях по най-рационалния и оптимален начин. Това е от съществено значение и от психологическа гледна точка. Ако създадете необходимия уют, с който да изразите себе си и своя вкус, ще се уверите, че твърдението, че скосените тавани създават чувство за притиснатост е просто мит.

трапезария в модерен стил

Усъвършенствайте пространството, с което разполагате

Категорично няма по-чаровно и топло място от мансардите. Предизвикателствата, които се откриват пред обитателите на мансарди са по-трудни, но за сметка на това и резултатите са в пъти по удовлетворяващи. Ето няколко идеи за обзавеждане на мансардата, които ще подобрят не само интериора, но и усещането в дома.

  • Окачете люлка от тавана вместо диван;
  • Ако пространството е сравнително малко, използвайте огледала, за да създадете чувство за повече простор;
  • Използвайте по-минималистични и ниски мебели;
  • Декорирайте нишите с растения или пуснете висящи саксии от тавана;
  • Сложете рафтове по стените и декорирайте с книги и свещи;
  • Сложете килим на пода, който да не покрива цялата му площ, а само да създаде уют или да се използва за сядане. Това е чудесно решение, което придружено с красиви възглавници ще разреши казуса с ниския таван;
  • Използвайте стените за да закачите различни неща. Не само картини, а например велосипед или музикален инструмент;
  • Ако подът или гредите са дървени и се виждат може да декорирате с антични предмети, например часовник или стар грамофон, които не само са впечатляващи елементи, но и създават усещане за сладка носталгия и са признак на изискан вкус;

Внесете промянa

Ако вече сте готови с разпределението на жилището, това не означава, че не може да се внесе промяна, която да освежи както дома, така и вашия собствен ентусиазъм. Ако обичате мебелите си, но те са се позахабили от времето, можете да претапицирате. Изобилието от тапицерии със сигурност може да задоволи всеки вкус и нужда. Пребоядисайте или лакирайте столовете. Сменете завесите. Особено в навечерието на зимните празници, когато ще прекарвате повече време у дома, ще посрещате и изпращате роднини и приятели, ще бъде чудесно ако внесете лека, но освежаваща промяна.

 

Не се страхувайте да смесвате стиловете и да експериментирате

Няма нищо лошо в съвместното съжителство на семейните наследствени вещи и дори антики в комбинация с останалите по-съвременни мебели. Всеобщото мнение на  декораторите сочи, че един от най-важните аспекти в дизайна на вашия дом е той да отразява индивидуалната ви личност и стил. Античното бюро разказва историята на вашето минало, а модерният диван изразява настоящето. Няма причина да не могат да съжителстват съвместно, така че заложете на тези интериорни хитринки.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram