Запознайте се с различните видове покривни прозорци: от плосък покрив до варианти с троен стъклопакет

Прозорците играят ключова роля във всяка жилищна сграда. Те не само позволяват проникването на естествена светлина, но и осигуряват свеж въздух и вентилация, създавайки уютно и комфортно пространство. Когато говорим за избор на подходящ тип, на пазара има разнообразни опции що се отнася до техните характеристики и функционалност. В днешния блог пост ще разгледаме някои от основните разлики между покривните прозорци, фокусирайки се върху техните характеристики, като вида на покрива (плосък или скатен), брой слоеве в стъклопакета и още полезна информация.

Запознайте се с различните видове покривни прозорци: от плосък покрив до варианти с троен стъклопакет

Покривни прозорци за плосък покрив

Прозорците за плосък покрив осигуряват изобилие от слънчеви лъчи, вентилация и добра изолация. Те са често използвани в съвременната архитектура и дизайн, тъй като очароват с впечатляващ външен вид и редица предимства. Предлагат се в различни размери, което ги прави лесно съвместими за всеки конкретен случай. Едно от основните им преимущества е, че те не изискват допълнително пространство на покрива и могат да се монтират на едно ниво с повърхността му. Тази особеност също така гарантира, че естетиката на сградата остава непроменена, докато прозорецът предлага по-добра перспектива и гледка на живущите в нея.

Прозорците за плосък покрив
Друго важно предимство са техните отлични изолационни свойства. Те са специално проектирани с двуслоен или трислоен стъклопакет, което означава и ефективна защита от атмосферните влияния, UV лъчите и градския шум. Това значително подобрява средата за живот в подпокривните помещения, предпазвайки обитателите им от външни фактори. В допълнение прозорците за плосък покрив внасят още повече стил и предлагат комфортна температура през цялата година.

Прозорци с двоен или троен стъклопакет

Прозорците за скатен покрив с двойно или тройно остъкляване са най-популярния вид решения за мансарден дом. Тяхното допълнителното стъкло осигуряват отлични топлоизолационни качества, както и защита от външни шумове. Предлагат се в различни дизайни и стилове, с различен начин на отваряне и управление. Това разнообразие позволява на собствениците на тавански жилища да изберат вариант, който съответства както на архитектурния стил на сградата, така и на техните лични предпочитания.

Прозорци с двоен или троен стъклопакет

Технологиите на производство на тези прозорци спомагат за лесно почистване и поддръжка, както и надеждно уплътнение между отделните стъкла в конструкцията. Това не позволява натрупване на прах и мръсотии в панелите. Тези характеристики гарантират, че ще остават чисти за  дълго, което ги прави удобен и рентабилен избор.

Балкон на покрива

Прозорецът-балкон VELUX внася изисканост и стил в подпокривното пространство. Благодарение на изобилието от естествена светлина, която навлиза в стаите, се създава усещане за хармония и близост с природата. Той разкрива вълнуваща гледка, която се простира „от пода до тавана“ и придава на помещението несравнима атмосфера. 

Балкон на покрива

Уникалното VELUX решение осигурява допълнително пространство към мансардата чрез интелигентно проектирани елементи, които се отварят навън. Само за секунди прозорецът се превръща в покривен балкон, а широкият му ъгъл на отваряне дава възможност да се насладите на панорамна гледка, която ще освети стаята и ще ви подари ненадминато усещане.

Балкон на покрива

Подборът на подходящи покривни прозорци е от изключително значение за осигуряването на комфорт, слънчева светлина и здравословен вътрешен климат. За да постигнете възможно от най-добрия избор за вашия тавански етаж, от основно значение е да направите задълбочено проучване, да разгледате наличните варианти и да потърсите професионална консултация. Този подход ще ви гарантира, че ще се спрете на решение, което да отговаря на вашите специфични нужди и ще ви донесе желаната възвръщаемост.